Punjenje akumulatora bez održavanja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • gti16v
    CBC Senator XXL
    • 05.08.2007
    • 343
    • BGD
    • VW PASSAT 1.8T, BMW E46 318Ci 105kw

Punjenje akumulatora bez održavanja

U pitanju je fabrički GM akumulator bez onih čepova za kontrolu nivoa tečnosti u njemu. Ima magično oko ako je to uopšte bitno. Radio je potpuno normalno, ali su poziciona svetla ostala upaljena neprekidno 7 sati što je bilo dovoljno da se akumulator potpuno isprazni, da nema struje čak ni za centralnu bravu ili digatalni sat. Da li je dozvoljeno puniti takavu vrstu akumulatora i na koji način?
  • veselinovic
    CBC Član
    • 13.11.2010
    • 83
    • RS

Re: Punjenje akumulatora bez održavanja

Ma naravno da je dozvoljeno, samo pazi da ne prekoracis struju.
    Puinis otprilike sa 1/10 kapaciteta par sati ( 10 tak) ili cak i manje i upalices auto.

Comment

• gti16v
      CBC Senator XXL
      • 05.08.2007
      • 343
      • BGD

Hvala, to me interesovalo. Mene je najviše bilo strah da ne proključa pošto je zatvoren hermetički. Tako ću i da uradim, samo ću možda posle 5h punjenja napraviti pauzu da se malo ohladi ako se bude dosta grejao i to mu je to.

Comment

• misar
        CBC Član
        • 20.10.2007
        • 62
        • Novi Sad
        • Fiat Bravo 1.8GT

Ja sam napunio Exide akumulator bez održavanja koji je slično ispražnjen, imao je 8V. Istina punio sam ga sa Ctek XS4003 punjačem koji kao vodi računa o jačini struje i ima mod za regeneraciju i punjenje duboko ispražnjenih akumulatora. U nekom momentu se čulo ključanje ali nije se desilo nošta loše.
        Negde sam pročitao da se kod punjača koji nemaju kontrolu struje punjenja, može na red vezati automobilska sijalica koja ograniči struju punjenja pa ima i manje gasova tj. makar se manje intezivno stvaraju.

Comment

• veselinovic
          CBC Član
          • 13.11.2010
          • 83
          • RS

Ajde malo da razmislimo kako to radi u automobilu.
          Alternator pravi struju i puni akumulator. Regler koji kontrolise ( upravlja) alternator ne ogranicava struju nego samo mjeri napon. Kad napon poraste do 14.5 V ( ili blizu te vrijednosti) regler prestaje sa pobudom i alternator ne puni vise.
          A struje koje moze da isporuci alternator su reda 40-50 Ampera.
          Tacno je da se ispraznjeni akumulatori trebaju piniti sto manjom strujom, zbog dugovjecnosti istih, ali olovni akumulatori nisu nesto zahtijevni.

Comment

• Stratos
            CBC Senator XXL
            • 10.09.2008
            • 2594
            • Novi Sad

Punio sam akumulatore zatvorenog tipa običnim punjačem max struje 6A. Ostavim na punjaču 12h bez pauze.
            Posle toga obično merim napunjenost između 75 i 100%.
            Svoj trenutni Exide star 6 godina na taj način održavam u kondiciji

Comment

• gti16v
              CBC Senator XXL
              • 05.08.2007
              • 343
              • BGD

Kada sam izvadio akumulator sa zadnje strane sam našao uputsvo u kojem postoji izmedju ostalog i deo posvećen punjenju. Kažu da može da se puni sa max 1/10 kapaciteta. Zakačio sam ga na punjač marke Absaar (made in West Germany ). Osigurač na punjaču je 8A, a skazaljka je sa 3A nakon nekoliko minuta došla do 5A i tu stala, smatram da je to to s obzirom da je akumulator kampaciteta 62Ah. Magično oko je i dalje crno, ali tek je 1h na punjaču.

Comment

• RANK
                CBC Senator XXL
                • 28.02.2007
                • 1635
                • Beograd
                • FIAT MAREA WEEKEND 1

Ja napisah ali neko obrisa.... Povezi kablove sa drugog auta da upalis, provozaj 15-ak minuta i to je to. Ako je akumulator ispravan, a takodje i elektika i alternator, to ce biti dovoljna, ako nije, ne vredi da ga puni ni sam Stiven Hoking.
                "dok ne probam lava, za mene je svinja kralj zivotinja!"

