[406, 2.0HDi] ABS FAULT, pojavilo se i nestalo!

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • antivari
    CBC Član
    • 28.10.2008
    • 34
    • Pozarevac

[406, 2.0HDi] ABS FAULT, pojavilo se i nestalo!

Pozdrav,

Pre neki dan, po najvecem snegu i ledu vracao sam se s posla. Uz to sve je bilo i raskvaseno. Trazeci mesto za parkiranje popeo sam se na jedan trotoar, ali sam ipak odusao jer je kao bilo malo mesta za manevrisanje, plasio sam se da ne udarim tudji/svoj auto. Tom prilikom, jedan od tockova je samo skliznuo sa trotora na ulicu. Nije to velika visina, normalan je trotoar, ali se ipak osetilo da nije bilo bas nezno silazenje tocka.

Nekoliko sekundi zatim pojavilo se na display-u ABS FAULT. Ubrzo zatim, koji minut posle, parkirao sam se. Ugasio sam auto i ponovo upalio - greska je ostala!

Posle nekih mozda sat vremena, ponovo sam upalio auto i greske vise NIJE bilo. Od tada je proslo mozda 3 dana.

O cemu se radi? Da li to ABS polako otkazuje ili su kisa, sneg i led uticali nekako na senzore? Treba li da posetim servisera?

BTW: Ako nije glupo pitanje, sta su to senzori za ABS, odnosno kako rade?
    (Mislim, znam sta je ABS, ali ne znam kako se zapravo meri/belezi proklizavanje)

Hvala.
  • dandzaman
    CBC Senator
    • 12.09.2007
    • 229
    • RockNrolla bg

Re: [406, 2.0HDi] ABS FAULT, pojavilo se i nestalo!

senzori najverovatnije tacnije 100% i ne brini nije to strasno verovatno od snega koji se nakupio izmedju njih i diska ...

Comment

• antivari
      CBC Član
      • 28.10.2008
      • 34
      • Pozarevac

Uh... i ja se nadam da je samo do nanosa snega. Evo vec tri dana i nije se ponovo javljalo...

Comment

• BaneT
        CBC Senator XXL
        • 09.12.2005
        • 562
        • Beograd

ajde da probam slikovito da ti objasnim:

ABS senzor gledaj kao jedan čitač...a šta čita?-----on čita jedan nazubljeni prsten koji se nalazi sa unutrašnje strane diska (doboša)...dobijeni podatak sa tog točka se prosleđuje centrali ABS-a da bi ona znala kako da se ponaša u datoj situaciji.

kako znati da li radi?

3 načina: Mora da ima omsku vrednost, dakle iskopča se i premeri, drugi način da se testira napon na senzoru (ovo je malo zeznutije jer se treba paralelno napraviti veza na kontaktma samog senzora za taj točak, i treći način dijagnosticiranja (i najpouzdaniji) je postavljanjem osciloskopa na taj senzor točka.....gde se svaki pad signala jasno vidi.

Otkud pad???

Loše očitavanje senzora usled prljavštine na tom prstenu ili nedostatka nekog zupca na istom.

Kada svetli ABS lampica tada sistem nije u funkciji.

Comment

• antivari
          CBC Član
          • 28.10.2008
          • 34
          • Pozarevac

Hvala za informacije.

Za sada nema vise greske ABS FAULT.

Comment

• BioSQUAD
            CBC Član
            • 21.09.2008
            • 58
            • Presevo

Sa ovakvim FAULTY vise mi je preko glave.
            Skoro sam imao problem sa Direction Indicator Faulty. Cim sam pipnuo kocnicu, poceli da se pojavi. Menjao sam stop sijalice, prodje neki dan opet se pojavi.
            U ovlascenom servisu, juce su mi rekli da imalo neki spoj pozadi i zato se to pojavilo. Procitao sam u raznim forumima, imali su ljudi iste probleme, pa zato moguce i ponekad neki kratak spoj pa da imas FAULTY.

Comment

• maliomladinac
              CBC Senator XXL
              • 21.11.2008
              • 995
              • Beograd, Zvezdara, Bulbulder

Nema nista da brines, to se meni prvo palilo pa gasilo pa pali pa gasilo...i bla bla... Otisao na dijagnostiku, kaze zadnji desni prijavljuje gresku...Prvo sam na pranju nabio prskalicu u tocak da skinem tu prljavstinu i kad sam upalio auto greska je nestala da bi se posle ubrzo upalila. Onda sam kompresorom produvao pa je opet nestala...I evo na kraju mi crkao senzor skroz... Smrt je bez ABS-a pogotovo ako je auto tezak,ja klizam ko blesav i po suvom a tek na mokrom....

If i was awake, i would think it was a dream!

Servis mobilnih telefona i prodaja dodatne opreme "Džoki"
              061/665-94-23

Comment

• antivari
                CBC Član
                • 28.10.2008
                • 34
                • Pozarevac

Nije mi se vise javljala ta greska.

Dan kada se greska bila pojavila je bio bas onda kada su snezne padavine bile najvece i kada sam bukvalno autom prosecao dubok sneg. Tih dana je bilo i snega i blata i bljuzgavice i leda i vode na sve strane, tako da mi je sada ipak jasnije sta se desilo.

Inace, ovo mi je bila prva godina sa 406-icom po snegu i ledu. Da "kucnem u drvo", auto se ponasao savrseno stabilno. Ranije sam imao Passata B3 bez ABS/ASR/Serva, totalno klot, i po snegu i ledu sam bio kao na sankama.

Doduse, plasi me ta 'sigurnost' 406-ice, jer sam ranije barem znao 'koliko' je stvarno klizavo i da se ne opustam previse.

Ovako, kada svi sistemi rade, covek moze lako da se opusti, a led je led...

Comment

Working...
                X