Vec drugi put ove godine mi se na nekom od farova istopi "dzek" (ne znam pravi naziv) u koji se umece sijalica. U servisu su mi zamenili taj plasticni deo ali je problem u instalaciji verovatno ostao cim se ponavlja. Pretpostavljam da u servisu nemaju vremena da detaljno pregledaju instalaciju, vec samo saniraju problem i teraj dalje. Strah me je da ne dodje do nekog veceg kurslusa...
Fiat Punto 55S 1.1 (1998) - Problem sa farovima
Collapse
X
-
Nije problem u instalaciji, nego u kvalitetu tog "jack-a"! Loša plastika, slab kontakt, visoke temperature i ... Koji deo ti se topi: gnezdo sijalice, ili konektor kablova? Da li pregorevaju sijalice? Da li je bilo izmena u smislu "pojačanja" svetla i vrste sijalica? Uzrok može biti i loš kvalitet sijalica. Sama instalacija, dimenzionisana je, da podnese i veće opterećenje, od sijalice 40/55 W. Žica tog prečnika izdržava opterećenje reda 1 KW, što je u najgorem slučaju 10x veće od fara. E, sada, neispravna sijalica i sam konektor, usled topljenja i deformacije, može da izazove struju kratkog spoja, koja je daleko veća od dozvoljene, ali bi to prouzročilo pregorevanje-topljenje osigurača. Da li se to desilo i u tvom slučaju, ili se desilo suprotno - gubljenje kontakta?
Rešenje je u kupovini - zameni sa kvalitetnim konektorima.
-
Comment