pre par dana kupih punta II 1.9jtd, '99. prethodni vlasnik mi je rekao da palim auto kada se ugasi lampica kod pokazivaca temperature(posle sam saznao da je to lampica upozorenja na pregrevanje). lampica grejaca se uopste ne pali kad dam kontakt, a auto normalno pali. jos neke lampice po tabli koje vidim,nadjoh da bi trebalo da se pale, ne rade. da li su te table univerzalne, pa je na njima i nesto sto moj auto nema, ili meni ne radi pola komandne table. nije mi bas najjasnije. oprema je elx(sta god to bilo). ima lampicu za ne vezan pojas, otvorena vrata, air bagovi...svasta nesto sto bi na kontaktu trebalo da zasvetli, ali kod mene nije slucaj. bas sam opsiran, ali malo sam zbunjen
lampice na puntu 1.9 JTD
Collapse
X
-
Re: lampice na puntu 1.9 JTD
Originally posted by wlad...da li su te table univerzalne, pa je na njima i nesto sto moj auto nema, ili meni ne radi pola komandne table. nije mi bas najjasnije. oprema je elx(sta god to bilo). ima lampicu za ne vezan pojas, otvorena vrata, air bagovi...svasta nesto sto bi na kontaktu trebalo da zasvetli, ali kod mene nije slucaj...
Pretpostavljam da nemaš uputstvo za taj auto...
Al' ima nekih uputstava ovde, pa pogledaj odgovara li koje...
Comment
-
-
pa dobro, da, malo je konfuzno. imam original knjizicu, ali je na francuskom i vazi za sve modele. s tim sto u njoj od 4 slike komandne table razlicitih verzija motora i opreme, ni na jednoj nema oznake za ne vezan pojas!?bacio sam pogled danas na osigurace, video da mi pet-sest fali, ali sam bio u zurbi, spakovao ono, moracu da vidim koji su. rece mi kolega da se ni njemu ne pali lampica grejaca na marei jtd, doduse '01, osim kada je bas hladno, minus nekoliko. dok, recimo u uputstvu za Z10 pise da lampica grejaca treba da zasvetli kad se da kontakt. izgleda da je najbolje da potrazim pomoc kod majstora. btw, sta je ESP?
Comment
-
-
Originally posted by wlad...btw, sta je ESP?
Tokom vožnje na vozilo deluju i bočne i uzdužne sile koje je vozač u stanju da kontroliše sve dok gume dovoljno dobro drže put. Međutim, kad to prijanjanje padne ispod minimalnog nivoa vozilo bočne da beži iz pravca koji bi vozač hteo da zadrži.
Kod vožnje na neravnim putevima ili na putevima pokrivenim velikom količinom vode, ledom ili zemljom, može se pri promenama brzine, ili u kretanju kroz krivine, ili tokom izbegavanja prepreka naročito je moguće da se izgubi prijanjanje guma za put. Kad senzori otkriju zanošenje vozila, ESP sistem deluje na motor i kočnice umanjujući ili eliminišući tu pojavu.
ESP na Fiat Stilo se automatski uključuje ( u stand by režim rada) svaki put kad se vozilo pokrene, i nije ga moguće isključiti. Osnovne komponenete ESP sistema su :
- elektronska upravljačka jedinica obrađuje signale koje prima od različitih senzora, i na osnovu tih podataka odlučuje o najprikladnijoj strategiji.
Senzori koji šalju podatke :
- senzor koji otkriva položaj volana
- četiri senzora koji očitavaju brzinu kretanja svakog pojedinog točka
- senzor koji prati rotaciju automobila oko vertikalne ose i bočna ubrzanja.
Srce ESP sistema je njegova upravljačka jedinica koja pomoću podataka dobijenih od pomenutih senzora izračunava centrifugalnu silu (bočna ubrzanja), koja se uvek pojavljuje prilikom prolaska vozila kroz krivinu. Senzor zakretanja otkriva okretanje vozila oko vertikalne ose.
Stabilizirajuće delovanje ESP sistema temelji se na proračunima elektronske upravljačke jedinice. Ona na osnovu podataka sa kojima raspolaže prepoznaje manevre koje vozač namerava da preduzme okretanjem volana. Na osnovu podataka koji do nje stižu u mogućnosti je da svakog trenutka utvrđuje položaj vozila i uporežuje ga sa putanjom koju vozač želi da prati. U slučaju da se pojavi razlika između ove dve putanje, upravljačka jedinica u deliću sekunde bira i izvodi najprikladnije dejstvo kako bi se vozilo vratilo na željenu pitanju. Centralna upravljačka jedinica ESP sistema će se odlučiti ili za kočenje pojedinih točkova različitom snagom, ili će i uticati na motor tako čto će umanjiti njegovu snagu koja se prenosi na pogonsle točkove. Korektivna delovanja su promenljiva i neprekidna sve dok se vozilo ne stablizuje.
