Punjenje akumulatora bez skidanja klema

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • milan_g1
    CBC Senator XXL
    • 07.02.2007
    • 863
    • Karaburma

Punjenje akumulatora bez skidanja klema

Da li ovo sme da se radi?
    Sada preko zime imam problem sa dopunjavanjem akumulatora, tj ne stigne da dopuni ono sto potrosi za paljenje matorog dizela jer su kratke relacije kuca-posao (oko 2km). Od elektronike na kolima nema nista samo CD player i pojacalo. Sve ostalo je cista mehanika od pre 30 godina!

Sada s` vremena na vreme malo dopunim akumulator sa punjacem koji ima automatsku regulaciju napona. Skinem kleme, odvijem cepove i pustim ga da se puni. Pitanje je da li kleme obavezno moraju da se skidaju?
    "Nema leka. U stvari, treba ili prestati piti ili ne prestajati s pićem. Kad prekršite jedno od ta dva pravila, imate problem"
  • kristina990
    Banovan
    • 13.04.2009
    • 1066
    • Srbija

Re: Punjenje akumulatora bez skidanja klema

ja nikad ne skidam kleme

Comment

• milan_g1
      CBC Senator XXL
      • 07.02.2007
      • 863
      • Karaburma

Znaci moze...
      "Nema leka. U stvari, treba ili prestati piti ili ne prestajati s pićem. Kad prekršite jedno od ta dva pravila, imate problem"

Comment

• Kosovic
        CBC Veteran
        • 14.12.2008
        • 149
        • Vrbas

Naravno da moze. Ja skoro nikad ne skidam kleme, sem kad smo jedno vreme cale i ja stavljali aku u kucu, jer je bio los.

Comment

• milan_g1
          CBC Senator XXL
          • 07.02.2007
          • 863
          • Karaburma

OK hvala, moze admin da brise celu temu sto se mene tice...

Pozz

Comment

• Gavra
            CBC Senator XXL
            • 06.03.2008
            • 2031
            • Beograd

Sta se desava ako postoji kvar na instalaciji koji prazni akumulator a vi ga dopunjujete bez skidanja klema?
            Poslednji nek ugasi svetlo

Comment

• RANK
              CBC Senator XXL
              • 28.02.2007
              • 1635
              • Beograd
              • FIAT MAREA WEEKEND 1

Nista. Sve dok je akumulator ispravan, puni se bez posledica po instalaciju i uredjaje.
              "dok ne probam lava, za mene je svinja kralj zivotinja!"

Comment

• Gavra
                CBC Senator XXL
                • 06.03.2008
                • 2031
                • Beograd

Kako znamo da je ispravan i da punjenje nece izazvati pregrejavanje i eventualno eksploziju akumulatora?

Comment

• RANK
                  CBC Senator XXL
                  • 28.02.2007
                  • 1635
                  • Beograd
                  • FIAT MAREA WEEKEND 1

Pa ne znate, on zna
                  ... a i zasto bi aksplodirao, skinuti su cepovi ... a covek je pored da mu dlanom meri temperaturu ...
                  "dok ne probam lava, za mene je svinja kralj zivotinja!"

Comment

• milan_g1
                    CBC Senator XXL
                    • 07.02.2007
                    • 863
                    • Karaburma

Pa napisao sam vec, instalacija je ispravna, nista ne odvlaci struju nego samo ne stigne da dopuni ono sto potrosi za paljenje, plus zima i na svakih par dana moram malo da dopunim accu. Pali se 5-6 puta dnevno, ujutro grejaci rade dosta dugo, voznje su kratke jer je banja mala i obidje se za 10 min uzduz i popreko. Kada se puni i odvijeni su cepovi nema kljucanja tecnosti. I sa leve i sa desne strane postoji mali otvor, kao ventil, verovatno odusak tako da ne verujem da ce accu da eksplodira, plus sto je maintance free, tj Ca/Ca tehnologija. Gavro znas i sam sta ima golf od elektronike, kutiju sa osiguracima i quartz sat i tu se prica zavrsava... nema sta da povlaci struju, ono sto moze (cd player i amp) ja gasim skidanjem plocice i apsolutno nikakve lampice ne ostaju da svetle u kolima. Probacu pa cu videti, za sada lepo vergla ali stizu nam hladna jutra.

