PEUGEOT 406 2.0 HDi - Skidanje i zamena akumulatora ...

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • antivari
    CBC Član
    • 28.10.2008
    • 34
    • Pozarevac

PEUGEOT 406 2.0 HDi - Skidanje i zamena akumulatora ...

Pozdrav,

(Peugeot 406, HDI 2.0, 2003 god.)

Imam jedno glupo pitanje.

Negde sam cuo da je 'opasno' skidati akumulator kod ovih vozila, u smislu puno elektronike se napaja preko njega, pa ako ga skinem mogu nesto da poremetim.

Sta je od ovoga tacno ? (uopste ne mogu da nadjem smisao, mislim sta ako crkne ove zime... ranije sam vozio Pasata '88 god, i sve sam sam nanjemu radio)

Drugim recima, ako mi ove zime crkne akumulator i ja kupim novi, Smem li ja to sam da zamenim?

Hvala unapred.
  • bugarin
    CBC Član
    • 04.06.2008
    • 75
    • Pozarevac

Ugasis auto,izvadis kljuc i radis sta god hoces(menjas akumulator uz podrsku sisic ).

Comment

• antivari
      CBC Član
      • 28.10.2008
      • 34
      • Pozarevac

Hvala za info.

To mi je i bilo logicno.......i hvala za podrsku

Comment

• Marko_G
        CBC Član
        • 25.10.2008
        • 44

Da li možemo reći da se skidanjem akumulatora elektronika resetovala? (šta god to značilo...)

I šta to zapravo znači?

Comment

• bugarin
          CBC Član
          • 04.06.2008
          • 75
          • Pozarevac

Prilikom skidanja akumulatora samo se radio resetuje (vrati na fabricko podesavanje) i nista drugo.

Comment

• Marko_G
            CBC Član
            • 25.10.2008
            • 44

Aha, hvala!

A komplet elektronika, to se u servisu resetuje predpostavljam...

Comment

• Sigtran
              CBC Član
              • 04.04.2008
              • 92
              • Beograd
              • BMW 525i M (E39)

Uh, uh, vidim puno poluinformacija...

Jeste, noviji automobili imaju kompjuter, koji ne voli da dugo bude bez napajanja, jer se u suprotnom resetuje i mogući su izvesni problemi.

Evo kako bi trebalo menjati akumulator kod novijih vozila:

1) spusti se vozačev prozor (za ne daj bože)
              2) ugasi se motor
              3) otvori se hauba
              4) zatvore se sva vrata i zaključa auto
              5) sačeka se 3min da kompjuter uđe u "low power sleep" režim
              6) zameni se akumulator pazeći da vreme između zamene ne bude duže od 20-tak minuta (neki automobili mogu i više od sat, a da ne bude problema).
              7) gotovo. Verovatno će biti potrebno samo sat da naštelujete ponovo i to je to.

Comment

• Marko_G
                CBC Član
                • 25.10.2008
                • 44

Evo šta kažu Info stranice o Peugeot vozilima:

-pre nego što iskopčate akumulator, morate sačekati 2 min od prekida kontakta!

-zatvorite šiber i sve prozore pre odvajanja akumulatora!
                ukoliko ne funkcionišu normalno nakon ponovnog uključenja ak., ponovo ih inicijalizovati! (postoji uputstvo)

-nakon svakog ponovnog uključenja akumulatora, uspostavite kontakt i pričekajte 1 minut, pa tek
                onda pokrenite motor, kako bi moglo doći do stavljanja u funkciju elektronskih uređaja!

-pri ponovnom spajanju akumukatora počnite od stezaljke (-)!

-pokretanje pomoću drugog akumulatora: crvenim kablom povežite stezaljke plusa (+) oba akumulatora!
                jedan kraj zelenog/crnog kabla spojite na stezaljku minusa (-) pomoćnog akumulatora!
                drugi kraj zelenog/crnog kabla spojite na masu vozila u kvaru, što je moguće dalje od akumulatora!
                djelujte na elekroprekidač, pustite da motor radi!

Comment

• antivari
                  CBC Član
                  • 28.10.2008
                  • 34
                  • Pozarevac

Dakle, ipak ima nesto 'problematicno' u vezi zamene akumulatora...

Koliko uocavam, poenta je da zatvaranjem vrata, sibera i sl nema ni jednog zaostalog 'alarma' na display-u i da se saceka koji minut da elektronika zapise svoj status.

Konacno, sve to brzo obaviti da se racunar ne bi resetovao usled duzeg nedostatka napajanja, koje verovatno privremeno ima usled sopstvenih baterija...

Jos kad bih znao kako se skida akumulator Nisam detaljnije gledao, ali slucajno (odokativno) videh da jedna klema ima manji zavrtanj od 13-tice koja je bila na VW a druga klema je imala neku 'cetvrtku' kojom je stegnuto, nikad takvo nesto nisam video!

Comment

• dachakg
                    CBC Član
                    • 23.11.2008
                    • 34
                    • kragujevac

Pa skida se prosto,bez upotrebe srafcigera,bar na 307,samo se otkace oni drzaci ili kako se ec zovu,povlacenjem rucice na gore!

Comment

• bugarin
                      CBC Član
                      • 04.06.2008
                      • 75
                      • Pozarevac

Nema sanse da se nesto desi posle odredjenog perioda jer mi je akumulator bio skinut 12 sati i nista se nenormalno nije desilo,upalio sam auto i pustio podizac prozora do kraja i nazad da se uskladi i to je sve (posle skidanja akumulatora podizac ne radi automatski dok se ne spusti i podigne do kraja bez prekida).

Comment

• antivari
                        CBC Član
                        • 28.10.2008
                        • 34
                        • Pozarevac

Pa skida se prosto,bez upotrebe srafcigera,bar na 307,samo se otkace oni drzaci ili kako se ec zovu,povlacenjem rucice na gore!
                        U parvu si, malopre sam pogledao, postoji obicna ruchka, koja se povuce na gore i odvoji stezaljku od kleme

Doduse, samo jedna klema je sa tim mehanizmom dok je jedna sa klasicnom stezaljkom.

Comment

• mance
                          CBC Veteran
                          • 24.07.2006
                          • 185
                          • Beograd

Samo nemojte da zaboravite sifru radia kao ja

Comment

Working...
                          X