Sve o sirenama!!!

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • tenzo RS
    CBC Senator XXL
    • 01.11.2004
    • 309
    • Krusevac
    • Saab 9-3 TiD

Sve o sirenama!!!

Ovde pišite sve o ovoj tematici.

EDIT: BaneT

...kupio sam neke duple sirene koje se kace na masu a sa " + " se aktiviraju...e sad posto se kod juga sirena aktivira sa " - " hteo bih da promenim polaritet pa sam kupio relej sa 4 pipka...i sad ja mogu da pustim stalni plus a da relej aktiviram preko minusa...ali rece mi jedan lik da to ne valja tako jer ne valja da relej bude non stop ukljucen...

...je l to stvarno ne valja i ako ne valja sta da radim u tom slucaju...?

...u stvari...meni su sad montirane sirene ali je drzac izolovan i aktiviraju se kao fabricka ali problem je sto nece da rade kad mi je auto ugasen i nece da sviraju odmah vec posle par sekundi obicno histericnog drzanja sirene...kao da im teba vremena da se napune pa onda...
    8 i 300...u firungu !!!

trazis kvalitetan turbo servis za remont turbine?
  • luka.l
    CBC Senator XXL
    • 30.09.2004
    • 490
    • Beograd
    • ВАЗ 21213

Re: ...promena polariteta?

Originally posted by tenzo RS
    ...ali rece mi jedan lik da to ne valja tako jer ne valja da relej bude non stop ukljucen...
    Pozdrav.

Hm...malo mi cudno to sve zvuci. Mislim, njima treba dovesti plus i minus. Potpuno je svejedno sta prekidas. Bitno je samo kako si povezao. Dakle kad im dovedes + i - one moraju da rade ako su ispravne. E sad, nemoguce da nema nacina da to spojis kao i obicnu sirenu.

Sto se relay-a tice, postoje oni koji su "normaly On" i "normaly Off". Nisam te bas najbolje shvatio, ali ovi koji su "normaly on" dakle konstantno pustaju struju na sekundaru, a tek kad ih "ukljucis" prekidaju je...mada ne znam kako bi ti to pomoglo.

Daj ako mozes nekako slicicu tih sirena.

Kao sto rekoh...ako imaju nekakva dva "kurcica" na koje se spajaju plus i minus sve moze da se uradi.
    - "Dobar dan. Dobro ste. Kako sam ja?"
    - "I vi ste dobro."

Comment

• don
      CBC Senator XXL
      • 13.04.2005
      • 483
      • Beograd

Kod mene su dve sirene spojene na sledeci nacin, nadam se da su nam releji isti, na njima imas brojeve 30.85.86 i 87, od volana sam kablove spojio na 86 i 87, s'tim sto onda probas na volanu kada pritisnes dugme da li ces da cujes klik\klak, zatim sam + sa akumulatora spojio na 30, a - sa - od sirene, a onda + sa sirene na 85. Kod mene treba da se da kontakt da bi radio relej, probaj pa kazi da li je pomoglo.
      Teorija je kad se sve zna, a nista ne funkcionise.
      Organizacija je kad nista ne funkcionise, a svi znaju zasto.
      Praksa je kad sve funkcionise, a niko ne zna zasto.

Comment

• sw.brick
        CBC Senator XXL
        • 09.10.2004
        • 8141
        • Beograd, barajevo-zemun
        • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

na Jugu je naopak sistem, italijanska skola, i sirene strasno brzo stradaju. iz mog iskustva obicno se menja 3-4 sirene godisnje, one fabricke Jugove.

e sad, za tvoj slucaj postavis najobicniji relej za svetla (100 dinara je bio, ima u svakoj radnji) od Juga. relej ima 2 strujna kruga upravljacki (slabe struje) koji ti povezujes na prsten volana sa - polom i na kontakt bravu sa + polom / ako zelis da uvek radi sirena na kontakt broj 30 na bravi a ako hoces da moras da okrenes prvo kljuc u bravi onda na kontakt broj 15.

izvrsni. glavni, radni, jake struje, strujni krug povezujes tako da + pol sa releja (oznaka 30) povezes na osigurac u kutiji osiguraca a - pol (oznaka 87) na samu sirenu i to pozitivan pol sirene a negativan kraj sirene ti je sama masa vozila. eventualno ako treba parcence zice od nosaca sirene do sasije vozila.

sistem radi tako da prsten na volanu upravlja sa malom strujom pobude releja ( i ne trosi se, ne varnici i ostali problemi) a relej onda pusta radnu struju sa osiguraca na + pol sirene.

- pol sirene je stalno na masi.

i jos nesto, sirena mora da reaguje trenutno, odmah bez ikakve zadrske.

ako koristis 2 sirene pa vrsis frekventnu harmonizaciju tonova onda uzmi relej sa 2 radna kontakta ( i naravno 1 upravljackim) . to je relej sa 5 izvoda, ima 87 i 87a kao radne izlaze.

tada svaku sirenu povezi zasebno na zasebne radne kontakte.
        time ces dobiti vecu glasnocu sirena, manje opterecenja kablova (mogu tanji) i samog releja i pouzdaniji rad.

inace, prica o tome da relej ne moze non stop da radi je smesna, svaki auto ima farove napred a oni su recimo tokom zime ili nocu ukljuceni i po 12 sati pa to nista ne smeta releju.
        inace isti taj relej recimo je non stop ukljucen i napaja gomilou potrosaca na vozilu, zove se popularno rasteretni jer omogucava da velike struje zaobidju samu kontakt bravu a da postoji prekidacka funckija kontakt brave. oznacava se i kao X relej na shemama.

