Najprostiji voltmetar

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • vucko83
    CBC Član
    • 28.01.2010
    • 16
    • Beograd

Najprostiji voltmetar

Imam stari ali pouzdani auto, jedine probleme koje sam imao je sa strujom. Jedan put je alternator nesto zveknuo pa nije punio, a drugi put je regler spalio akumulator
    Sad je sve to sredjeno ali me uvek plasi ta struja. Posto su multimeri sa kazaljkom tipa 400din bio sam ubedjen da taj pokazivac ne moze da bude skup ali.....ajoj!
    Po kojoj ceni je moguce naci neki "nebrendirani"? Dodje mi da uzmem ovaj multimer, osvetlim ga led diodom, zamenim pozadinu i ugradim u tablu
  • zoranbg
    CBC Senator XXL
    • 23.03.2005
    • 4098
    • Rooster's Hill , Beog
    • Grande Punto 1.2

Re: Najprostiji voltmetar

Probaj u subotu na Bubanj Potoku,pijaci auto delova.. ima verovatno polovnih a mozda i novih od stare Dacije,lade..itd.
    Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• Ji 4Tze
      CBC Senator XXL
      • 04.05.2006
      • 806
      • bg
      • Honda CR-V 4WD

Možda je off al sad mene zanima koji je akumulator tu fabrički preporučen a šta je zapravo u autu?
      Pošto nije (tj. ne bi trebalo da bude) neki bauk niti filozofija ta struja, tj. ako je sređen alternator, gde mislim na regler i diodnu ploču, ako se povede malo računa da nije došlo negde do lošeg kontakta ili korozije istog, ne bi trebalo da imaš ikakve potrebe za takvim egzibicijama.
      Ja sam na Felicii imao 2-3 puta problema sa alternatorom i to jer slušam "majstore" i trgovce kad kažu "ma stavi veći slobodno" - rezime, jedna prepravka tj. zamena ležajeva, pa kompletna reparacija alternatora, pa jedna nova ploča, pa jedan nov regler, druga (vanredna) prepravka reparacije i na kraju nov alternator a kasnije i akumulator.

Comment

• Dalibor Vukić
        CBC Senator
        • 08.09.2009
        • 279
        • Beograd

Imati u vidu da su oni dosta skuplji od ostalih prodavaca elektronske robe, pa ima i digitalaca i analognih za ~500din. A može i da se napravi još jeftinije.

Comment

• vucko83
          CBC Član
          • 28.01.2010
          • 16
          • Beograd

Auto ima 30god ali posto je Volvo sve ostalo radi bez greske. Ali za sve te godine ko zna sta se desilo sa zicama, izolacijom....
          Sad je u njemu nov akumulator 66tica(za tu kubikazu je treba toliki), sredjen je alternator, novi regler...ja sam ga skoro uzeo a sve te stvari nisi ni pogledane godinama, sad kad sam mu posvetio malo paznje ne bi trebalo da ima problema (jer neke elektronike nema), ali opet ...
          Hvala na savetima, uzeo bi neki analogni, ja sam naletao na cene od 50E+ tako da je ovo super. Ako ima jos neki link ka prodavnicama elektronike da bacim pogled

Comment

• Ji 4Tze
            CBC Senator XXL
            • 04.05.2006
            • 806
            • bg
            • Honda CR-V 4WD

Proveri fabrički koji akumulator treba da ne bude posle do njega, puni puni puni dok ne crkne opet alternator jer ne može da napuni kako treba predimenzionisan akumulator.
            Možda grešim, ali samo povezujem posledice u svom slučaju.

Comment

• vucko83
              CBC Član
              • 28.01.2010
              • 16
              • Beograd

Moguce da si u pravi ali da je obrnuti slucaj posto je bio u njemu premali akumulator.

Comment

• dieselman
                CBC Senator XXL
                • 14.11.2005
                • 833
                • tt

..potrazi u Sprint Electronic,NS...LCD su oko 500 din...

Comment

• dandy
                  CBC Senator XXL
                  • 09.12.2005
                  • 513
                  • Bijeljina-Beograd Medakovic

imas takodje na buvljacima kineske unimere sa kazaljkom su oko 200-300 dianra, a digitalni idu od 300 pa navise
                  takodje ima voltmetara iz recimo starijih modela audija, kao sto neko rece lada i ta istocna vozila su cesto imala voltmetar ili pokazivac napona samo u bojama, bez cifara,,,
                  takodje ima i kelco ili ti radio klubu da se kupi za sitne pare pokazivac napona preko le dioda, koji je mozda i najprakticniji, mala plocica, cini mi se 10 dioda, svaka pokazuje 0,5 v napona, i ide od 10-15 v, moze fina da se ugradi u instrunemt tablu, a cini m se da kosta manje od 200 dinara,,,i mozes staviti diode u bojama po zelji,,

Comment

Working...
                  X