Čudne stvari oko struje - farovi; Civic 98 1.8 vti 124kw mpi

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Bane R
    CBC Senator XXL
    • 27.03.2006
    • 1769
    • Beograd

Čudne stvari oko struje - farovi; Civic 98 1.8 vti 124kw mpi

Auto je bio udaren spreda... Ništa toliko drastično, ali opet je trebao da se skida vezni lim, nosač branika, braik, farovi... da se tu radi...

Posle udarca i opravke je sve radilo kako treba.

Od skoro imam problem, odnosno nekoliko problema i ne mogu da garantujem da su povezani, ali ću da napišem sve što mi je čudno.

- Desna maglenka i levi migavac ne rade... da kažemo da je to slučajnost - konektor ili sijalica, pa nek ostavimo to po strani, jer mi je to najmanje sumnjivo.

- Farovi uglavnom neće da rade, ali ponekad prorade.

- Duga svetla rade samo kada se drži blicanje - dakle ne mogu da se uključe duga i da se ostavi - mora da se drži blicanje.

- Mislio sam da je osigurač, ali kada sam ga skinuo, tražeći drugi, video sam da apsolutno više ni jedno svetlo ne radi - pa sam njega eliminisao... mislim, ne može osigurač da napravi da pola stvari radi, pola ne radi?

- Pozicije ne rade.

- Danas recimo otišao da vidim po danu da nađem neki problem i sad farovi (srednja, duga) rade? Pozicija i dalje ne radi.

- Svetlo u kabini ne radi na otvaranje vrata, ali radi na ručno uključivanje. Takođe ne radi pištanje kada ostaviš svetla i otvoriš vozačeva vrata.

[ovo ne mogu da garantujem, ali...] u vreme kada su problemi počeli, dešavalo se par puta da je iz ventilacije dolazio, ne mogu baš da kažem smrad, nego je više štipalo za oči iz ventilacije

Znam da bi trebalo da posetim električara, ali molim vas za savet, šta da gledam i kako makar malo neku dijagnozu da ustanovim. Ne mogu tek tako da ostavim nekome auto i da mu kažem zezaj se ti sa 200 žica. A i hoću sam da shvatim šta su uzroci problema. Hvala unapred.
  • Night Rider
    CBC Veteran
    • 10.12.2007
    • 127
    • Banja Vrujci

Re: Čudne stvari oko struje - farovi; Civic 98 1.8 vti 124kw mpi

Ja bih proverio prekidac za paljenje svetla i rucicu zmigavca verovatno je do njih jedan deo kvara
    http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... ksU5guIKnQ

Comment

• Bane R
      CBC Senator XXL
      • 27.03.2006
      • 1769
      • Beograd

migavci rade svi osim jednog... za njega sam siguran da je nešto oko konektora ili sijalice, jer se čuje ubrzano "caktanje", što se identično čulo i na drugoj hondi kada sam vozio bez migavca...

Comment

• srdjanissan
        CBC Senator XXL
        • 20.11.2008
        • 720
        • beograd

meni na hondi posle nekog pljuska nije htelo to pistanje da radi i svetlo kada se otvore vrata....posle par meseci ja vec digo ruke od toga ,ono doslo....ako si uleteo u neku baru ili te kisa natopila ,mozda ima veze sa tim....to ti je moje iskustvo
        kad koči,cepa gume i prevrće se!
        papiri cisti ko suza ,oprani sa farmerkama 2 puta

Comment

• BaneT
          CBC Senator XXL
          • 09.12.2005
          • 562
          • Beograd

Imenjače jel da smatramo da je podnožje osigurača ok?

Jedna sijalica ne radi na migavcima pa oni trepere brzo usled promene otpora ali me zanima dali to važi i kada ukljušiš sva 4?

ako rade onda je stvar ručice koja opet može da tripuje duga svetla.

Jesi li na kraju proverio sve osigurače ili ne?

Šta je sa satom, instrumentima, brisačima, podizačima?

Comment

• Bane R
            CBC Senator XXL
            • 27.03.2006
            • 1769
            • Beograd

Evo ovako, rade svi migavci osim jednog, ima ih 6, 2x farovi, 2x krila, 2x štopaljke. Samo jedan migavac od tih 6 ne radi, u prednjem levom faru i kad daš levi migavac, onda se čuje ubrzano caktanje iz table (kad daš migavac kad sve radi čuje se tk tk tk tk tk tk..... a sad se levi čuje tktktktktktkktktktk). Dodajem da je taj isti zvuk bio i na drugoj hondi kada mi je migavac bio ukraden/pokidan. Dakle prilično sam siguran da je stvar oko tog migavca nevezana za sve ostalo OSIM ako nekim spajanjem žice nisu nastali ovi drugi problemi. Kada uključim sve migavce, rade 5od6 i caktanje iz table je normalno, ali kad dam levi, onda nije normalno.