Comment

• Gavra
                      CBC Senator XXL
                      • 06.03.2008
                      • 2031
                      • Beograd

Ta paljenja nemaju veze i nisam napomenuo elektroniku vec elektriku. Ispravan sistem ce se dopuniti i za tih 10 min voznje ,kao primer evo ti moj cale ima W123 300D koji se pali oko 50X dnevno i nikad ne predje vise od 2km u cugu pa se ne dopunjuje akumulator vec 4ta godina.

Po tome sto ti pricas verovatno da ti lepi relej grejaca i da oni stalno rade pa zato imas gubitke struje i potrebu za dopunjavanjem.A pravilno se dopunjava akumulator VAN vozila,sa skinutim cepovima,prekontrolisanim nivoom elektrolita,gustinom i ne vecom strujom od 2A. A da bi sve to uradili mora da se skinu kleme pa ne znam zasto bi ih onda za vreme punjenja vracao.

Comment

• zoranbg
                        CBC Senator XXL
                        • 23.03.2005
                        • 4098
                        • Rooster's Hill , Beog
                        • Grande Punto 1.2

postoji razlog da neskidaju kleme..
                        pogubi se memorija radio stanica

mene je to uvek nerviralo ,kada sam morao na automobilu da skidam i dopunjavam akumulator.

proveri ti koliko ti puni alternator,dali ima neka struja praznjenja dok auto neradi,za koliko vremena se zaista iskljuche grejachi.. , koliki je pad napona aukumulatora dok "prenotji",to jest vidi koliko se brzo sam od sebe prazni.
                        Izmeri pre jutarnjeg paljenja voltazhu tog akumulatora ,sve ispod 12,5 V je uglavnom malo.

znachi unimer u shake... jer zima TEK dolazi.
                        Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• milan_g1
                          CBC Senator XXL
                          • 07.02.2007
                          • 863
                          • Karaburma

OK, hvala na strucnom odgovoru. Do sada sam uvek tako dopunjavao accu. Prosle godine sam bio do elektricara da izmeri napon punjenja, tada sam zamenio kais i punjenje je bilo odlicno. Ove godine sam primetio da mi na leru bez ukljucenih potrosaca pomalo tinja lampica akumulatora. Cim nesto ukljucim (dovoljna su i stop svetla) lampica se gasi. Jer to znaci da na leru ne puni dovoljno? Probao sam sam da zamenim regler ali ili je regler neispravan ili je neodgovarajuc (po izgledu i dimenzijama je identican starom), uopste ne pocinje punjenje, tj ne gasi mi lampicu! Regler je made in Germany, Hugo firma ili tako nesto. Stari je made in Slovenia i ima jos oko 1.5cm cetkica. Danas cu kupiti unimer pa lepo ko covek izmerim napon punjenja...

Sto se tice grejaca relej ih gasi posle mozda minut ili malo vise. Cuje se lepo kad cakne i tada mi se svetlo na inst. tabli malo pojaca.

A da, i anlaser sam za vikend skinuo i rasturio, ocistio sve kontakte, osmirglao prljavstinu na spojevima, malo ocistio cetkice i od tad primetno zivlje vrti

Gavro ako mozes da mi pomognes u vezi reglera, da li je po tvom misljenju neispravan ili neodgovarajuci, na izgled su po dimenzijama identicni!!! Hvala puno

Comment

• Gavra
                            CBC Senator XXL
                            • 06.03.2008
                            • 2031
                            • Beograd

Skini alternator i daj elektricaru da premeri plocu dioda.....99% da je jedna crkla i radi na 66% snage

Comment

• milan_g1
                              CBC Senator XXL
                              • 07.02.2007
                              • 863
                              • Karaburma

Toga sam se i plasio... Koliko moze da kosta popravak ili zamena?

Comment

Working...
                              X