Automatska nivelacija farova

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • markofpi
    CBC Senator XXL
    • 27.07.2006
    • 1552
    • Bezanijska Kosa

Automatska nivelacija farova

Posto je tema Xenoni zakljucana morao sam ovako. Naime na Laguni II imam fabricka xenon svetla. Pretpostavljam da ona imaju automatsku nivelaciju farova. E sad mene interesuje kako se moze proveriti da li taj sistem uopste radi, a ako ne radi koliko je zahtevan za opravku. Naime Uopste nemam osecaj osvetljenosti kakav bi trebao da imam gledajuci druge aute sa xenon svetlima, a toliko sam se radovao voznjom sa istim kad sam kupio auto. A tockic za manuelnu nivelaciju nemam. Ko zna on na Laguni stoji pored potenciometra za regulisanje intenziteta svetlosti insrument table, a kod mene je pored njega prazno mesto.
  • zmaj_pa
    CBC Senator
    • 13.05.2007
    • 232
    • Klagenfurt am Wörthersee-Pancevo

Re: Automatska nivelacija farova

Automatska nivelacija znaci da tockic ne postoji. Svetla se sama podesavaju pomocu senzora prilikom paljenja istih.To je jasno vidljivo cim se upale svetla a auto stoji naspram nekog zida ili auta ili cak ne mora dovoljno je da bude potpuni mrak. Svetla ce krenuti gore dole 1 do 2 x i onda ce se umiriti. Toliko o tome.
    Sto se ostalog tice pitanje je dali su xenoni fabricki ili su made in cajna. Uostalom poznato je da xenon vremenom lagano umire. Sto ce reci da mu slabi intezitet svetla. Znaci potrebno je zameniti sijalice.
    Sto se tice fabrickog xenona kod lagune, ja sam ih video samo u par vrhunski opremljenih varjanti. Zavisi dosta i koje je godiste. Ako imas sistem za pranje farova i nivelaciju bice da je fabricki ako nemas bice da je made in "neki majstor iz Jajinaca"

Comment

• markofpi
      CBC Senator XXL
      • 27.07.2006
      • 1552
      • Bezanijska Kosa

A gde se nalazi taj senzor, da li je moguce da se on zaprlja vremenom!? I kako se pomera sijalica tj. na kom principu....jel ima neki motorcic koji to radi!?
      Xenoni su inace fabricki. Laguna je 2002god., Initiale paket opreme i ima pranje farova ali to za nivelaciju kad ukljucim svetla pa ona idu gore dole 1x-2x nisam prmetio ili je to jedva vidljivo. A za sijalice sam bio ubedjen da one dok god rade rade punim intenzitetom, a ne da lagano odumiru.

Comment

• overspeed
        CBC Senator XXL
        • 24.05.2005
        • 2779
        • Kosovska Mitrovica

Mnogo bre pitaš

Ako imaš pranje farova to ne mora da znači da su xenoni fabrički.

Nemoj da proveravaš to sa nivelacijom dok ti radi auto, tad nećeš ništa moći da proceniš/zaključiš. Nego se kad padne mrak parkiraj uz neki zid, tj. pridji prednjim delom na oko 1 metar, ostavi uključene farove i izvadi ključ. Zayebi audio upozorenja da si zaboravio da isključiš svetla Nakon par desetina sekundi bi trebalo da se automatski isključe svetla kako bi se sačuvala baterija (tako je bar kod mene slučaj). Onda ponovo ključ u bravu i daj kontakt/pokreni motor, istovremeno prateći trag koji farovi ostavljaju na zidu ispred. Ako ne "mrdaju" gore-dole onda nemaš automatsko nivelisanje, ili ti isto ne radi.

