Elektronika i zujanje u relejnoj kutiji - R. Megane I 1997.

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • rmegane
    CBC Član
    • 11.02.2011
    • 22
    • Beograd

Elektronika i zujanje u relejnoj kutiji - R. Megane I 1997.

Dobar dan svima,

Posto sam jutros startovao motor bez ikakvih problema, kliknuo sam podizac stakla da otvorim prozor i odjednom se ukljucila lampica za blokadu motora, za grejace zadnjeg stakla, a relejna kutija gde su osiguraci je pocela (ne mnogo glasno) da muce i zavija. To prestaje posle nekih 10s, motor i dalje radi, lampica za blokadu motora blinka. Ukljucim migavac, opet isto, lajt-shou na tabli i zapomaganje kutijice sa osiguracima.
    Proverio sam sve osigurace, svi su zdravi. Auto moze da se vozi i rade mu svetla, ventilacija i muzika. Skinuo sam klemu sa akumulatora da se 'restartuje' sistem ali isto se ponavlja. Da li moze da bude problem do akumulatora ako je zavrsio svoj radni vek? Posto sam drugi vlasnik, auto imam nekih 6 meseci i akumulator nije bas svezeg izgleda... da li moze da bude do toga? Imam jos jedna kola od sestre na kojima je prilicno OK akumulator, da li vredi da se igram sa zamenama akumulatora ili je nesto ozbiljno crklo?
    Zahvaljujem unapred na odgovorima!
  • miskovolvo
    CBC Veteran
    • 22.02.2010
    • 171
    • Aleksinac

Re: Elektronika i zujanje u relejnoj kutiji - R. Megane I 1997.

Verovatno neki hladan lem ili losa konekcija na UCH,napajanje,mase,u sustini vrlo za....ban kvar za popravku,odi do nekog ko poznaje Renoa i ko ima zivaca da se bakce sa takvim stvarima,ne verujem da je akumulator ako ti auto normalno pali,ne bi trebalo da je do toga

Comment

• rmegane
      CBC Član
      • 11.02.2011
      • 22
      • Beograd

Hvala na brzom odgovoru.
      Blago meni! Sutra cu odvesti auto do majstora, ima kompjuter pa neka ga prikaci ako ce to ikako detektovati kvar. Nisam bas razumeo za hladan lem, mislio si na hladan lem na samoj relejnoj kutiji sa osiguracima i kablovima? Ako se negde odlemilo, to cu lako srediti, prijatelj je mikroelektronicar, ima svu opremu. Ako je nesto gadnije, onda da se skine sa otpada i zameni? OK, hvala u svakom slucaju, pozbavicu se sutra pa cu javiti sta je u pitanju...

Comment

• rmegane
        CBC Član
        • 11.02.2011
        • 22
        • Beograd

Juce je otkazala i centralna brava, auto je u totalnoj blokadi (zbog fabricke blokade motora), ne moze da se startuje, samo vergla. Kada hocu da otkljucam bravu pritiskom na dugme u kljucu, palilo se i gasilo svetlo u kabini. Vec uvece nije ni to vide radilo, a lampica za blokadu motora uopste ne svetli. Bosh pumpa radi ali je blokirana elektronski. Zvao sam par elektronicara-elektricara, svi kukaju i nece da dodju, a jedan je bio pristojan i rekao da je to najverovatnije crkao kompjuter jer je usla voda. Ne znam otkuda voda na kompjuteru. Kaze da je to sigurno i da promenim komp ali nece da dodje i potvrdi kvar. Da kupujem kompjuter na rec, ne vredi ali ce mi danas mehanicar skinuti komp pa cu ga nositi na pregled. Takodje, ima i prica da je crkao imobilajzer u kutiji sa osiguracima. Toliko za sada.

Comment

• aivan
          CBC Senator
          • 28.02.2006
          • 247
          • Bograd, Mirijevo

Nemoguce da je sve crklo odjednom. Deder ti probaj drugi akumulator, bilo je vec tema gde auto totalno poludi, a ispostavi se da je sve zbog slabog akumulatora.
          Astra Classic II 1.4 Twinport (ex: Kadett E 1.3i )

Comment

• rmegane
            CBC Član
            • 11.02.2011
            • 22
            • Beograd

Evo ovako:

Jucerasnji majstori su nesto ceprkali prevezivanjem zica itd. (ne znam tacno sta) i nisu uspeli da poprave auto. Danas sam nasao kolegu od prijatelja elektronicara koji se bavi autoelektrikom. Covek dosao, malo se uhvatio za bradicu, razmislio i rekao: "Gde ti stoje glavni veliki osiguraci?". Ja kao "koji su sad to osiguraci?"... U meganu postoje mali osiguraci za svetla, podizace i sl. ispod volana i jedna kutija ispod haube, odmah do leve solje amortizera. Medjutim, svi su bili zdravi. Postoji jos jedna kutija koja je odmah do akumulatora, iza desne solje amortizera koju nismo videli. U njoj je jedan osigurac od 60A potpuno bio dezintegrisan od korozije, a ostali su bili na izdisaju. Kupih WD40 i par osiguraca, CAk i sve radi kao i pre. Nikakvi kompjuteri, imobilajzeri i salabajzeri nisu bili u pitanju.
            Opet, nisam te srece da sve prodje dobro. Posto su juce cackali i prevezivali, meni se tabla palila i gasila sama bez kontakta i to sam opomenuo majstore. Javljali su se neki hijeroglifi u delu gde pise predjeni broj kilometara, a kazaljke su letele na sve strane.

Posto sam danas malo provozao auto, kazaljka se po blagom ubraznju zakuca na 40km/h i kada stanem, tu i ostane, a ako vozim otprilike 40km/h, pokazuje 80km/h. Sta sada moze tu da bude? Molim vas za jos ovaj odgovor...hvala vam na savetima i predlozima!

Comment

• rmegane
              CBC Član
              • 11.02.2011
              • 22
              • Beograd

Juce sam odvezao auto do elektricara. Promenio je 'motoric' na kazaljci koja je pravila problem. Ocigledno je crklo zbog promene napona i nestrucnog akanja sa strujom 'strucnjaka'.
              Usput je promenjeno cak 10 sijalica u tabli koje nisu radile. Sve 30eur. Momak je korektan i stav mu je za pohvalu za razliku od raznih bezobraznih 'strucnjaka' koje sam zvao...
              Puno pozdrava i zahvaljujem na odgovorima!

Comment

Working...
              X