Zanima me zna li neko nesto o FIRE CELL akumulatorima? Navodno se proizvode na Novom Beogradu,pod licencom ENEGIZER-a,tj Jonsona iz Amerike. Jedino ,kako kazu,je razlika u garanciji i ceni ( ima 2 god.garancije nasuprot 3 god kod ENERGIZER i kosta u proseku 1k RSD manje od njega ). Isto je bez odrzavanja i tako to.Svaka informacioja je dobro dosla.
Izbor akumulatora ???
Collapse
X
-
Odg: Izbor akumulatora ???
Johnson Control pravi akumulatore u Bgd.-u ??! Makar i Novo-novom??
Nit' da se smeješ nit' da plačeš. Zapravo jedno pa drugo.
Tragi-komedija. Pa ne bi se skidali sa TV-a, kao za Fiat (zapravo ovo bi bilo veće čudo).
Kad JC (s)padne na ovo, ajd' javite mi da i Vartu odbacim kao ozbiljan proizvod.
U Srbiji da neko forsira proizvodnju? Industrijsku? Ma dajte molim vas. Pa upravo se zadnjih 15-30 godina upravo radi potpuno suprotno (osim kad država plaća radnu snagu, i to osim Fiat-a (zaista odstupa od tipičnog), sve sama poljoprivreda (ali rmbačka - kičma trans ili tekstil, što se plaća kako se već plaća ili da se prave putevi ili rudnici, sve lepše od lepšeg; pamet? pa to izvozimo gratis).
Ne da nema šanse nego, neće baš skoro. (Možda da stavljaju odozgo poklopce).
Firecell jeste JC brend (mada ga kriju kao zmija noge). Kao najveći (ili bar drugi-treći) proizvođač baterija (pa i starterskih) imaju oni brendove razne, za Južnu Ameriku, Meksiko, USA, Zapadnu Evropu, Istočnu ... Svakom prema zaslugama.
"A.E.S. SERBIA D.O.O. je generalni uvoznik i distributer Energizer i Firecell akumulatora koje proizvodi Johnson Controls Inc."
Firecell se (ako se dobro sećam) pravi u KINI (a gde bi inače?). Znači PRC (made in).
Nije to tako loše. Recimo kao neki slabiji brend cigara PM-a.
Varta je nešto kao Marlboro a Optima kao kubanske cigare, Energizer mu je otprilike LM, a ovo je nekakav Bond (otprilike, nisam nikotinski zavisnik (ovisnik) pa onako napamet).
Možda nije mnogo lošije od Energizer-a, jer je verovatno identična tehnologija. Ipak za 1k dindži ne bih se mnogo dvoumio. Taman razlika u kvalitetu (makar u kontroli proizvoda i nekim sitnim detaljima, materijali, makar jače kućište) a godinu dana garancije dobijete fraj.
Energizer je O.K. (mislim LM je već dobra cigareta, iako je tu i Pall Mall i slični).
Ako ćeš da štediš ... može i na drugi način. Ima cigara boljih od Bond-a za slične pare.
Kad VELIKI škrtare e onda - sačuvaj me bože.
P.S.
Marlboro niko nikad ne odbija. Ako ikako smogneš sredstava uzmi Vartu (40 meseci garancije) i uživaj. Makar klasu manjeg kapaciteta (44Ah umesto 50Ah i slično).Last edited by expendable; 27.10.2011, 19:53.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
-
-
Uzgred, otkud akumulatori u "horizontu"?!
O.K. i na blogu rekoh da ću da napišem nešto i o akumulatorima (za to sam više školovan ali nisam toliko u materiji, bar ne često).
Pethodno je najviše što ću napisati o ovoj temi dok je ne bude na blogu.
Može tek rečenica-dve. Da vidite kako mogu biti kratak.
Malo sam se čačnuo teme akumulatora (zbog Srleta) na:
Posle više tekstova o motociklističkim uljima vraćamo se na automobilska. Posle tolike pauze uz onu letnju (i pad čitanosti od oko 20%), ...
pogledajte komentare.
O kiselini da pišem ... bezveze je.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Ma znam da si ozbiljan druže. I ja sam.
