Kablovi za svecice

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • interim01
    CBC Početnik
    • 27.09.2009
    • 3
    • Beograd

Kablovi za svecice

Potrebno mi je par opstih informacija o kablovima za svecice:
    1. Da li je moguce da svecice koje nisu redovno menjane ostete nove kablove? Radi se o tome da mi serviser koji mi je stavio nove original kablove sada tvrdi da su propali posle 15000km. jer nisam zamenio svecice 50000km. Accent 1.3 SOHC, 2005god., sekvencijalni LPG
    2. Zasto se uglavnom kablovi prodaju u setu od 4 komada i zasto se preporucuje zamena svih kada samo na jednom ima malo vidljiva varnica nocu?
    3. Takodje vidim nocu i jako male varnice na spojevima sve cetiri svecice i kablova. Svecice su nove, preporucene NGK. Da li je ovo u redu? Varnice se vide kada se kablovi normalno nataknu na svecice, doduse jedva su vidljive...

Hvala unapred na odgovorima, bas bi mi znacilo!
  • somi_kac
    CBC Senator XXL
    • 03.04.2009
    • 796
    • Kać

Re: Kablovi za svecice

Kao prvo, svecice se menjaju na odredjenom vremenskom intervalu, a sa njima zajedno moraju (pozeljno je) da se menjaju i kablovi. Znaci, svakih odprilike 30.000km svecice i kablovi zajendo.
    Kao drugo, prodaju se, jer se menjaju u kompletu, moraju sve svecice da imaju ujednacen rad (struju), a ne neka manje neka vise.
    Kao trece, nikakve varnice ne smeju da se vide. Cim primetis da sija ispod haube, menjaj.
    OPEL Astra 1.6i
    OPEL Kadett 1.6
    ŠKODA Favorit

Comment

• interim01
      CBC Početnik
      • 27.09.2009
      • 3
      • Beograd

OK, hvala. Ovo pod dva i tri mi je jasno.
      Ovo pod jedan: U vezi intervala zamene svecica za accent je prava zbrka. U uputstvu su navedeni razliciti intervali za razlicite motore (30000, 50000, 100000 km.), ali ni u jednom od ovih intervala nema mog motora (gledali su i u zvanicnom servisu pre neki dan i nisu mogli da nadju). Intervali zamene kablova nisu ni pomenuti u uputstvu. Meni su pre rekli da je zamena svecica na 50000km. za moj motor, a da je zamena kablova samo po potrebi tj. kada CHECK lampica zasija i oni ustanove po kodu greske da su kablovi za zamenu. Ja sam tada to i uradio tj. u zvanicnom servisu su mi pre 15000 km. zamenili kablove i rekli da su svecice OK i da nema potrebe za menjanjem. Sada tvrde da su lose svecice unistile kablove! DA LI JE TO MOGUCE?
      Prvi put sada cujem da se kablovi i svecice menjaju istovremeno??? Jeste li sigurni?
      Napominjem da je auto odrzavan u zvanicnom servisu zbog garancije, a i posle toga i da su ovo sve price njihovih servisera.

Comment

• b_samardzic
        CBC Senator XXL
        • 02.04.2005
        • 1557
        • Smederevo

Praznjenje akumulirane struje ide kroz kabal, razvodnu ruku, kapu, opet kabal i na kraju kroz svecicu do elektrode svecice gde struja uspostavlja strujni luk do druge elektrode svecice tj mase.
        E taj luk tj varnica se javi tamo gde joj je najlakse da preskoci do mase. Sad bi neko reko pa na svecici je najmanji razmak a zasto onda probije kroz izolacju kabla pa kroz vazduh do drugog kabla prodje kroz izolaciju pa skoci na pogresnu svecicu.
        E razlog zasto je struja skocila sa kabla na kabal pa na pogresnu svecicu je taj da strujni luk tj preskok varnice kroz vazduh zavisi od vlaznosti vazduha njegovog sadrzaja i najvaznije njegovog pritiska. Varnica treba da preskoci iznad klipa koji je sabio smesu vazduha i benzina na oko 20 bari. U tom trenutku varnici je lakse da probije kroz izolaciju 2 kabla i da baci varnicu na svecicu koja je recimo na taktu u****vanja i eto trzanja i pucanja.
        Varnici je dosta teze da preskoci kroz sabijenu smesu plina i vazduha nego bezina i vazduha. Otuda pojava da na plin trza i secka a na benzin radi savrseno.

