Cista lutrija. Mozda se desi nesto, mozda ne. Ne kazem to samo zbog svog primera, vec mi je momak koji se bavi ugradnjom xenona rekao za jos dva primera.
Evo sad jedne terorije:
Recimo da udje prasina u far, prekrije reflektujucu povrsinu. Sijalica greje koliko-toliko, zagreva se ta prasina (pretpostavljam da je sitan pesak ili slicno), prenosi tu toplotu na reflektujucu povrsinu i osteti je. Sad sam na trenutak stao na stranu Kineza.
Vecina ljudi nema problema sa dodatno ugradjenim xenon sijalicama, i verovatno ih nece ni imati.
Ono sto sam naveo u prethodnim postovima su informacije koje ja imam, ali licno mislim da su cesci uzroci problema neadekvatno dihtovanje fara posle ugradnje xenon sijalica. Vecina farova zahteva busenje poklopca sa zadnje strane, a ponekad je to dosta lose uradjeno pa se voda kondenzuje ili curi u far. Kao sto je SreckoBG vec primetio.
Na mojim farovima nije buseno nista. Imaju i zastitnu gumu, plus, silikonisao sam rubove, ali ipak se prasina uvukla. Ocisceni su, ali evo, par meseci kasnije, ne svetle nikako, odnosno samo onoliko koliko daje sijalica, bez reflektora. Iskreno, voleo bih da je ta prasina uzrok, jer mi se svidja kako osvetljavaju xenoni. Nisam pomislio da bi prasina mogla biti uzrok ostecenja fara, vec samo smanjene funkcije reflektora, dok se prasina ne ukloni.
ja teram vec godinu i po HD model,na nekih 7 meseci mi je zveknula jedna sijalica a druga promenula nijansu drasticno
veceras posle skoro godinu dana crkle obe,ni jedna da trepne,probacu druge balaste ali mislim da su pre sijalice,mada je drugaru isti model zveknuo posle godinu dana,i to oba balasta na yugu,nije bilo nikakvih ostecenja na faru iako je plasticni,a ni kod mene na alfi,gde je metalno ogledalo
kum na omegi ima takopdje plastikance,sa obicnim sijalicama i dugim svetlom mu niko nikad nije ablendovao a kad smo stavili xenon sinuli farovi kao da su novi,ablend se vidi kao da trepne poziciono svetlo i vidi se put savrseno a nikom ne smeta
ko na nas krene iz mesta je naje&o
a sto nas je vise,jaci smo
Kod mene na meganu vec skoro godinu dana sa kineskim xenon h7 svetlima, busen zadnji poklopac zbog balasta i nista. Manje se greje, nikakvih promena nema. Verovatno ako je neka turska kopija fara pa se mozda zbog toga topi unutrasnje socivo.
Evo sad jedne terorije:
Recimo da udje prasina u far, prekrije reflektujucu povrsinu. Sijalica greje koliko-toliko, zagreva se ta prasina (pretpostavljam da je sitan pesak ili slicno), prenosi tu toplotu na reflektujucu povrsinu i osteti je. Sad sam na trenutak stao na stranu Kineza.
Aj da uzmemo da je teorija ok i da zagrejana prašina može da ošteti far... Halogena sijalica greje više od xenonske, tako da će onda i šteta biti veća, zar ne?
SreckoBG, najbolje bi bilo da pogledas detaljnije far, eventualno pokusas da ocistis/operes reflektor ukoliko je problem prasina ili prljavstina.
Ukoliko je reflektor ostecen, verovatno nece biti problem naci uzrok. Ne znam da li je problem otvoriti/skinuti plastiku fara, ili je moguce ista uraditi bez otvaranja.
Bez pogleda na reflektor fara, sve je u domenu teorije, nagadjanja...
Skinuo far, sa namerom da skinem reflektor, kako bih ga nosao po otpadima i trazio slican. Da ne poverujes...Izvadio sijalicu, gurnuo prst i imao sam sta da vidim. Nesto belo, kao prah, slicno izmrvljenom leku ili gipsu, sta vec... nahvatalo se samo na gornjoj trecini reflektora. Nemam pojma odakle, jer sve dihtuje odlicno. Ocistio vatom, ispolirao nekom kesicom za naocare za sunce i sad su kao novi. Progledao sam. Hvala na strpljenju i izvinjavam se na tonu, jer jos uvek nisam navikao na to sto se samo meni stalno desavaju retke stvari. Ovaj put nije taj slucaj. Evo i slika pre i posle...
Comment