Osram - tinjalice !?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • melkor
    CBC Član
    • 19.02.2007
    • 29
    • Beograd

Osram - tinjalice !?

Dakle, prethodni farovi na Jugu nisu bili nesto Bog zna sta, tako da sam, na preporuku kolega forumasa uzeo nove farove 21. oktobar i Osram SilverStar sijalice. Znam da se oko izbora sijalica lome koplja, ali ove su sigurno iznad nekog proseka.

Problem je sto to svetli jako jako slabo. Tinjaju zuckastim svetlom. Jedva da se nesto vidi na putu. Kada vozim nocu, poginuo bih da ne znam put napamet . I kratka i duga svetla su sramotno slaba.

Drugi problem, koji ce mozda nekome ukazati na resenje prvog problema: kada sa kratkih prebacim na duga svetla, farovi se ugase (kratka svetla) na sekundu, pa ponovo zasvetle (duga svetla). Bas neprijatno tokom nocne voznje...

Gledao sam ispod haube, imam dva releja koji caknu kada ukljucujem svetla, tako da struja ne bi trebalo da bude problem (mislio sam da struja ide preko kontakt brave, pa da tu dolazi do nekog pada napona...).

Sta bi mogao da bude uzrok slabim svetlima (i sa prethodnim, i sa ovim novim farovima)?

Hvala unapred na odgovorima...

Pozdrav!
  • M-power
    Moderator
    • 10.01.2005
    • 10060
    • Bg; Banovo Brdo
    • CorsaC, astra H,

Re: Osram - tinjalice !?

Ja vozim silverstar na jugu i odlicno sija. Problem ti je negde u instalaciji, premeri napon na instalaciji i prekontrolisi ostalu instalaciju, negde je problem.
    To date there has never been a faster car built for the public road and,
    it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• melkor
      CBC Član
      • 19.02.2007
      • 29
      • Beograd

Mislio sam da promenim releje, verovatno su "oslabili" posle 20 godina rada
      Premeriću napon na akumulatoru i na samim džekovima na farovima, pa javljam rezultat... Alternator je servisiran nedavno, za regler ne znam (ali on samo ograničava napon da ne ide preko neke vrednosti, zar ne?).

Pozdrav

Comment

• Interceptor F7P
        CBC Član
        • 10.06.2010
        • 16
        • Valjevo

Mozda ti problem lezi u samom ablenderu, imao sam slicnih situacija, dok sam imao trkackog yuga. A sto se tice osrama, probaj night braker. Jes' da su malo skuplje i da gotovo duplo manje traju, ali zato daju, cini mi se 90% jaceg i beljeg svetla, nisam tacno siguran...

Comment

• M-power
          Moderator
          • 10.01.2005
          • 10060
          • Bg; Banovo Brdo
          • CorsaC, astra H,

Samo duplo kostaju i duplo i vise slabije traju ali razlika u jacini je zanemarljiva, ne isplati se a i onako mu to nece poboljsati situaciju jer negde u struji lezi problem.
          To date there has never been a faster car built for the public road and,
          it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• deki-ascona
            Bio nam je drug! RIP
            • 10.04.2007
            • 2118
            • NI , Trosharina

Cudo je koliko presek kablova utice na "snagu" svetla. Imam nightbreaker prevezan na poziciona i to svetli onako, prosecno. Kad upalim oborena (tu je veci presek kabla) onda zasijaju punim sjajem. Tako mi je jedan bezvezan kvar na instalaciji pozicije pomogao da mi nightbreaker traje vise od 2 godine.
            Originally posted by Valent Vudriga
            ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
            Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• Interceptor F7P
              CBC Član
              • 10.06.2010
              • 16
              • Valjevo

Originally posted by melkor77
              Alternator je servisiran nedavno, za regler ne znam (ali on samo ograničava napon da ne ide preko neke vrednosti, zar ne?).