Pazi ovako:
Ako A.E.S. kaže da je Firecell JC brend, onda jeste. Inače ne možete ga naći nigde na net-u što samo znači da je nepoznat brend i pravljen da bude jeftin.
Više sam izrazio sumnju da se akumulatori prave (pa makar i sklapaju) negde na N.Bg. (pa makar i malo izvan ... ).
U velikom gradu osim zavrtanja ručice teško da bi ozbiljna firma pravila proizvodnju (koja nije ni blizu ekološke).
Možda je neka fora da se izbegne carina, mada nema potrebe jer sve iz EU sada ima simbolične carine. A praviti u Kini pa "oprati" papire kroz "EU" (ma šta to bilo), ili tamo zavrnuti ručice, mnogo je lakša stvar.
Da nije možda u Inđiji? Tamo već postoji pogon za reciklažu akumulatora pa onda mogu i da ih sastavljaju (mada se radi o drugoj kompaniji).
I da skratim: ako je nešto JC brend, sigurno nije loše. Ipak ne mora da bude (posebno) dobro. Energizer su sasvim solidni akumulatori. Ako ti 'iljadarka toliko znači (mislim svima nam znači), pre bih kupio nešto manje zvučno nego "zvučnog gazdu a no name brend, koji se još (bar) sklapa u Srbiji". Nisu nam valjala Zastava vozila a sada će nam valjati JC akumulatori? Kako to zvuči? Meni jadno.
Exide/Tudor i Varta/Energizer uz (neizbežni) Bosch su glavna linija brendova. Osim što vas (naročito se to priča za Bosch) može zadesiti neki "rumunjak" a možda i iz garaže to su akumulatori gde se izbor završava (negde gde je bolji standard).
Naravno još desetine brendova "vreba iza ćoška" i na zapadu (nižim cenama uglavnom).
Energizer je već dovoljno jeftin da se ne treba dalje štedeti. Eto to hoću da kažem.
2 ili 3 godine garancije ili 5 ništa ne znači ukoliko se ona (kao kod guma) ne priznaje (a uglavnom je tako, uvek je kriv vaš automobil a ne akumulator).
Zato bih (za sada) izbegavao da se izjasnim šta je drugo dobro jer skoro da nema tog junaka koji će pošteno odraditi garanciju.
Ajd' čisto da se zna:
Slovenci su bili dobri (Starter, Topla ...) ali od kada su proizvodnju preselili u Makedoniju, ne hvala! Može da prođe ali nije više ono što je bilo.
Monbat. Odličan brend. Tehnološki superiorni u regionu CEE. Jedina uzdržanost je baš zbog toga što nas tretiraju kao manje ozbiljno tržište nego Zapadno gde inače i prodaju jedno 3/4 proizvodnje. To znači da (iako retko) može i da vam zapadne loš komad, a garanciju priznaju (na žalost) kao i svi ... od slučaja do slučaja.
Tesla iz Brčkog je cenovno više nego O.K. Nije neki kvalitet ali zapravo nije ni tako loš (naročito prema ceni).
Black/White Horse. Ovo je priča za nastavke. Uprošćeno: do skoro su trajali kolika im je garancija (pa još koji dan preko) ili ni toliko. Malo lakše priznaju garancije doduše. Doduše bilo je i trajanja od 5-6 god. i to ne tako retko. Pride su se nešto i popravili u skorije vreme. Glasine kažu da bi od ove (ili prošle) godine trebali da su O.K. i da i kod nas ide izvozni (ruski) kvalitet. Solidno a povoljne cene. Ne znam koliko ima istine u tome, videćemo. Sačekao bih bar iduću zimu i reakcije na "novi i ujednačeniji kvalitet". White verzije bih pre birao, mada već zalaze u cene jačih brendova.
ITD.
Još da ponovim, kao zaključak:
Energizer je O.K. Energizer ima O.K. cenu. Ako cenite JC (a najveći su ili tu negde), kupite bar ovaj brend.
Firecell ... neka se malo dokaže. Zašto se niko ne javlja (i teško da će se javiti). Zato što nema iskustava sa njim.
