Temperatura unutar fara sa xenon sijalicom

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • SreckoBG
    CBC Član
    • 23.02.2005
    • 79
    • Novi Beograd

Temperatura unutar fara sa xenon sijalicom

Za 8 meseci koriscenja xenon sijalice, ostecena je unutrasnjost fara, tako da sada svetli slabije od bilo koje halogene sijalice. Moja pretpostavka je da se to desilo zbog same sijalice, jer far nije predvidjen za toliku kolicinu svetlosti.
    Pitanje: da li neko sa sigurnoscu moze da kaze koliku temperaturu stvara unutar fara xenon sijalica? Npr, halogena Nightbraker pravi 200 stepeni Celzijusa.
    I jedan citat sa nekog foruma:
    Jest da je "samo" 35W, ali to je potrosnja "balasta", odnosno elektronike za rad.

Ali, 70-80% xenonskog svetla je UV, a ono sa cime se odusevljavamo je manje od 20%.

A kolika je kolicina UV-a, koji je vece zlo za plastike nego sama toplota. Direktno razvaljuje polimer.
  • StreetRacerCA
    CBC Senator
    • 11.06.2006
    • 238
    • Čačak
    • Škoda Fabia II 1.6 TNG

Re: Temperatura unutar fara sa xenon sijalicom

i ja bih voleo da znam odgovor na ovo pitanje? u fabiju II sam ubacio xenone 6k, H7 je sijalica bila (ide samo jedna i za duga i za kratka, ima socivo)...
    Koliko dodje 30% od 40.000? Zavisi da li mi duguju ili dugujem...

Comment

• SreckoBG
      CBC Član
      • 23.02.2005
      • 79
      • Novi Beograd

U potrazi za drugim farovima, pricao sam sa nekoliko ljudi, iz Toyotinih servisa i sa vlasnicima otpada i saznao da ima dosta automobila koji su ( cak i onih koji su jos pod garancijom) zbog naknadno ugradjenih xenon sijalica ostali sa ostecenim farovima. Cak se na Rav4 far istopio. Verovatno ce neki reci da su to gluposti i da nije tacno, ali eto, neki od nas nisu imali srece. Dva fara kostaju 600 eura, tako da...dobre ce biti i halogene...

Comment

• ///M_Power
        CBC Senator XXL
        • 05.05.2008
        • 335
        • Beograd - Minhen

U pitanju je los xenon komplet, losa sijalica ili lose montirana sijalica (ili sve zajedno). Sasvim je verovatno da je doslo do pregrevanja sijalice zbog lose izrade.
        Teoretski, xenon radi na manjoj temperaturi nego halogena sijalica, sto ne znaci da lose instaliran ili lose konstruisan kit nece raditi na vecoj temperaturi.
        Kod xenon kompleta je sve bitno... kvalitet napajanja, cistoca stakla sijalice, tungstena u sijalici, konstrukcija baze sijalice (da uspesno odvodi toplotu)... itd...
        Ja sam kupio auto sa naknadno ugradjenim xenonima i vratio halogene, za svaki slucaj.

Comment

• SreckoBG
          CBC Član
          • 23.02.2005
          • 79
          • Novi Beograd

To da je sijalica losa, tesko da se moze dokazati. Kinez je Kinez i ko voli, nek' izvoli. Ispasce da Toyota ugradjuje lose farove, koji ne mogu ni jedan obican Xenon da izdrze.

Comment

• StudentBGD
            CBC Senator XXL
            • 18.12.2007
            • 1027
            • Beograd

Xenon sijalica prozivodi dosta manju temperaturu od Halogenih. Dokazano u praksi.
            To sto je far isptopljen moze biti od "onih" plavih sijalica koje daju svetlo "kao" xenon ali su 90/100w umesto za halogen standardnih 55w te proizvode znatno visu temperaturu.
            Imam naknadno ugradjen xenon u plasticnom faru koji je uvek upaljen kada auto radi i presao sam ~90.000km tako a na faru nema ni traga od nekog "ostecenja" i sl...
            Ne znam da pisem kako treba pa ne bih da se potpisujem

Comment

• SreckoBG
              CBC Član
              • 23.02.2005
              • 79
              • Novi Beograd

Te sijalice od 100w nisu spomenute u prici ni jednom. Dakle, rec je o xenonima od 35w. Nije samo temperatura faktor u faru, vec i zracenje. Sve sto stoji na svetlu, vremenom promeni boju, od same svetlosti, a sto je jace svetlo, proces je brzi. Tako i unutrasnjost fara brze propada sto je jace svetlo. Cak i da nije tacno to sto pisem, pa zar mislis da ce baja koji kupi novi dzip Rav4 da ugradi te sijalice od 100w, kad vec ima Xenon za 50-100 eura?

Comment

• ToNcA
                CBC Senator XXL
                • 31.01.2006
                • 868
                • Klagenfurt am Wörthersee / Beograd
                • Mazda 6 2.0d

Ovo mogu i ja da potvrdim. Na Megane-u je ugradjen xenon kit pre dve godine i od tada je presao skoro 40k sa stalno upaljenim svetlima i nista se nije desilo, ne vidi se nikakva promena na faru tako da ipak mislim da "krivca" treba da trazis na drugom mestu.

Na plin se kuva, na dizel se greje a na benzin se vozi - a ja krenuh da se bavim grejanjem...