Kad su dobri kablovi tj kvalitetni a svecica losa varnica obicno preskace ili unutar razvodne kape ili na kraju kabla sa spoljne strane keramike elektrode do mesta gde se stavlja kljuc za svecice tj mase. Neki kablovi zbog plina probiju posle par hiljada km.

Comment

• MN026
          CBC Senator XXL
          • 18.01.2009
          • 348
          • SMEDEREVO

svecice za novija vozila uglavnom imaju dodatk,,R,,u prevodu rezistor radi zastite elektronskih komponenti i vrlo je bitno menjati ih na vreme odgovarajucim i zbog zastite kablova.imas kvalitetnih kablova koji nemaju preporuku za koriscenje na vozilima za gasnim uredjajima.kad sve saberes dodji sam do zakljucka.imas kablova i na komad ali to izadje mnogo skupo-konkretno kod sampiona a mozda i jos kod nekoga

Comment

• somi_kac
            CBC Senator XXL
            • 03.04.2009
            • 796
            • Kać

Originally posted by interim01
            Ovo pod jedan: U vezi intervala zamene svecica za accent je prava zbrka. U uputstvu su navedeni razliciti intervali za razlicite motore (30000, 50000, 100000 km.), ali ni u jednom od ovih intervala nema mog motora (gledali su i u zvanicnom servisu pre neki dan i nisu mogli da nadju). Intervali zamene kablova nisu ni pomenuti u uputstvu. Meni su pre rekli da je zamena svecica na 50000km. za moj motor, a da je zamena kablova samo po potrebi tj. kada CHECK lampica zasija i oni ustanove po kodu greske da su kablovi za zamenu. Ja sam tada to i uradio tj. u zvanicnom servisu su mi pre 15000 km. zamenili kablove i rekli da su svecice OK i da nema potrebe za menjanjem. Sada tvrde da su lose svecice unistile kablove! DA LI JE TO MOGUCE?
            Prvi put sada cujem da se kablovi i svecice menjaju istovremeno??? Jeste li sigurni?
            Napominjem da je auto odrzavan u zvanicnom servisu zbog garancije, a i posle toga i da su ovo sve price njihovih servisera.
            Na plin se menja na otprilike 30.000km. Tako su meni rekli u servisu.
            A, radi preventive menjaju se i kablovi i svecice. Nisu ti kablovi skupi, odradis sve zajedno i kasnije si miran.
            OPEL Astra 1.6i
            OPEL Kadett 1.6
            ŠKODA Favorit

Comment

• broj 123
              CBC Senator
              • 29.08.2008
              • 221
              • srbija

a kako utvrditi dali su dobri kablovi na primer kod karburatora gde nema kopijuter?
              cuo sam da se mere kablovi i po tome vide kakvisu,jer sam dobro cuo?

Comment

• interim01
                CBC Početnik
                • 27.09.2009
                • 3
                • Beograd

Originally posted by somi_kac
                Originally posted by interim01
                Na plin se menja na otprilike 30.000km. Tako su meni rekli u servisu.
                A, radi preventive menjaju se i kablovi i svecice. Nisu ti kablovi skupi, odradis sve zajedno i kasnije si miran.
                Pa sad, moji kablovi su oko 6000din. Da li nisu skupi ili jesu, pitanje je sad?

Comment

• deki-ascona
                  Bio nam je drug! RIP
                  • 10.04.2007
                  • 2118
                  • NI , Trosharina

Originally posted by broj 123
                  a kako utvrditi dali su dobri kablovi na primer kod karburatora gde nema kopijuter?
                  cuo sam da se mere kablovi i po tome vide kakvisu,jer sam dobro cuo?
                  uhvatis se za njih , nije sala, ako je neki probio odmah se "cuje".
                  Originally posted by Valent Vudriga
                  ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
                  Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• kapitalac
                    CBC Veteran
                    • 06.08.2010
                    • 107
                    • Banjaluka

Gledam NGK kablove za Forda i dođe malo pakovanje silikona. E sad šta se podmazuje tim silikonom? Nema nikakve slike, ili bar ja nisam vidio neku sugestiju šta treba podmazivati.
                    I dragsteri koriste alkohol

Comment

Working...
                    X