jace halogene sijalice

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• jace halogene sijalice

Pozdrav svim forumasima imam jednu nedoumicu ovako dosao sam u posed sijalica koje su jace nego fabricke kod mene znaci kod mene su standard 60/55 a nove su 100/90 e sad ineterseuje me koliko releja je sigurno da stavim tj da li da razdvojim dugo i kratko ili to moze sve na jedan relej po faru i da li je bezbedno za far majstori me uveravaju da bezbedno zato sto je to stari tip fara sa metalnom pozadinom i pravim staklom napred

Hvala unapred
  • dandy
    CBC Senator XXL
    • 09.12.2005
    • 513
    • Bijeljina-Beograd Medakovic

Re: jace halogene sijalice

ako radis releje unutar vozila tj na razvodnoj tabli mozes i sa jednim i sa dva, kako ti je lakse, uglavnom releji od oko 40A dovoljno su jaki da izdrze struju od 20A koliko vuku dvije sijalice od 100w.
    potrebno ti je minumum po jedan relej za kratka i jedan za duga svjetla.
    ti relejem fakticki pravis drugi strujni krug koji povezuje acu i far, a prvi je acu, prekidac, namotaji releja
    znaci fakticki umjesto da struja koju vuku sijalice prolazi strujnim kolom acu prekidac ablender sijalice, razdvajamo sistem tako da kroz prekidac ide samo oko 15-20mA struje, koja sluzi za okidanje releja, a drugi strujni krug moze da se opterecuje do 40A jer zatvara kolo acu relej sijalica

.obavezno obezbijedi jaku zicu (2,5mm ) do releja koja treba da napoji sijalice i postavi osigurac aprox 30A prije spoja sa relejima. najbolje je da dovedes zicu sa acu direktno.

85 spajas + instalacije koja je vodila ka sijalicama (presjecas vod i dovodni spajas)
    86 spajas - masu
    30 dovodni vod sa acu
    87 spajas onaj nastavak zice koju si presjekao da bi dolazni vod spojio na 85

Comment

znam tako smo i uradili ali sada imam drugi problem posle vezivanja van table releja znaci releji su izvuceni van osiguracke table desilo se sledece kratka svetla rade kada se ukljuce duga nece da se iskljuci kratko nego ostaju oba vlakna uzarena decko koji je to radio i vezivao je elektronicar u struci i te sijalice je ugradio i sebi u kola i nije imao tih problema inace releji su sa 5 pinova direktan + sa acc izgleda da moj matori nissan poseduje vec releje ali nismo 100% sigurni jer negde se cuje caktanje oko acc kada se menjaju duga i kratka svetla ali taj deo je u plastici i ne mozemo da je skinemo da li ima neko ideju sta je u pitanju do sada smo odgonetali to pitanje a sad je pola 1 noci i pitanje je ostalo ne odgonetnuto

unapred hvala za odgovore

Comment

i jos jedno pitanje ako moze neko da mi objasni svrhu tih releja covek mi je objasnjavao ali strucnim zargonom na koji sam ja klatio glavom kao da nesto razumem a nisam skapirao nista znaci ako moze neko laicki da mi objasni, da li je on u stanju da zastiti kablove od pregrevanja ili ima neku drugu funkciju i da li moze obicna insatlacija da izdrzi taj napon jer koliko sam video rekao bih da su zice preseka 2,5 HVALA

Comment

dandy nasao sam neku semu vezivanja releja medju nekim starim papirima isto kao ti sto si mi rekao samo sto se pinovi 85 i 86 ne slazu jer je ovde 85 masa 86+

Comment

ovako ispitao sam probnom lampicom farove posto je h4 sijalica ima 3 "ulaza'' za sijalicu na onom dzeku kada su upaljena kratka svetla oni pinovi imaju struju tj su + a gornji je minus ,kada se upale duga svetla levi donji pin postaje minus a gornji i desni postaju + kako je to moguce i sta se desava u datoj situaciji nije mi jasno molim za odgovor jer mi ponestaje ideja sta moze da bude to hvala

PS mislio sam da ubacim jos jedan relej za tu masu da li bi to nesto pomoglo ? laicki pitam posto se vrlo malo razumem oko struje na kolima

HVALA

Comment

• dandy
              CBC Senator XXL
              • 09.12.2005
              • 513

relej, ta magicna spravica je obican elektroprekidac, objasio sam na pocetku.

