Kolika je jačina/snaga elektro motora brisača?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Boskovic
    CBC Početnik
    • 27.07.2009
    • 9
    • Vrbas

Kolika je jačina/snaga elektro motora brisača?

Pozdrav svima!

Tražio sam po raznim mestima , informaciju koja mi treba, i nisam mogao izbeći da već u prvim postovima tražim pomoć, koliko god to ružno izgledalo. Ali ipak mi je potrebna pomoć iskusnijih, pa se eto obratih vama na forumu.

Naime, u konkretnom slučaju, zanima me motor brisača za Zastavu 101/ Yugo 55 i tako dalje ( pošto kontam da su se jedni te isti ugrađivali ) koja mu je deklarisana snaga u trajnom pogonu. Znači zanima me koja mu je snaga ( u Watima ) kada radi non stop. Kod mene brisači imaju 4 brzine, prve dve sa prekidima, a druge dve non stop rade, samo što je 4 brža od 3. E , to me zanima, koliku ima snagu kada stalno vrti.

Drugo što me zanima, je kolika je brzina obrtaja u tom stalnom radu. Na osnovu ovih parametara, mogao bih grubo proračunati o kom obrtnom momentu se radi, koliko vuče struje itd...

A sve mi to treba pošto se nosim fiks idejom, da napravim pomoćni pogon za biciklo, tj ležeće biciklo/recumbent trike. Pogon koji bih uključivao kada se dostigne određena brzina, i da elektro motor vrti sa svojom prirodnom karakteristikom, bez ikakve regulacije.

Znam, znam, da je to veoma slabo, tj jedan motor. Ali po nekoj moj računici, ako motor ima 100 W, da ubacim 4 takva elektromotora, i povezivanje na zajedničko vratilo, dobijem ekvivalent motora od 400 W. POšto se za čoveka , koji pogoni biciklo, obično uzima da ima 250 W, ovo je, sasvim nego dovoljno ( ali u teoriji, a za praksu, videćemo ). Osim toga, mogu slobodno na moj recumbent trike biciklo da ubacim i dva akumulatora, npr 12v 64Ah, što daje ukupnu teoretsku snagu 768 W * 2 kom = 1536 W. Međutim, bio bih sasvim prezadovaljan ako bih iz akumulatora za sat vremena, bez da ga oštećujem, uspeo izvući 1000 W. Onda bih mogao i da povećam broj elektromotora, ukoliko ni ova 4 ne bi bila dovoljna...Eto to je moja fiks ideja, a vi me ispravite ako sam negde pogrešio, i slobodno dajte neki predlog.

Pozdrav svima, i unapred hvala na pomoći!
  • ale944
    CBC Senator XXL
    • 20.03.2006
    • 1457
    • Beograd

Re: Kolika je jačina/snaga elektro motora brisača?

predlog: ubaci alnaser da vrti
    http://www.novaspeed.rs CHIPTUNING & FAP/DPF Off

Comment

• djukic
      CBC Senator XXL
      • 27.03.2005
      • 2526
      • Beograd

Izguglaj malo prepravku alternatora u elektromotor. On Je zgodan posto ti treba mislim po snazi samo dva, lako je dobavljiv. Ima vec predvidjeno mesto za kacenje na sasiju i remenicu pa je jako lako ga ugraditi...
      https://t.me/pump_upp

Comment

• Boskovic
        CBC Početnik
        • 27.07.2009
        • 9
        • Vrbas

Znam za alnaser da se ubacuje, ali uz određene prepravke, tj moraju da se ubace ležajevi za osovinu rotora. E sad za alternator nisam čuo. Raspitaću se. Hvala u svakom slučaju!

Comment

• ale944
          CBC Senator XXL
          • 20.03.2006
          • 1457
          • Beograd

salio sam se za anlaser, naravno, pored biksni, problem su i namotaji, nije predvidjen za kontinualan rad, vec da na kratko povuce veliku struju i isporuci relativno veliku snagu, ako bi duze radio verovatno bi izgoreli namotaji rotora..

Comment

• Boskovic
            CBC Početnik
            • 27.07.2009
            • 9
            • Vrbas

Pazi, ima slučajeva da su ubacivali alnaser uz prepravku, tj ubacivanje ležajeva. Evo:

Ali kao što si i ti rekao, kao što kaže i sam lik koji je pravio taj pogon, a kao i što ja znam, zagrevanje je problem. To bi se moglo rešiti premotavanjem provodnika većeg poprečnog preseka, ali to iziskuje još materijalnih sredstava, i verujem kada bi sve stavio na papir, verovatno bi me izašlo i skuplje nego da uzmem odmah gotov HUB BLDC motor. Ovako tražim ještino rešenje za početak, pa kasnije kada vidim da li je to, to, onda se možda upustim u odrećene prepravke.

E sad, nije mi jasno, ono što mi je djukic predložio. Možda je čovek stvarno mislio na alternator. Jer znam da alternator pretvara mehaničku energiju u električnu. Pa neznam, moćda postoji način konverzije da električnu pretvara u mehaničku.

Drugo, Zastavin elektromotor sam naveo zbog opšte prisutnosti na tržištu delova. Mežutim, eto, ispostavilo se da nije za neki trajni rad. Mnogi mi predlažu, ako već mislim na motor brisača, da vidim od kamiona ili autobusa. Međutim to se teško nalazi po otpadima, a isto tako ako budem uzimao preko oglasa par njih ko zna kolika će na kraju cena ispasti. Ili možda pak postoji negde otpad za kamione i buseve, neznam, ako neko zna , bio bih mu zahvalan za info.

