Sve o Brisačima

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • bigfoot
    CBC Senator
    • 13.04.2005
    • 224
    • Lower Hutt, New Zealand

Sve o Brisačima

Ovde pišite sve o brisačima. Hvala

Edit:BaneT

Ja sam napravio tajmer za zadnji brisac na Floridi. To sam uradio sa tejmerskim kolom NE555 koje pobudjuje rele, preko koga aktiviram motor brisaca. Sa potenciometrom podesavam vreme okidanja releja. Kada samo dam kontakt i testiram tajmer sve radi kako treba, ali ako upalim auto onda mi tajmer non-stop okida rele bez obira na vrednost otpora potenciometra.
    Jel mozda neko ima ideju koji su gremlini u pitanju?
    “Alfa Romeo is something special. It occupies a place apart...It is a way of life...”
  • bigfoot
    CBC Senator
    • 13.04.2005
    • 224

Provalio sam u cemu je problem.
    Kada upalim auto tada stalni napon koji dovodim za okidanje tajmera postaje pulsirajuci 12V (sa veoma kratkim pauzama). Da bi resio problem potraban mi je stalni napon. Jel mi neko moze reci odakle da uzmem taj napon, a potrebno je da da dovoljno struje za motor za brisac?
    “Alfa Romeo is something special. It occupies a place apart...It is a way of life...”

Comment

• luka.l
      CBC Senator XXL
      • 30.09.2004
      • 490
      • Beograd
      • ВАЗ 21213

Hm, neki kondenzator?
      - "Dobar dan. Dobro ste. Kako sam ja?"
      - "I vi ste dobro."

Comment

• srdjan_p
        CBC Senator XXL
        • 01.12.2004
        • 1915
        • ZR

Pa da, paralelno vezan kondenzator od recimo 2000 uF ispred tog sklopa koji ce dodatno da "ispegla" napon

Comment

• @lix
          CBC Senator XXL
          • 17.12.2004
          • 875
          • Panchevo, Serbia; Moscow, Russia

ali ako nije dovoljno mozes da stavis i jednu zenericu paralelno i kalem na red
          Što više za što manje

Comment

• bigfoot
            CBC Senator
            • 13.04.2005
            • 224

Problem je resio kondezator od 63uF koji sam postavio paralelno sa ulaznim naponom.
            Nisam stigao da odgovorim sta sam uradio jer sam ovih dana bio u guzvi. Inace problem sam otkrio tako sto sam sve razvezao osim ulaznog napona i onda sam uvideo da ulazni napon nije pravi "jednosmerni" napon vec napon od 12V sa kratkotrajnim padovima do ispod 5V. Da sam samo imao pri sebi analogni unimer to sam mogao mnogo ranije utvrditi, jer sa digitalnim je nemoguce izmeriti te kratke pikove (koji su itekako pravili dar-mar NE555 tajmeru).

Comment

• sw.brick
              CBC Senator XXL
              • 09.10.2004
              • 8141
              • Beograd, barajevo-zemun
              • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

ne postoji na autu takava napon, koji pada sam od sebe, ili je neispravan sam auto (Zastava je ipak u pitanju a to ne bi bilo cudo) sto se instalacije tice, ili nisi dobro povezao.

brisac, tj motor koristi 2 napona od 12V za rad, i masu dakle ukupno 3 zice.
              kondenzatro nema nikavu funkciju kod jednosmernog napona i predstavlja beskonacno veliki otpor prolasku struje cim se napuni, on ne vrsi nikavko peglanje niti na bilo koji nacin utice na napon instalacije.

inace akubaterija je prakticno kondenzator (igra slicnu ulogu).

da se vratimo na brisac, kontakt "53a" mora da bude kada se ukljuci brisac na stalnih +12V sa kontakt brave (sa kontakta broj "15"), i na njega se spaja napajanje za 555 tajmer.

kontakt "53" je povezan na prekidac koji ukljucuje zadnji brisac a taj prekidac opet na konatk "15" sa kontakt brave.

kontakt motora "31" ide na masu.

izmedju 31 i 53a mora da se postavi (ako je nema) dioda i to kontra polarisana, znaci anoda na masu a katoda na +12V. ona sluzi za zastitu motora i dodatno omogucava da motor radi kao elektromagnetna kocnica u delu poslednje petin hoda brisaca do krajnjeg polozaja.