Nego, meni se sve čini da to tebi nisu fabrički xenoni. Automatsko nivelisanje je nešta što se nikako ne može smatrati visoko frekventnim kvarom, sistem je prost i iskreno ne znam za slučaj da se nekome to pokvarilo na autu. Tim pre što je taj auto relativno još mlad. Mada, ako padne u prave ruke, i nakovanj se može pokvariti Ali za ovo, iskreno sumnjam... Ako kažeš da je kvalitet osvetljenja tako loš/ispod proseka, a znam da kod te Lagune čak i halogeni farovi sasvim dobro osvetljavaju i imaju dobru optiku, onda nešta tu nije kako treba. Ko zna, ako je to ugradjeno naknadno, koje su sijalice u pitanju, kakav je kvalitet meterijala i odradjenog posla... A ako jeste originalna ugradnja onda ti je mnogo bitnije da poradiš na regulisanju kvaliteta osvetljenja ondosno na vraćanju farova u ispravno stanje jer je to daleko bitnije od brige oko automatskog nivelisanja istih. Lagunu te generacije sa Xenonima nisam vozio/niti sam se vozio u njoj. Ali jesam vozio verziju sa "običnim" farovima/sijalicama, i nisam imao nikakvih primedaba oko kvaliteta osvetljenja u noćnim uslovima a izmedju ostalog sam je vozio nakratko i na deonici gde je putno osvetljenje i svetlosna signalizacija istog samo misaona imenica...
        http://www.bmw.tv

Comment

• Gavra
          CBC Senator XXL
          • 06.03.2008
          • 2031
          • Beograd

Originally posted by zmaj_pa
          Uostalom poznato je da xenon vremenom lagano umire
          Sto je starija sijalica i blizi joj se vreme za zamenu to je svetlo koje ona emituje JACE .Jednostavno sto je veci zazor izmedju elektroda veca je varnica i bolje vidis.

Originally posted by markofpi
          A gde se nalazi taj senzor, da li je moguce da se on zaprlja vremenom!
          Ako imas automatsku nivelaciju,senzori se nalaze na zadnjem trapu i mogu se proveriti jedino skenerom,od home made varijante nema nista.
          Poslednji nek ugasi svetlo

Comment

• markofpi
            CBC Senator XXL
            • 27.07.2006
            • 1552
            • Bezanijska Kosa

Gotovo da sam sigiran da su Xenoni fabricki. Prvo postoji automatska nivelacija farova jer u kabini nemam tockic za manuelno podesavanje, drugo imam pranje farova i trece farovi su xenonski, ko ima Lagunu zna o cemu pricam. E sad, mozda je do sijalica koje su kako kazete pri kraju ili su menjane sa nekim kineskim ili mozda treba negde neki kontakt da se ocisti....ne znam ali cu uskoro nekako resiti misteriju!

Comment

• ostres
              CBC Senator XXL
              • 01.06.2008
              • 305
              • Zemun

Ako imas drugara od 100+ kila stani ispred zida nocu ukljuci farove i oznaci na zidu gornju ivicu osvetljenja, onda reci ortaku da sedne u gepek sacekaj minut pa proveri na zidu - ako je linija osvetljenja iznad markera koji si postavio znaci da ili nemas automatiku ili ne radi, u svakom slucaju bedak za tebe.
              Sta hocu da kazem - automatska nivelacija sluzi upravo da kada je auto pozadi opterecen i nos se lagano digne (posto su zadnji amorti sabijeni) da se spusti snop svetlosti.
              Live together, die alone.

Comment

• nikola_gti16v
                CBC Član
                • 14.01.2008
                • 35
                • Beograd

Ako su fabricki xenoni, onda moraju imati automatsku nivelaciju. Caletu je bas pre nekoliko dana crk'o taj senzor na passatu B5.5 . On ima dva senzora. Jedan se nalazi na prednjem levom tocku a drugi na zadnjem desnom... Uzeo sam dijagram iz autokomerca, pa sam video.... A cini mi se da ima i jos jedan koji se nalazi u gepeku, ali nisam siguran (za ova dva znam 100%)
                Sve u svemu, ni na passatu ne postoji taj tockic za manuelnu regulaciju visine. Kada je sve ispravno on pri paljenju farova uradi 1 gore-dole i stane, ali i u toku voznje on regulise visinu.

Sto kaze Ostres, stani uz zid upali auto i farove, oznaci liniju, a nakon toga sedite vas trojica -cetvorica u gepek i na zadnje sediste.... Ako su farovi i dalje u istom nivou - sve radi...
                Ako ti smeta sto su niski, idi kod elektricara da ih malo podigne.... Ne brini, automatska nivelacija ce i dalje raditi.