Dakle veće mi je pitanje farovi. Zašto uglavnom ne rade, pa onda rade... Pozicija uopšte nema. Treba li da me plaši onaj miris (mislim, plaši me ) što je štipao za oči.

Osigurač? Pa ne znam kako bi mogao da ne radi. Jedan osigurač je za pozicije, srednja, duga svetla i maglenke. Kad ga skinem, jednostavno ne radi ništa od toga - nemoguće da kad ga vratim da pola stvari oće da radi, pola neće. Nažalost, nisam našao takav osigurač, malo je specifičan, da ga zamenim i probam.

Od ostatka elektronike sve radi, osim klime, koju nisam proveravao, jer je oštećena.

Ako treba nekih još informacija ili nešto da idem da proverim i probam, reci te...

Comment

• BaneT
              CBC Senator XXL
              • 09.12.2005
              • 562
              • Beograd

kabinsko svetlo ne radi samo kada otvoriš vozačeva vrata ili i suvozačeva? Samu sklopku isključujem da je problem...valjda si probau u svim varijantama

Otvori vrata pa stiskaj one prekidače na stubu pa vidi šta se dešava.

koliko je auto kod tebe?
              Pitam zbog tog štipkanja očiju, možda je samo kabinski filter u pitanju mada bi se on i osetio po nosu.

Što se tiče svetla jel postoje releji za njih? Jer kad ti blicaš trebalo bi da rade i srednja i duga a kad uključiš samo duga onda bi samo ona trebala da rade a da se ugase srednja. Dakle različiti kontakti.

Šta je sa tom desnom maglenkom? Sijalica ok?

pozicije pozadi ok? osvetljenje tablice ok?

Jesi li sve konektore-džekove na samim svetlosnim grupama proverio?

Comment

• Bane R
                CBC Senator XXL
                • 27.03.2006
                • 1769
                • Beograd

Originally posted by BaneT
                kabinsko svetlo ne radi samo kada otvoriš vozačeva vrata ili i suvozačeva? Samu sklopku isključujem da je problem...valjda si probau u svim varijantama

Otvori vrata pa stiskaj one prekidače na stubu pa vidi šta se dešava.
                Na kabinskom svetlu, kao što je i običaj, imaš 3 položaja... isključeno, radi kad su otvorena vrata i uvek radi. Trenutno, moje kabinsko radi samo kada se prebaci prekidač da uvek radi. E sad, još nešto se sećam kroz maglu, al ne mogu da garantujem, da na otvaranje vrata prvo nije radilo samo kada se otvori suvozačevo, a da sada neće uopšte na otvaranje bilo kojih vrata....

koliko je auto kod tebe?
                Pitam zbog tog štipkanja očiju, možda je samo kabinski filter u pitanju mada bi se on i osetio po nosu.
                Kod mene je auto skoro 2 godine. Filter klime/kabine je menjan otprilike u leto 2007. To za miris mi ne bi bilo sumnjivo da nisam osetio prvo na putu bubanj potok-resnik, a onda i skroz u jurija gagarina na nbgd, što je ono preko 20km razlike, tako da sam sam isključio kao mogućnost da sam pokupio negde.

Što se tiče svetla jel postoje releji za njih? Jer kad ti blicaš trebalo bi da rade i srednja i duga a kad uključiš samo duga onda bi samo ona trebala da rade a da se ugase srednja. Dakle različiti kontakti.
                Tako je. Znači i na ovoj i na drugoj hondi je tako, kada blicnem, rade i srednja i duga, a kada uključim duga, onda se srednja gase. Na ovoj na kojoj imam problem blicanje radi uvek... znači ne uključena duga, nego blicanje (u prevodu, ako hoću da vozim sa svetlima, moram uvek levom rukom da držim povučenu ručicu). E sad, sećam se na drugoj hondi da mi blicanje nije radilo (da se upale duga povlačenjem ručice pre "klika") i znam da mi je drugar zamenio ablender (ili kako se to već zove). Pa zbog toga pretpostavljam da i na ovoj hondi na kojoj imam problem da taj ablender dovodi struju do farove čak i kad oni ne rade. Al opet, dalje od toga ne znam šta bi moglo da bude. Usput, mislim da nemam releje za svetla, ako je njima mesto u kutiji za osigurače, ako im je mesto negde drugde, onda već ne znam. Ali pošto u kutiji za osigurače imam tri releja (ni jedan za svetla), ne znam zašto bi relej za svetla bio stavljen negde drugde.