tajmer 555 okida kontakt 53, motor pokrene brisac, rucica brisaca se mehanicki pomeri i (unutar kucista motora) mehanicki spoji sada motor na 53a koji je aktivan sve dok rucica brisaca ne napravi ceo ciklus do pocetnog polozaja. tokom hoda brisaca kontakt 53 prestaje da dobija napon od tajmera 555 tako da brisac napravi samo jedan ciklus.

sledeci impuls od 555 ponavlja pricu.

ako se dovede stalnih +12V na kontakt 53 onda motor brisaca non stop radi sve dok je dat kontakt na kontakt bravi.

kondenzator skini, on nije predvijden i moze samo da napravi neki drugi problem u instalaciji.

kada se sve ispravno poveze kondenzator je nepotreban, i inace ne postoji u fabrickoj instalaciji.

da bi motor zadnjeg brisaca radio kako treba mora da se zameni prekiodac koji ih ukljucuje za onaj koji je predvijdeni i za taj tzv interval rad, sto znaci da treba naci kod Zastave ili sa nekog Fiata desnu rucicu iza volana koja u sebi sadrzi i takav (specijalni) prekidac.

bez zamene prekidaca brisac moze da radi ili interval ili trajno ali ne moze i jedno i drugo.
              volvo
              945 SE turbo lpg
              344 GL lpg

Comment

• bigfoot
                CBC Senator
                • 13.04.2005
                • 224

Ajde da krenemo do pocetka. Ja se ne razumem mnogo u auto-elektriku ali se podosta, bas podosta, razumem u elektroniku.

Kao prvo nisam hteo da prepravljam mnogo instalaciju te sam odlucio da sa tajmerom samo simuliram rad prekidaca. Na prekidacu za zadni brisac imam tri kontakta. Prvi je +12V sa kontakta brave (ne znam za koji napon je koji broj kontakta te necu ih ni pisati) drug i treci kontakt idu ka motoru, i ne znam koji je sta. E sad kako radi taj prekidac. Radi kao najobicniji relej sa C, NC i NO, gde je na NC doveden +12V sa kontakt brave a C i NO idu ka motoru. Znaci kada je iskljucen prekidac imam kratak spoj izmedju onda dva kontakta (C i NO) koji idu ka motoru, a kada ukljucim prekidac onda onih +12V idu ka motoru, a pri tome se raskine veza izmedju ona dva kontakta sa motora. E, sta sam sada ja uradio, ona dva kontakta koja idu na motor sam skinuo sa prekidaca. Potom sam sa C (+12V koje imam kada se ukljuci prekidac) kontakta prekidaca doveo na + kontakt kola tajmera (ako treba okacicu celu semu tog kola da je ne bih obajsnjavao) a na ? kontakt tajmera sam doveo masu. Znaci tek kada ukljucim prekidac tajmer ce dobiti uslov da proradi. Pri tome je izlaz ovog tajmerskog kola relej, znaci kad proradi NE555 on okine relej. Sada sam isti onaj + kontakt ulaza tajmera (isti onaj C kontakt sa prekidaca) preko signalne diode (kako se ne bi bilo povratnog napon) doveo na C kontakt izlaznog releja tajmera. A ona dva kontakta sa motora sam povezao na NC i NO ovog releja, vodeci racuna da isti kontakt bude na +12V u radnom stanju kao sto je bilo na prekidacu. A ako nije jasno sta sam uradio mogu i da okacim semu toga.

E sada ide problematican deo. Kada dam samo kontakt (znaci tada se cela instalacija u autu napaja sa akumulatora koji daje konstantan jednosmerni napon) sve je radilo kako valja. A kada ukljucim auto (tada napajanje nije vise sa akumulatora vec generatora jednosmernog napona) tada mi kolo tajmera pocinje da okida non-stop jer napon na ulazu nije ?pravi? jednosmerni napon (ipak je to Zastava), napominjem pravi jer taj napon nema neku konstantnu vrednost vec se konstantno povecava, smanjuje (?oscilujei?).

Originally posted by brick
                kondenzatro nema nikavu funkciju kod jednosmernog napona i predstavlja beskonacno veliki otpor prolasku struje cim se napuni, on ne vrsi nikavko peglanje niti na bilo koji nacin utice na napon instalacije.
                Tu dolazimo na ulogu elektrolitskog kondezatora, cija je uloga da taj ?oscilujuci? napon ispegla. Njegov princip rada je sledeci, sve dok je napon na njegovim kontaktima veci od njegovog on se puni, a kada je manji on preuzima ulogu izvora napajanja sve dok se praznjenjem njegov napon ne bude manji od napona na njegovim kontaktima. U zavisnosti od velicine njegove kapacitivnosti on ce moci davati napon duze ili manje (imitirati bateriju). Znaci on itekako ima ulogu da ispegla taj ulazni napon, i to pokazuje u praksi fenomenalno jer sa njim sve radika kako treba.