Comment

• StudentBGD
                  CBC Senator XXL
                  • 18.12.2007
                  • 1027
                  • Beograd

Originally posted by SreckoBG
                  Te sijalice od 100w nisu spomenute u prici ni jednom. Dakle, rec je o xenonima od 35w. Nije samo temperatura faktor u faru, vec i zracenje. Sve sto stoji na svetlu, vremenom promeni boju, od same svetlosti, a sto je jace svetlo, proces je brzi. Tako i unutrasnjost fara brze propada sto je jace svetlo. Cak i da nije tacno to sto pisem, pa zar mislis da ce baja koji kupi novi dzip Rav4 da ugradi te sijalice od 100w, kad vec ima Xenon za 50-100 eura?

Nema potrebe za svadljivim tonom odmah. Samo sam hteo da kazem da ne znam nikoga kome je far propao zbog ugradjenih xenona, a znam nekoliko primera koji par godina voze sa xenonima razlicitog kvaliteta i niko nije imao problema sa farovima. Mozda kod ugradnje xenona nije dobro vracen poklopac fara pa se uvukla prasina? Uostalom, stavi ruku na far sa xenonom i na far sa halogenom sijalicom pa ces vieti razliku u temperaturi.

I da, vidjam sam mnoge "baje" sa kolima mnogo skupljim od Rave koji za xenone nece da daju ni 100e nego kupuju za 30e itd... Ali to je vec neka druga tema.
                  Ne znam da pisem kako treba pa ne bih da se potpisujem

Comment

• SreckoBG
                    CBC Član
                    • 23.02.2005
                    • 79
                    • Novi Beograd

Ton nije trebalo da bude svadljiv. Ako tako zvuci, izvinjavam se. Ne mogu da verujem da neko ko da 30k eura za auto, da ce da ugradjuje najjeftinije sijalice. Koliko sam ja shvatio, originalne za naknadnu ugradnju ne postoje, sve su Kinezi. I verujem da ima automobila koji jos uvek imaju te sijalice i da su im farovi citavi, ali eto, nisu svi isti...Iskreno, najvise bih voleo da su uzrok lose sijalice i iako sam dao 100 eura, dacu i vise, ali da li neko moze da garantuje da se i drugi farovi nece ostetiti? Mislim da ne.
                    Eto, ako neko moze da preporuci najbolje sijalice za naknadnu ugradnju, neka kaze, pa cemo i to proveriti za par meseci.

Comment

• ///M_Power
                      CBC Senator XXL
                      • 05.05.2008
                      • 335
                      • Beograd - Minhen

Lose kvarcno staklo HID lampe na primer moze oslobadjati ozon i dopustiti UV zracenje - nemam konkretne podatke, ali obe stvari mogu ostetiti plastiku i reflektujuci sloj fara, po mom misljenju - narocito kod modernih farova sa plasticnim elementima.
                      Ozbiljni proizvodjaci kao PHILIPS imaju i ozbiljnu kontrolu kvaliteta. Kod vecine kopija, ovo jednostavno nije slucaj - jer im se ne isplati.

EDIT.
                      Na kraju, mislim da je ipak jasno da postoji razlika izmedju originalnih i kineskih kopija... pre svega u ceni, zatim u kvalitetu, svetlu, konsrukciji, mogucim problemima. Kupovinom jeftinog proizvoda (koji ne mora da bude placen jeftino), kupujete i eventualne probleme.
                      Isto vazi i za kineske kovane klipove, klipnjace i ostalo sto se moze naci na ebay-u, gde stvari cesto nisu u centru ili okrugle (narocito problem kod lezajeva klipnjaca ili samih klipova - a "kvalitet" necu ni da pominjem.

Comment

• SreckoBG
                        CBC Član
                        • 23.02.2005
                        • 79
                        • Novi Beograd

Upravo to i ja mislim, da je kineska sijalica ostetila reflektujuci sloj, ali se sa mnom ne slazu ljudi koji zaradjuju prodajom i ugradjom tih sijalica i oni koji su imali srece da im farovi ostanu neosteceni. Farovi su sa socivom i imaju plastican reflektor i koliko je ostecen, znacu za par dana, kad budem skinuo bar jedan far.

Comment

• ragazzoni
                          CBC Senator XXL
                          • 24.02.2009
                          • 774
                          • Obrenovac i okolina
                          • Opel Omega 2.0i-16v

Nije loše kad KINEZI kopirju vrhunske proizvođače, problem je izgleda kad se upuste u varijantu da oni SAMI konstruišu i prave. I ja bih voleo da znam koji je pravi set, da se dobro vidi, da dugo traje da nema neželjenih posledica, jednom rečju zna li neko dobitnu kombinaciju za dograđene xenone?
                          ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
                          Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

• Ognjen
                            CBC Senator XXL
                            • 21.02.2008
                            • 438
                            • Novi Beograd
                            • -

Ugradio kineske "Well done" u Alfu 156 i evo posle godinu dana jos uvek nikakve promene na reflektujucem sloju ne primecujem. U to vreme su bili tacno duplo skuplji od najjeftinijih kineskih. Da li je do marke xenona ili samog fara ne znam, ali jos uvek nikakvih problema.

Comment

• maliomladinac
                              CBC Senator XXL
                              • 21.11.2008
                              • 995
                              • Beograd, Zvezdara, Bulbulder

Taman sam se primio da uzmem xenone a sad me ova teme baci u razmisljanje... Ja isto imam sociva... Ne deluje mi toliko moguce, ko zna sta je tu u pitanju, znam ljude koji su stavili one klot kineze od 50e i evo rade tipa godinu dana bez problema?

If i was awake, i would think it was a dream!

Servis mobilnih telefona i prodaja dodatne opreme "Džoki"
                              061/665-94-23

Comment

Working...
                              X