Štop svetla ne rade. Šta može biti? - reseno -

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • mb12
    CBC Senator XXL
    • 06.11.2006
    • 640
    • Vrbas
    • Mazda 626 2.0 TD

Štop svetla ne rade. Šta može biti? - reseno -

Pozdrav

Danas pri uvoženju automobila u garažu, primetih da pri kočenju ne vidim crveno svetlo od štop svetala kada kočim. POzovem oca, da statira, tj da pogleda da li stvarno ne rade štop svetla. I stvarno ne rade kada pritisnem kočnicu. Pozicija radi, rikverc svetla rade. ali štop ne rade.

Koliko kontam ima nekoliko mogućih problema. Ja ponetom iskustvom od godinu/dve, kada se desila ista situacija, posumnjam na senzor/prekidač na kočnici. Elem, sivonja, umesto da ga probam izvući, prvo pritisnu kočnicu rukom, a poom drugom rukom pritisnuh prekidač, koji se još više ukopao i neće da se vrati u pređašnji položaj. Malo sam ali avaj, ko mi kriv. Nisam uopšte ni jako stisnuo, a on ostao u tom novom položaju, u kojem uopšte ne dotiče polugu kočnice. Probao da ga izvučem. Nema šanse. Došlo mi da ga izlomim. Malo sam sada iskulirao, nazvao majstora da vidim da zakažem za sutra, ali nema ga kući... E sad, ne bih ja to ni dirao, da je kao što sam naglasio pre par godinu dana bila slična situacija. Tada je majstor ( nije ovaj kojeg treba da zovem ) po njegovim rečima , samo ga izvukao dobrano i sve je radilo ok. Po njegovim rečima, dešava se da taj prekidač malo zaglavi, pa ga treba, narodski rečeno "prodrmati".

Pre tgo mog maleroznog zahvata, prekidač je lepo nalegao na polugu kočnice i lepo se pomerao sa oprugom. Posle pola hoda poluge, više nije bio u kontaktu sa polugom ( ne znam da li je to tako normalno )

Po vama, šta bi moglo još prouzrokovati ovo?
  • Ji 4Tze
    CBC Senator XXL
    • 04.05.2006
    • 806
    • bg
    • Honda CR-V 4WD

Re: Štop svetla ne rade. Šta može biti?

zapekne od prašine, čađi, dima od cigara i svih onih čestica u vazduhu oko prekidača (ok, dim cigare neće nisko ali važi za ostale prekidače).
    Ne treba ni puno vremena da zapekne ako je takav prekidač, prosto se "masti" vremenom.

Ako pitaš zašto taster gubi funkciju vremenom

stavi novi

Comment

• mb12
      CBC Senator XXL
      • 06.11.2006
      • 640
      • Vrbas
      • Mazda 626 2.0 TD

Danas u NS-u, u Slavija Auto, na Novom Naselju, sticajem okolnosti ( jer su mi najbliži radnom mestu ) kupio sam štop prekidač. I pored toga da su prekidači isti i za Kadet E i Astru F, ovaj što sam pazario, ne valja. Uopšte ga poluga kočnice ne stisne do kraja ( to je položaj poluge kočnice u mirovanju ) i uvek sijaju štop svetla.

Sam prekidač je neki mm duži od originala ( što znači samo da bi pre trebao da isključi štop svetla kada se otpusti poluga kočnice ), ležište ( šestougaono ) totalno isto, i deo posle ležišta totalno drugačiji. Duži od originala, i ima samo 2 pipka, umesto 4 kao kod originala. Jbg, znam da je najbolje da sam izvadio prekidač, i da sam otišao u bolje snabdevenu prodavnicu, ali danas mi od kuće javlja stari, da je majstor konstatovao da je štop prekidač riknuo. Šta ću, neću sada čekati ponedeljak ( jer neživim u NS-u ) da uzmem original pa da onda tražim po NS-u, jer u Vrbasu nigde nema. Ko bi rekao da tako mogu da zabrljaju ljudi.

OK, znam da ima više varijanti, ali zašto im služi onaj program na hebenom kompu, da vide kakve sve varijante dela imaju, i za koji model auta odgovaraju...

Do ponedeljka ništa od opravke.

Comment

• mb12
        CBC Senator XXL
        • 06.11.2006
        • 640
        • Vrbas
        • Mazda 626 2.0 TD

Rešeno.

Sinoć, nazvah majstora u mom mestu ( inače mehaničar ), i čovek mi kaže da se uopšte ne čudim što su mi uvalili takav deo. Reče mi da navratim odmah do njega i da donesem original, i novi koji sam kupio. Odmah je konstatovao da im ležišta nisu ista, tj da je neka fora sa pipcima u pitanju, i da im slobodno vratim deo i opomenem, a on je rekao da će sutra ( tj danas ) pošto ide nanajlon, nabaviti taj deo. E sad, polovan ili nov, ne zna, ali će ga nabaviti.

I stvarno, čovek ga nabavio i rešio problem, i to za tričavih 400 kinti.

Evo, hteo bih javno da pohvalim majstora, i svaka preporuka za njega ko je iz okoline Kucure, tj Vrbaške opštine. Ako nekog zanima, da sad ne pravim reklamu neka priupita na pm, jer danas je retkost naići na takvog ljubaznog, predusetljivog i poštenog majstore.

Tema može pod lock, pozdrav!

Comment

Working...
        X