Tako da bih te zamolio da mi obajsnis koji problem moze taj kondezator da napravi?

Znam da sam mogao to uraditi drugacije, da kupim prekidac i tajmer ali sto to da radim kada sve to mogu sam napraviti?

Comment

• sw.brick
                  CBC Senator XXL
                  • 09.10.2004
                  • 8141
                  • Beograd, barajevo-zemun
                  • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

A ona dva kontakta sa motora sam povezao na NC i NO ovog releja,
                  eto razloga za problem- jedan (kontakt 53b) MORA da bude konstantno povezan na kontakt bravu i da ima stalnih +12V sa akumulatora.

dok je prekidac na volanu bio fabricki prikljucen to je bilo tako i sve je radilo.

sam tajmer ne sme da prekida taj kontakt, niti da kontakt ide preko releja.

Kada dam samo kontakt (znaci tada se cela instalacija u autu napaja sa akumulatora koji daje konstantan jednosmerni napon) sve je radilo kako valja. A kada ukljucim auto (tada napajanje nije vise sa akumulatora vec generatora jednosmernog napona) tada mi kolo tajmera pocinje da okida non-stop jer napon na ulazu nije ?pravi? jednosmerni napon (ipak je to Zastava), napominjem pravi jer taj napon nema neku konstantnu vrednost vec se konstantno povecava, smanjuje (?oscilujei?
                  hm, nesto ne stima... u autu postoji iskljucivo jednosmeran napon bilo gde u instalaciji vozila. bilo da motor radi bilo da motor auta ne radi.

takodje, generator je iskljucivo naizmenicnog napona (one prastare aute sa dinamom da zanemarimo sada) i to trofaznog. posle generatora se nalazi ispravljacki stepen spojen "u zvezdu" sa regulatorom napona a izlazni napona (generisana struja) ide direktno na akubateriju.

generator, ispravljac i regulator napona su u jednom kucistu- alternatoru iz koga izlazi jednosmerna struja stabilizvonaog napona i regulisane struje.

tako radi ispravan sistem.

ne postoji nikakav Zastava sistem, akubaterija je univerazlnog standarda i uvek je napon u vozilu kameno stabilan.

ako napon (uvek jednosmerni) osciluje neispravan je elektricni sistem auta- bilo sklop alternatora ili akumulator ili samo zice/spojevi izmedju.

sva 3 kvara se desavaju u praksi.

pri maksimalnoj struji koju generise alternator izmereni pad napona bilo + struje bilo - struje (od mase) ne sme da predje 0,50V. ako prelazi onda su spojevi zica loseg kvaliteta, imaju preveliki prelazni otpor usled korozije.

sam napon punjenja akubaterije i napon instalacije vozila je promenljiv u vremenu, odnosno u funkciji temeprature okoine pa je tako zimi regulisani napon nesto veci (oko 14,2V) a leti nesto manji (13,6V) od prosecnog (13,8V na +25C po standardu).

akubaterija je taj element koji onemogucava "oscilaovanje"napona jer totalno pegla sve pikove i omogucava prakticno idealno jednosmerni izvor struje sa veilikim kapacitetom (funkcija kondenzatora).

Tu dolazimo na ulogu elektrolitskog kondezatora, cija je uloga da taj ?oscilujuci? napon ispegla
                  pulsirajuci jednosmerni napon iz ispravljaca DA. zato i svaki ispravljacki stepen u elektronskim uredjajima poseduje elektrolite za tu namenu ali NE poseduje akubateriju.

Znaci on itekako ima ulogu da ispegla taj ulazni napon, i to pokazuje u praksi fenomenalno jer sa njim sve radika kako treba.
                  ne znaci da ima ikakvu ulogu u autu- samo je u tvom slucaju zamaskirao nereseni problem i kvar na autu. pri jednosmernoj struji (naponu) kondenzator nema ama bas nikakvu funkciju i napon u autu je konstantan u svakoj tacki vozila. NE postoji pulsirajuci niti naizmenicni napon.

dodatno, auto ima ogrooomni kondenzator u vidu akubaterije usled cega je u autu UVEK idelano kvalitetna jednosmerna struja (odnosno napon).