Comment

• gaga75
                  CBC Veteran
                  • 08.01.2010
                  • 157
                  • Vranje

E da malo ozivimo ovu temu!
                  Imam A6 2003. i xenon fabricke farove.
                  Dobio sam na bordu poruku Dinamic headlight range control faulty i sigurno znam da se farovi ne nivelisu!
                  Sta da radim, da li moram pravac servis ili neki dobar autoelektricar da to sredi?

Comment

• nikola_gti16v
                    CBC Član
                    • 14.01.2008
                    • 35
                    • Beograd

Na dijagnostiku, da vide sta je to crklo.
                    Mislim da je bolje da odes u neki ovlasceni VW/Audi servis.

Comment

• gaga75
                      CBC Veteran
                      • 08.01.2010
                      • 157
                      • Vranje

Ma sta cu tamo kod tih derikoza a ionako sam malo dalje od njih!!!
                      Bio sam kod elektricara i stavio ga je na dijagnostiku, pokazalo je zadnji senzor, e sad je problem naci ga gde je
                      Farovi se pomeraju pomocu dijagnostike tako da motori i procesor nisu, sigurno je ovo sto je pokazala dijagnostika!
                      Inace proverio sam u Skoplju u VW servisu senzor je oko 50€, motor oko 90 a procesor preko 200€
                      E da dijagnosticiranje je 15€

Comment

• Bohem
                        CBC Član
                        • 17.04.2009
                        • 13
                        • Beograd

Pozdrav svima,

Druze sa Lagunom, jel imas ti u tim farovima sociva? Mislim na one staklene kugle sto svetle
                        Na prvoj generaciji citroena c5 nema, znaci far izgleda kad je ugasen isto kao i kod halogenih svetala. Za auto nivelaciju nisam siguran da ima, ali znam da se automatska nivelacija mnogo kasnije uvela kao obaveza proizvodjaca da ih ugradjuju u svoja vozila, nego sto su xenon kitovi poceli da se koriste u auto industriji. Nisam tacno siguran od kada je to postalo po zakonu obavezno za fabricke uredjaje, ali mislim da je to bilo krajem 90tih ili kasnije cak. Nije to neka strasna stvar i ako nemas nivelaciju uopste, ja na mom c5 iz 2002 nemam uopste nivelaciju ni manualnu unutra, a nemam fabricki xenon samo je bitno da su farovi precizno podeseni, jer ce malo drugi ucesnici u saobracaju da se "slikaju" kad naidjes na veci prevoj i neravninu , ja vozim sa nekim kineskim uredjajima 5000k i bez nivelacije vide se ko fabricki, ne znam da li je to tako zapalo ili sta, ali uporedjivao sam sa novijom BMW 5ticom izgleda isto potpuno, samo negovi farovi bacaju precizno svetlosni snop je ko ziletom isecen, ali iako su kineski i ako nemam sociva u faru niko mi do sada nije blicnuo, jer su farovi precizno podeseni.

U svakom slucaju proveri to negde kod ovlascenog servisera ako imas senzore, nemoj stedeti pare za to da ti neki takozvani "majstor'' zezne i napravi jos vecu stetu ukoliko ne daj boze postoji.

Srdacan pozdrav

Comment

Citroenu C5 ne treba nivelacija farova, zato je nema ni stari, a ni novi model.

Comment

• markofpi
                            CBC Senator XXL
                            • 27.07.2006
                            • 1552
                            • Bezanijska Kosa

@Bohem

Ako se pitanje odnosilo na mene, nemam far sa socivom tj. projektorom, vec je klasican kao halogen s tom razlikom da se kod LaguneII ipak razlikuju xenon od obicnih halogenih. Ako malo bolje pogledas na halogenim farovima unutrasnje socivo na dugom svetlu je kruznp-jajastog oblika dok kod xenona nije. Takodje, donja ivica fara tzv. ram kod xenon farova nije hromiran kao unutrasnjost fara vec je neke mat boje na kome pise xenon.
                            Farovi sa projektorskim socivom su poceli da se ugradjuju od restyling verzije.

Comment

• chobo13
                              CBC Senator XXL
                              • 01.05.2009
                              • 1274
                              • pozega,srbija
                              • AUDI,VW

koja ide sijalica xenon,mislim na oznaku i boju,u lagunu 2003.god a fabricki su ugradjeni xenoni?zove covek i pita sta da radi i gde da nadje,skupa mu servis varijanta?

Comment

Working...
                              X