Comment

• Stratos
                  CBC Senator XXL
                  • 10.09.2008
                  • 2594
                  • Novi Sad

Oko je tako napravljeno da,kada jednom promeni boju ona ostaje takva bez obzira na stanje akumulatora. zanimljvo rešenje...Znači,prvi put kada kapacitet opadne toliko da je za promenu boje,to se i desi. Dopunjavanjem akumulatora boju nećeš povratiti.

Comment

• gti16v
                    CBC Senator XXL
                    • 05.08.2007
                    • 343
                    • BGD

Pošto je punjenje teklo u najboljem redu i akumulator se nije grejao, punio sam ga 15h. Oko je povratilo svoju boju i sada se zeleni. Pokušaj paljenja na kablove nije uspeo, verovatno zbog (ne) kvaliteta istih i činjenice da je akumulator bio potpuno prazan. Videćemo kako će da se ponaša narednih dana, auto je upalio, za sada je sve o.k.

Comment

• Stratos
                      CBC Senator XXL
                      • 10.09.2008
                      • 2594
                      • Novi Sad

Oko je povratilo svoju boju i sada se zeleni.
                      Meni nikada nije pošlo za rukom

Comment

• RANK
                        CBC Senator XXL
                        • 28.02.2007
                        • 1635
                        • Beograd
                        • FIAT MAREA WEEKEND 1

Originally posted by Stratos
                        Oko je tako napravljeno da,kada jednom promeni boju ona ostaje takva bez obzira na stanje akumulatora. zanimljvo rešenje...Znači,prvi put kada kapacitet opadne toliko da je za promenu boje,to se i desi. Dopunjavanjem akumulatora boju nećeš povratiti.

Ovo nije istina, boja ce se promeniti u zelenu kad se napuni.
                        "dok ne probam lava, za mene je svinja kralj zivotinja!"

Comment

• Stratos
                          CBC Senator XXL
                          • 10.09.2008
                          • 2594
                          • Novi Sad

Pošto slika govori više od reči:

Comment

• misar
                            CBC Član
                            • 20.10.2007
                            • 62
                            • Novi Sad
                            • Fiat Bravo 1.8GT

Onaj akumulator, Exide, bez održavanja, što sam spominjao da mi se ispraznio do 8V takođe ima magično oko. Prvo sam ga napunio, CTEK punjačem, u standardnom modu i nije se povratila zelena boja magičnog oka. Onda sam ponovio punjenje ali u modu za regeneraciju duboko ispražnjenih akumulatora i povratila se zelena boja oka.
                            U tom modu punjač puni akumulator prvo klasičnom metodom a onda krene u regeneraciju tj. puni ga sa 15,8V i malom strujom, 1,5A, do 4 sata maksimalno.
                            U priručniku piše da se kod duboko ispražnjenih akumulatora desi da dođe do raslojavanja elektrolita na slojeve sa većom i manjom gustinom kiseline a da punjenje sa visokim naponom dovede do povećanog stvaranja gasa koje opet dovede do mešanja elektrolita.
                            To magično oko u stvari meri specifičnu gustinu elektrolita pa ako je elektrolit ravnomerne gustine i akumulator napunjen, bude zeleno.

Comment

• zoranbg
                              CBC Senator XXL
                              • 23.03.2005
                              • 4098
                              • Rooster's Hill , Beog
                              • Grande Punto 1.2

otvarao sam jedan ima zelena plasticna kuglica,koja pluta i krece se gore dole,verovatno sto je dublje to je tamnija.
                              ja bih tu proverio i nivo elektrolita pre punjenja.

For non-sealed batteries, check the specific gravity in each cell with a hydrometer and average cells readings. For sealed batteries, measure the Open Circuit Voltage across the battery terminals with a digital voltmeter. This is the only way you can determine the State-of-Charge. Some batteries have a built-in "Magic Eye" hydrometer, which only measures the State-of-Charge in ONE of its six cells. If the built-in indicator is clear, light yellow, or red, then the battery has a low electrolyte level and if non-sealed, should be refilled and recharged before proceeding.

If sealed, the battery is bad and should be replaced. If the State-of-Charge is BELOW 75% using either the specific gravity or voltage test or the built-in hydrometer indicates "bad" (usually dark or white), then the battery needs to be recharged BEFORE proceeding.

odican .pdf dokument o akumulatorima : http://www.autoshop101.com/forms/h6.pdf
                              Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

Working...
                              X