kod prekidaca ON-OF ti rukom pritisnes ili sta vec i provedes struju od jednog na drugi kraj....
              relej, kod njega ono sto ti radis rukom radi struja. i kad ima struje on je premostem i provodi, a kad je nema on ne provodi

znaci uloga releja je :
              posto kod fabricke instalacije struja ide od acu, prek osiguraca na prekidac farova i ablender, i odatle na farove, znaci struja prolazi citav sistem sa konektorima, prekidacima itd...e sad to je predvidjeno za struju od 55W,
              posto ti imas sijalice od 100w, tolika struja moze i jako cesto i radi topljenje, smercovanje i unistavanje prekidaca, ablendera i drugih dijelova instalacije.
              relej tu sluzi da napravi ono sto spasava sistem, on struju direktno sa acu vodi na sijalice. a struja koja je inace isla na sijalice sada ide na relej i vrsi njegovo okidanje.
              sa relejem ti njegovi namotaji, koji vuku oko 15mA struje (za razliku od sijalice koja vuce 10A) postaju ono sto je bila sijalica ranije, znaci ti sada paljenjem prekidaca palis samo relej umjesto sijalice, zamisli ga kao da je sijalica koja smiejsno malo trosi.
              e sad, drugi dio releja, kojim rukovodi taj elektromagnet koji ti palis i gasis, provodi ili ne provodi struju od acu do sijalice, i ajde da tako kazem nema strujno dodirnih ttacaka sa onim dijelom koji aktivira elektromagnet, to su dva potpuno odvojena i nezavisna sistema.

sto se tice mase i plusa nebitno je kod releja posto se radi o aktiviranju elektromagneta unutar releja koji privlaci metalni pin i tako pravi kontakt, tako da je beznacajno gdje je koji pol,

nadam se da sam to plasticno objasnio

sto se tice sijalica kod h4 je sa strane - gore je dugo a sa suprotne strane kratko, ne znam kako to kod tebe tako felcera, ali to kad testiras vidi da nemas sijalicu prikljucenu. vec samo probaj dzek

Comment

dandy kao prvo hvala na objasnjenju kao i na zainteresovanosti i pomoci,kontakte sam probao sa sa ispitnom lampicom sa skinutom sijalicom znaci kada je na kratkom ima struje na bocna pina a gornji pin je masa kada ukljucim dugo gornja masa dobija + a bocni jedan pin prelazi u - (levi pin) znaci na dugom su gornji i desni pin pod naponom tj svetli glinerica cujese i neki skljuc kada ukljucim dugo svetlo

Comment

• dandy
                  CBC Senator XXL
                  • 09.12.2005
                  • 513

nesto tu ne valja drugar, to sto sklocne je relej za prebacivanje dugo kratko,,,ali ako imas + na oba bocna pina na kratkom, znaci da nesto nije u redu.
                  ne vidim koji je ovo auto, ali me podsjeca na mazdu, i jedino je mogucce da je i on kao i neki japanci na negativno okidanje.ali opet mi nema logike posto ne bi smjelo da ima onda vise od jednog plusa, a kako si naveo na dugo ti se gore pojavi struja.
                  iskreno ne znam sta da ti kazem, jer ovako napamet ne mogu nista reci.
                  pitam se kako ti je to do sada radilo...ako su oba bocna konektora + na koji fazon svijetli kratko svjetlo...???

Comment

Dandy hvala na pomoci namestene su ali smo morali da vucemo sa njegovih fabrickih releja komandni napon jer i dalje ne kapiramo sta se desava cak kada smo pipnuli masu s masom tamo gde bi trebala da bude izbio je osigurac tako da ne znam sta je u pitanju za sada radi ovako

Comment

• dandy
                      CBC Senator XXL
                      • 09.12.2005
                      • 513

pa rekoh ti ja da tu nesto ne mirise kako treba, dobro je da ste rijesili,
                      zaista mi je bilo jako cudno ono sto si naveo, i mislim da je bolje sto ste to izveli sa razvodne table.

Comment

pa taj relej i prima otprilike koliko sam ja razumeo komadnu sa table malo mi se vise greju ti releji posto one koje sam kupio sa buvljaka (u zivotu vise necu kupiti nisat sa buvljaka ) je izgoreo 5 minuta po montiranju i to sa obicnom sijalicom sada smo stavili neke releje koji su bili na kolima na audiju i kod mene je bio jedan totalno neaktivan pa sam uzeo njega za dugo a ovaj sa audija na kratko ali ima problem sto nemaju nominalnu jacinu nigde deklarisanu nego samo pisu neke cifre kao serijski brojevi ali za sada drze videcemo koliko

Comment

• dandy
                          CBC Senator XXL
                          • 09.12.2005
                          • 513

iskreno i ja uzimam releje u pancevu na pijaci, i do sada nisam imao problema, za instalaciju od 2x 100w ti treba relej od minimum 40 a da bi bio siguran da ce to da radi kako treba. sto jaci relej, manje sanse da bude problema. i one od 70-100A da stavis nece nista da skodi, a nisu puno skuplji

Comment

koji problemi mogu da nastanu do releja sem njihovog pregorevanja tome sam bio svedok?

Comment

• dandy
                              CBC Senator XXL
                              • 09.12.2005
                              • 513

pa slabo sta moze da bude do njih, moze slab kontakt u njima, pa da varnici i istopi relej, moze spulna da pregori i mogu stopice da se istope kao posledica loseg kontakta,,,
                              kao i kod obicnih prekidaca,,,samo sto ima jos spulna-elektromagnet

Comment

Working...
                              X