Tako da bih te zamolio da mi obajsnis koji problem moze taj kondezator da napravi?
                  nije izvrsen popravak neispravne instalacije auta, samo maskiran i to na potrosacu ( a to se nikada ne radi). usled toga kvar ce i dalje postojati (ako zaista postoji naizmenicna komponenta iz alternatora koja curi) i pocrkace i drugi elektronski uredjaji na autu koji u sebi sadrze poluprovodnike.

cena problema koji je kondenzator zamaskirao ce biti potencijalno mnogo veca (sve do cak pozara, ne zelim da se dogodi samo je bilo xx takvih slucajeva) pa mislim da je preventiva i popravak najbolje resenje.

iz cele price meni lici da si pogresno povezao izmedju sebe tajmer sa relejom, prekidac i motor brisaca i da je u tome uzrok a da ne postoje nikakve oscilacije napona, niti bilo sta drugo neispravno.

opisao sam u prethodnom postu kako radi brisac i da mora da ima dva razlicito dovedena +12V napona po vremenskom trajanju. od toga jedan ne sme da se prekida dok motor brisaca radi, i ima preko kontakt brave direktnu vezu sa akumulatorom ili drugacije receno sa idelano velikim kondenzatorom koji daje savrsenu jednosmernu struju za pogon motora i to bilo da motor auta radi bilo da je iskljucen.

Znam da sam mogao to uraditi drugacije, da kupim prekidac i tajmer ali sto to da radim kada sve to mogu sam napraviti?
                  naravno, samo to sto se napravi mora da bude po standardu, pouzdano izvedeno i da radi identicno kao fabricki (nema kondenzatora ni u jednom autu koji je povezan na motor brisaca).

ako treba dalje pojasnjenje tu sam, ali je mozda jasnije od mog pisanja da se pogleda shema nekog auta kako tece struja u interval rezimu rada brisaca sa bilo kog auta koji to ima fabricki.

inace i fabricko resenje cesto je bas tajmersko kolo 555
                  volvo
                  945 SE turbo lpg
                  344 GL lpg

Comment

• Transporter
                    CBC Senator XXL
                    • 12.03.2006
                    • 568
                    • Avala BGD

DTM look brisac kako, sta ??

Uradio bi ovakav brisac na autu pa me zanima kako resiti da brise i levu i desnu stranu ?? Kapiram da mora da postoji relej koji okrece smer, a da polazna tacka brisaca bude na sredini sofersajbne,sto se i trazi. Zanima me da li neko ima iskustva sa tim ili cu morati sam da izmisljam nesto ....

evo slike, rec je o autu sa leve strane (znam izgledaju ali vratimo se na temu )

Hvala unapred

Comment

• ivan_alfa
                      CBC Član
                      • 23.11.2005
                      • 41
                      • NIS

MISLJENJE

Lave- sustina je da su mehanicka resenja brisaca su takva da oni imaju hod od 90 stepeni, bar na vozila koja sam ja imao, menjanjem polariteta nedobijas nista,elektro motor se odrece kruzno, ali se preko poliga dobija pravolinisko, pa se na tim polugama nadovezuju lezista brisaca pa se dobije luk malo veci od 90stepeni, ako bas zelis moraces komletni mehanizam da menjas u korenu, da bi dobio hod od 180stepeni odnosno malo manji,tako da je opet najbolje da se skine od nekog auta koji to vec ima, sa otpada.
                      Ja tolko.

Comment

• Transporter
                        CBC Senator XXL
                        • 12.03.2006
                        • 568
                        • Avala BGD

Nije problem da se zameni ceo mehanizam, ako uopste postoji neki koji zadovoljava, mada cisto sumnjam, kom serijskom autu stoji tako brisac ??
                        Mozda sam vidjao neke na zadnjim soferkama, ali su opet delo ruku vlasnika, a ne fabrike, icisto sumjnam da brisu na obe strane !

Comment

• Milos
                          CBC Senator XXL
                          • 12.05.2005
                          • 700
                          • Beograd, carraburma

ne znam da li ti OVO moze pomoci?

Comment

• Miljan
                            CBC Senator XXL
                            • 18.01.2006
                            • 459
                            • Nis

Sa bilo kog auta koji ima jedan brisac, Uno, Florida, Citroen AX, BX, CX, ZX, a montiranjem poluge na motor mozes da ga postavis u bilo kom polozaju da se zaustavlja.

Comment

• Transporter
                              CBC Senator XXL
                              • 12.03.2006
                              • 568
                              • Avala BGD

Originally posted by Milos
                              ne znam da li ti OVO moze pomoci?
                              Pokusacu, hvala

Comment

Working...
                              X