dakle, nema brige, uradi kako sam opisao i miran si narednih 10-15 godina sigurno a mozda i duze, zavisno od napredovanja korozije na kontaktima kablovskih papucica.

obavezno sve papucice krimpuj adekvatnom alatkom, tu ne sme da bude improvizacije vec mora da bude savrsen spoj.

inace, moze i pozar da se dogodi...

sistem koji sam opisao je vrlo pouzdan, fabrike ga koriste vec decenijama i proveren je u praksi.

nije lose sve nacrtati na papiru, mislim na spojeve gde sta ide i onda kada se radi kontrola spoj po spoj da se nesto ne zaboravi.

osigurac OBAVEZNO koristiti, bilo postojeci bilo instalirati novi ako nema slobodnih.

nadam se da ce pomoci
        volvo
        945 SE turbo lpg
        344 GL lpg

Comment

• Lucky
          CBC Veteran
          • 08.12.2004
          • 184
          • Prokuplje

Posto sam isti poso radio i ja kod mene da ti kazem kratko i konkretno, ljubicastu zicu za sirenu koja ti je + od osiguraca stavljas na kontakt 30 i premostos i do kontakta 85 releja, na kontak 86 ide siva zica ili ti 'masa' sa volana a sa 87 kontakta ide zica do sirene tj. + za sirenu, a samu sirenu zakaci na metalni deo karoserije.

Bices sa novom sirenom

Comment

• tenzo RS
            CBC Senator XXL
            • 01.11.2004
            • 309
            • Krusevac
            • Saab 9-3 TiD

...da stane malo kisa ponekad ako hoce pa se bacam na cerupanje... =]

...hvala svima...
            8 i 300...u firungu !!!

trazis kvalitetan turbo servis za remont turbine?

Comment

• 75ts
              CBC Senator XXL
              • 28.04.2005
              • 651
              • Beograd-Mirijevo

E ako ti je kao sto Brick kaze nacin napajanje sirene isti kao kod italijana, sto neprobas da najdes sirenu od neke Alfe one imaju kao dve trube i cuju se mnogo dobro, mislim imaces manje posla, a kao polovne nemogu mnogo da kostaju.

Comment

• omBRE
                CBC Član
                • 11.09.2005
                • 90
                • Zemun/Chicago

Greje mi se rele'

Hteo sam da na zeninim kolima ugradim vazdusnu sirenu od satro 135dB i nasao sam staru sirenu, rodio mecku dok je nisam skinuo, turio ovu novu, i reko' aj da turim i releJ da na pregori neka zicka, stavio releJ,
                povezao 85 na + akumulator,
                86 na masu,
                30 na zicu koja je bila na staroj sireni i
                87 na + od sirene.
                (nadam se da je jasno kako sam to ubudzio). Moj problem je sto je releJ uvek pod naponom i malko je vruc. Jel moze to da mu skodi (ili hondi

pricajte, 'itno je, necu da zapalim zenin auto...
                a vi kako te?

Comment

• Miljan
                  CBC Senator XXL
                  • 18.01.2006
                  • 459
                  • Nis

Obrnuto, na 30 stavi + od akumulatora, a na 85 zicu koja je bila na staroj sireni.

Comment

• omBRE
                    CBC Član
                    • 11.09.2005
                    • 90
                    • Zemun/Chicago

Hvala, provalio sam ovo posle sam. Kad sam povezivao nisam bio siguran pa sam pogledao na netu i nasao tu prvu verziju po kojoj se grejao relej k'o lud...

Dakle ljudi ucite na mojoj gresci ovo je ispravan nacin povezivanja releja:

85 na zicu koja je bila na staroj sireni
                    86 na masu,
                    30 na + akumulator,
                    87 na + od sirene

Samo jos jedno pitanje. Jel svejedno kad obrnem 85 i 86?
                    a vi kako te?

Comment

• Miljan
                      CBC Senator XXL
                      • 18.01.2006
                      • 459
                      • Nis

Originally posted by omBRE
                      Samo jos jedno pitanje. Jel svejedno kad obrnem 85 i 86?
                      Da.

Comment

• Williams
                        CBC Senator XXL
                        • 07.02.2006
                        • 556
                        • Beograd- Cerak

Sirene

Da li je neko od vas menjao fabricku, i gde kod nas mogu da se nadju neke aftermarket jace sirene. Koja jaca fabricka sirena moze da se montira na Vektru A?

Comment

• oooo quattro
                          CBC Veteran
                          • 01.08.2007
                          • 126
                          • Zrenjanin

Promuvaj se malo po otpadima. To nije loše tamo odmah možeš i da probaš sirenu. Ako ti se to ne sviđa pokušaj da nađeš kompresorsku sirenu (12V naravno). Moj dobar drug je takvu stavio na vectru II. Pitaću ga gde je kupio.

Comment

• tamburski
                            CBC Senator
                            • 27.09.2007
                            • 210
                            • PANCEVO

ja sam kod sebe stavio kompresorsku kada sviram otvaram haubu a imas ih na buvljaku i bubnju od 10 eura pa na gore
                            a koji je to auto bolji od moskvica

Comment

• Rogi
                              CBC Član
                              • 17.04.2007
                              • 81
                              • Stara Pazova

Imam ja extra sirene u prodaji. made by "Hella"

Dobre su one trube,idu dve u kompletu....
                              pa onda kompresorske
                              onda "mercedes" sirene
                              i tako dalje....

Comment

Working...
                              X