Delovanje ESP sistema znatno unapređuje aktivnu bezbednost u vrlo kritičnim situacijama, a najviše je od pomoći kod promenljivih uslova prijanjanja.
Comment
-
-
opsiran odgovor, nema sta. ja to definitivno nemam na punticu. znaci, moguce je da su ta mesta za osigurace prazna jer treba da budu. ne znam koji nivo opreme je ELX, mozda bi mi to saznanje pomoglo. inace, pored osiguraca sam otkrio nesto(grubo receno, valjak sa zicama i bravicom). da li je fabricki alarm ili sta, nemam kljuc za isti.aaaaa
ps. hvala
Comment
-
-
valjak definitivno ima bravicu za kljuc, al nisam stigao danas da cackam. probacu i ono sto si rekao.
nije lampica za suvozacev air bag, imam i to. posto nema vise tog air bag-a(ispaljen je) nista ne svetli. ma izgleda je tu neko nesto cackao, otici cu do nekog elektricara da mi sve pogleda i prekontrolise.
a zasto su sva mesta za osigurace obelezena nekim simbolom ako nema svih osiguraca?
Comment
-
-
Originally posted by wlad...a zasto su sva mesta za osigurace obelezena nekim simbolom ako nema svih osiguraca?
Isti instrumenti, ista tabla sa osiguračima se pravi za sve, a onda se po potrebi ( zavisno od verzije, nivoa opreme ) koristi ono što ide za tu opremu...
Primer :
Već sam rekao da imam lampicu za ESP na obrtomeru, ali se ona nikada nije upalila, niti će, jer nemam ugrađen ESP...
Sigurno postoji i predviđeno mesto za njegovu instalaciju na tabli sa osiguračima, ali će ono zauvek ostati prazno jer nemam ESP...
Tako je isto i kod tebe...
Nemoj misliti da sve mora biti popunjeno, i da svaka lampica mora sijati...
Uostalom, šta je jeftinije :
praviti 10 verzija instrument table ( zavisno od nivoa opreme ), ili napraviti jednu za sve, a po potrebi aktivirati ono što dati nivo opreme uključuje...
edit :
Osigurači Fiat Stila grupisani su u 4 kutije sa osiguračima smeštenim u armaturnoj tabli, na pozitivnom polu akumlatora, pored samog akumulatora, i u prtljažniku. Određene varijante su opremljene jednim osiguračem i unutar kućišta akumulatora.
U svim tim kutijama, imam npr. mesto za :
Connect-Navigator na F39 10A ;
Cruise Control/Radar Cruise Control na F35 7,5A ;
Senzor ESP sistema F42 7,5A ;
Upravljačka jedinica pritiska u gumama F39 10A ;
Krovni prozor F45 na 20A, itd...itd...i, sva ta mesta su mi prazna, jer nemam te uređaje u opremi...
Comment
-
-
valjak sa zicama i bravicom ti je prilepljen na volan i to je serva volana, i to nije bravicaokreci volan videces da se unutrasnji krug okrece
bio si u pravu za valjak sa zicama. to je zato sto imas punta. malo sam danas bolje pogledao, stvarno nije bravica. videh ti auto jutros u bulevaru jna parkiranog...
Comment
-
-
e, ovako. bio kod majstor Pere. svi grejaci crkli, zamenjeni(nadam se da me ne farba). zadnji desni tocak pogresno montirano "nesto" sto ima veze sa abs-om, sredjeno. na desnom prednjem tocku presecen senzor abs-a, mora da se menja. prozor, grejanje/hladjenje(prekidac) i lampice na konzoli(osim piksle,ne znam da li ima sijalicu) popravljene. displej na kom. tabli blinka(to sam zaboravio da pomenem), gori lampica abs-a, lampica da mi je neka spoljna sijalica crkla(a nije), lampica grejaca se ne pali. kaze Pera, nesto je prespajano, probao je da je upari, mozda je tabla od benzinca, mora da nabavi od jtd-a, pa da se proba. znaci bili ste u pravu,neko je tu nesto cackao posle udarca, da ne bi svetlelo da je air bag ispaljen. da, ni svetlo u gepeku mi ne radi, nije osigurac, nije sijalica. posto Pera nije elektricar, to je za sad to. kod elektricara cu otici ovih dana da ugradjujem alarm pa cemo da proverimo i sve ostalo
Comment
-
Comment