Comment

• ale944
              CBC Senator XXL
              • 20.03.2006
              • 1457
              • Beograd

evo kad budes u bg ja cu da ti doniram jedan motor brisaca od golfa 2 (stoji mi bezveze na polici), toga bar ima ko pleve, pa ako procenis da moze da radi, lako ces naci jos 2-3 komada za male pare

Comment

• djukic
                CBC Senator XXL
                • 27.03.2005
                • 2526
                • Beograd

Da mislio sam na automobilski alternator. Predvidjen je da radi non stop, ima reseno pricvrscivanje i hladjenje a prenos kaisom snage na tockove je takodje jednostavan. Jeftin je u nabavci i lako se servisira...

Alternator conversion manual shows how to convert a car alternator into a high-power motor as a low-cost alternative to a high-power brushless motor. An automotive alternator can be converted into a powerful hybrid brushless motor, and can exceed the performance of conventional brushless motors (BLDC). A car alternator changed over to a brushless hybrid motor can put out in excess of 1.0 HP -- possibly far above that, depending on the alternator, how it is converted, and how it is controlled. An automotive alternator converted to a motor is much less expensive than a conventional brushless motor with the same power output. A car alternator costs about $100.00, but a high-power conventional brushless motor that produces comparable power typically costs far more -- well over $500.00. In addition, a car alternator has more versatile control than a conventional brushless motor and can have more high-speed power and torque. Our guide, "How to Convert an Automotive Alternator to a Hybrid Brushless Motor" explains with easy step-by-step instructions and photographs how to do the conversion and how to successfully drive the alternator as a hybrid brushless motor. After reading this how-to guide, you will be able to convert a car alternator into a powerful, reliable, and low-cost alternative to a high-power brushless motor for many applications using low-cost, common tools, and you will understand the advantages this new motor has over a brushless motor. There are a great number of applications for this motor -- anywhere a powerful, low-cost, high-reliability motor can be used: industrial, electric vehicles, alternative energy applications (converting gasoline, diesel, pneumatic, and hydraulic machinery and equipment to electric) robotics, model aircraft, scientific, automotive, aircraft, marine, and scores of related applications.

Comment

• ale944
                  CBC Senator XXL
                  • 20.03.2006
                  • 1457
                  • Beograd

pa ovo se placa, imas li sta freeeee ?

Comment

• djukic
                    CBC Senator XXL
                    • 27.03.2005
                    • 2526
                    • Beograd

Imam samo da nadjem, odvojio sam jedan alternator od BMWa. Cim uhvatim vreme ima da ga iskoristim...

Comment

• glisalj
                      CBC Član
                      • 01.08.2008
                      • 69
                      • obrenovac

motor brisaca na zastavi cc 85w.pozdrav Dragan

Comment

• glisalj
                        CBC Član
                        • 01.08.2008
                        • 69
                        • obrenovac

uz to da dodam ima stalne magnete i moze da ti posluzi i kao punjac baterija na svakoj nizbrdici ili mozes da kocis pomocu njega ..pozdrav Dragan

Comment

• Boskovic
                          CBC Početnik
                          • 27.07.2009
                          • 9
                          • Vrbas

@ ale944

Hvala na ponudi, ali mislim da ja do BG-a neću skoro, al ako budem navraćao, javiću ti se par dana pre preko foruma.

@ djukic

Ajde molim te uspi da nađeš

@ gliaslj

Hvala za ovaj info. To znači da sa 4 komada bi trebao imati 340 W, ali pod uslovom da su kvalitetni, i da mi se ne kvare posle sat ili dva rada posle 10 dana. Ali videću, probaću. Mene samo zanima da li su 24 V ili 12 V. Ja kontam da su 12 V, ali negde sam čitao po forumima da su brusači na 24 V. Možda je to za neki drugi model, ne znam.

Comment

• mb12
                            CBC Senator XXL
                            • 06.11.2006
                            • 640
                            • Vrbas
                            • Mazda 626 2.0 TD

Boskovicu, nisam znao da ima ovde neko od recumbent-ista, i to sa trike-om

Bas i mene zanima nacin premundurivanja alternatora u motor. Posle ovog citanja sam trazio po netu, i nista konkretno nisam mogao naci. Kontam, da bi ja mogao tako nesto nabaciti na moj trike.

BTW, korisnice broj123, mislim, nemoj da ispadne da sam nekulturan, ali u pocetku je bilo OK, sto si uleteo coveku u temu, ali svaka dalja rasprava koja se odvija po pitanju tvoje teme, je zrela da se narpavi nova tema, jer se dve teme nemogu nikako kvalitetno pratiti, pa moze doci do gusenja obe teme, tj ni TI, a ni pokretac ove teme, da nedodjete do nekih resenja. Zato u duhu CBC-a lepo otvori novu temu.

Comment

• Boskovic
                              CBC Početnik
                              • 27.07.2009
                              • 9
                              • Vrbas

@ mb12

Viđao si me po Vrbasu 100 %, pošto vidim da si iz Kucure

@ djukic

Jesi li uspeo ista pronaći. Ja se ubio po netu tražeći, i ništa nisam našao. Barem ne, gde se tačno govori o tome šta je potrebno za prepravku. Negde pričaju da sam alternator nema četkice, negde pričaju da ima Ja kapiram, ako već se prepravlja u BLDC ( Brush Less- Bez četkica ), da nema četkica.

Skapirao sam da alternator stvara trofaznu naizmeničnu struju, i kasnije pomoću elektronike pegle je u jednosmernu. E sad, isto kapiram, ako to želim prepraviti u motor, onda izlaz, postaje ulaz, tj na stator dovodim struju. E, to me malo kopka. Kako da dovedem struju, kad ima tri kalema Takođe, neznam da li u samo jezgro, tj rotor treba da ubacujem magnete...

Comment

Working...
                              X