Pozdrav

I ispod, jer ukoliko su cetkice potrosene, ne moze vise da puni, vec direktno crpi akumululator, a kad je on pri kraju, pocinju da tinjaju svetla i gotovo da ih nema, ali bi ti se u tom slucaju i auto ugasio i ne bi mogao da ga upalis(sto je i logicno), ali mislim da ti nije taj problem u regleru, kako si predstavio

Comment

• melkor
                CBC Član
                • 19.02.2007
                • 29
                • Beograd

Da li bih smeo direktno da povežem akumulator sa jednim farom, samo radi testa, da izolujem sve ostale moguće uzroke slabih svetala? Ostavio bih motor da radi i izmerio napon... pa ako tada far svetli kako treba, onda da krenem polako i tražim gde je problem...

Pozdrav

Comment

• legenda
                  CBC Senator XXL
                  • 28.03.2009
                  • 1345
                  • Beograd

Proveri mase na autu i kontakte na samom faru...silverstar imam vec tri godine i fenomenalne su sijalice

Comment

• melkor
                    CBC Član
                    • 19.02.2007
                    • 29
                    • Beograd

Izmerio sam napon na akumulatoru dok motor ne radi - 12.75V
                    Kada upalim motor, popne se do 13.50V.

Na jednom faru (merio sam na samom džeku), napon na kontaktu za kratka svetla iznosi oko 7V !!!!!????? Kada prebacim na duga svetla, napon na kontaktu za duga svetla iznosi 6.50V!!!??? Mislim da sam izmerio i napon između minusa na akumulatoru i mase na faru oko 0.30V.

Na drugom faru, pokušao sam da izmerim napon između šasije i bilo kojeg od konektora na džeku, ali unimer (digitalni) poblesavi... samo počnu da igraju brojke na ekranu, nestajući na po par stotinki i pojavljujući se ponovo. Dakle, nikako nisam uspeo bilo šta da izmerim na drugom faru.

Treća stvar: Kada upalim pozicije, povučem polugicu za duga svetla ka sebi, i upale se duga svetla (posle sekund, dva). Kada upalim oborena svetla, povučem ablender ka sebi, oborena svetla se ugase, ali duga neće da se upale. Ako spustim ručicu za duga svetla na dole, onda se upale duga svetla (posle sekund, dva).

Četvtro - malo sam razradio kontakte na relejima, ali ništa se nije promenilo u merenjima.

Kada se upale duga svetla, indikator za duga svetla jedva da zasvetli, a pozadinsko osvetlenje table se smanji (ionako je nikakvo). Indikator za oborena svetla je neki dan radio, ali danas neće.

Toliko od mene... ako neko ima neku ideju, slobodno da napiše

Pozdrav, i hvala !!!

Comment

• uglavnom.bezopasni
                      - 42 -
                      • 03.02.2005
                      • 2235
                      • Novi Sad

Mislim da sam izmerio i napon između minusa na akumulatoru i mase na faru oko 0.30V.
                      To ti je greška unimera, tu si trebao da meriš otpor, ali to nije relevantno...

1. uzmeš masu direkt sa akumulatora i spojiš na sijalicu gde treba (ako nemaš žice sa stipaljkama, zovi nekog sa još dve ruke), a plus iz konektora drugom žicom na sijalicu (znači konektor je otkačen)
                      ... ako radi znači ne valja masa u konektoru, ako ne...
                      2. isto to samo sad masu uzmeš iz konektora a plus direktno sa akumulatora...

Probaj pa javi šta onda dobijaš.
                      Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
                      11.04. 0:12 #2
                      Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• melkor
                        CBC Član
                        • 19.02.2007
                        • 29
                        • Beograd

Problem je rešen. Najveći pad napona, od oko 6V je bio na osiguraču !!?? - zamenio sam ih sve redom. Dodatnih 1V se gubilo na kablu koji je vodio od osigurača do releja - užas živi od budženja... i njega sam zamenio. Tako da sada farovi svetle kako treba. Napokon

Pozdrav!

Comment

Working...
                        X