Šta je sa tom desnom maglenkom? Sijalica ok?
                Proveriću, ne znam.

pozicije pozadi ok? osvetljenje tablice ok?
                Sve pozadi radi, ne znam za svetlo tablice, to ću još da vidim.

Jesi li sve konektore-džekove na samim svetlosnim grupama proverio?
                Proveriću čim stignem. Ubija me ova hladnoća i dalje, nikako da stignem da se malo pozabavim više sa ovim ...

Comment

• UkiMazda
                  CBC Senator XXL
                  • 16.11.2007
                  • 444
                  • Beograd
                  • Alfa 156 2.0TS

A relej od farova? Mene je zezao, samo sto na mom autu upali farove, ali nece da ih podigne nego ostanu zatvorena! a i hocu ja auto sa popup lights.....

Comment

• Bane R
                    CBC Senator XXL
                    • 27.03.2006
                    • 1769
                    • Beograd

Pa rekoh, nisam siguran da li ga imam... odnosno, ako mu je mesto u kutiji za osigurače (gde su još 3 releja), onda ga nemam...

Comment

• UkiMazda
                      CBC Senator XXL
                      • 16.11.2007
                      • 444
                      • Beograd
                      • Alfa 156 2.0TS

Meni se taj relej nalazi kod suvozaceve desne noge u onoj plastici, uglavnom, kad upalis farove on bi trebao da cvakne pa ga tako lociraj, ako nece da cvakne na oboreno, probaj sa dugim svetlima mora negde cvaknuti!
                      Tako se kod mene cuje na oba auta, pa mislim da je tako inace

Comment

• BaneT
                        CBC Senator XXL
                        • 09.12.2005
                        • 562
                        • Beograd

mislim da je Bane upravu i da nema releje. Vidi ti Bane kako stvari stoje sa konektorima pa javi da li ima promene, a one prekidače za kabinsko svetlo ispitaj. Skini ih i meri napon.

Comment

• UkiMazda
                          CBC Senator XXL
                          • 16.11.2007
                          • 444
                          • Beograd
                          • Alfa 156 2.0TS

Da da, normalno da je Bane u pravu kad vas je dvojica!
                          Zezam se, nisam mnogo strucan u toj oblasti, ali je tako bilo kod mene pa sam posumnjao na relej, ali ako ga vec nema...

Comment

• Bane R
                            CBC Senator XXL
                            • 27.03.2006
                            • 1769
                            • Beograd

Kako beše ide onaj marfijev zakon ?

Za divno čudo svaki problem nije imao veze sa drugim.

Danas sam izgubio dosta vremena, skidao branik, farove, sve da to lepo proverim i vidim.

Epilog.

Levi migavac je crko.

Pozicije jedne nije ni bilo, druga nije radila.

H3 sijalica maglenke je crkla.

I ono najbitnije, farovi. Definitivno sam ustanovio da je problem u ručici (naravno, ne skidanjem branika i farova, nego sasvim slučajno )... odnosno tu negde kod volana. Jednom sam gledao kako to sve izgleda, nije za zezanje, pa ne bi sam da probam da sredim. Labav, prvljav ili rđav kontakt ili se nešto pomerilo ili tako nešto. Ostaviću iskusnima da ovo srede.

PS. Ne pitajte me što sam se tolko cimao... lakše mi je bilo da skinem farove (a zbog čega moram da skinem i branik) pa da lepo radim i probam u komforu, nego da zavlačim ruke, krivim zglobove i da me seku razni limovi po rukama pokušavajući da se zayebavam sa konektorima ...

Hvala svima i nadam se da ovo kolektivno random crkavanje nije posledica neke greške na elektronici, nego da je kombinacija toga da nisam obraćao pažnju i onog sudara od pre 2 meseca... A ovo sa ručicom me je u srodnom obliku zezalo i ranije ...

Comment

• Bane R
                              CBC Senator XXL
                              • 27.03.2006
                              • 1769
                              • Beograd

Treba li da dodam da je i paljenje svetla kabine, a ujedno i pištanje kada se ostavi svetlo upaljeno, u vezi sa labavo/prljavim kontaktima na vratima ...

Comment

Working...
                              X