Baš želite da budete prvi (među prvima)? Čemu?Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Ma sve je to ok,kontam o cemu pricas. Ne kazem da ga uzimam,samo mi je bilo cudno da takvo sta postoji kod nas,a nema ga nigde na netu. I sto je jos gore,nisam uspeo da nadjem odgovarajucu temu ovde na forum......Mislim,zar niko jos nije nalteo na takvo sta?!? Znam sta se sve desava ovde,i o fabrikama obuce koje su navodno regostrovane ovde,a u stvari sve stize brodom iz Kine...i ko zna sta sve ne. U svakom sluicaju,hvala. Bilo mi je potrebno nesto vise info o tome.Ako nece, uzmi veci cekic...
Comment
-
-
Ma O.K. je i što se mene tiče. Naravno, naleteo si, deluje povoljno. Ne veruj trgovcu i kada ti ne prodaje robu. Nije baš da su l*ž*vi ali vole malo da "ulepšavaju" stvarnost.
Sam si zaključio temu pa samo da ponovim:
- ako JC brenda nema na net-u, tu nešto (debelo) nije u redu.
- Najverovatnije je PRC.
- Ako se ovde i "proizvodi", lepi se etiketa i prekakuje (uz pominjano postavljanje ručice, eventualno).
Ovako se radi i za 90% garderobe koja se pravi na Zapadu. Stigne kontejner iz Kine, pa ušiju nalepnice i prepakuju i to se zove "made in Italy" ili France, USA, itd.
Energizer na nekim tržištima ide i sa 5 godina garancije (ako se dobro sećam) pa ajd' da se pitamo da li je zbog starog voznog parka ili su malo slabije serije za Šljivropu.
Kako god taj brend je O.K. Da li je najbolja kupovina? Teško je reći. Mož' bit' da, mož' bit' ne. Svako će odlučiti a iskustva su razna.
U svakom slučaju "samo" 2 god. garancije nije (više) dovoljno!! Tri je već O.K. I "inteligentnih" 40 meseci za neke Varta modele je praktično 3 godine a 4 zime, što je praktično 44 meseci garancije! (skoro pa 4 godine).
U modernoj EKONOMIJI se podrazumeva da jeftine a naročito potrošne robe imaju rok trajanja koji je cca. 50% duži od garancije (ili uz malo sreće duplo duži). 3-4 godine ili nekih 5, nije baš svejedno. Taman da onih 1k dinara izgubi na značaju.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Ne, nije u vezi akumulatorskih baterija, već samo indirektno.
("crni druže Ragazzoni, gde spomenu PET amablažu i "Sinalko" ulje na točenje, masno i "sve po propisu")
Mogao sam da otvorim temu o ambalaži za tečnosti za automobile (možda na blogu) ali je priča kratka.
Zato ajd' samo tamo gde sam video "bisere" (sve više liči na "bisernu obalu").
Za sada najluđe (nema eufemizna za to) je "akumulatorska kiselina" u PET ambalaži. "Mila majko ti ne roni suza" (valjda neće niko nastradati). Flaša deformisana, skupila se kao čvarak ... al' drži se junački.
33% (ajde to i nije tako strašno, treba da se dopuni, a AK nije jedna koncentracija već "od do", mada su na Wikipediji (jedna od retkih većih grešaka) napisali 29-33% a to je u stepenima (Baume), masena koncentracija je od nekih 33 do 38%, za gustinu od 1,25 do 1,285 ("pun" akumulator) inače može biti i 15% (gustina 1100kg/m3) - "prazan dibidus").
Inače se uzima da je PET otporan do 30% (to je samo okvirno, više od 20% ne bih stavio, na stranu što je ambalaža nedovoljno čvrsta za to) pa gde može 30 može i 33% (zar ne? NE!). Problem je što veće koncentracije (makar bilo i 30,0000%) PET nikako ne trpi (to jest, postojanost naglo pada, i potpuno je neprimenjiv).
"Čuti, dobro je ..." , još niko nije stradao.
Da li u ministarstvu trgovine imaju nekog hemičara? Nešto ne bih rekao (ili je jedan jedini pa ne stiže na sve strane).
Šta radi inspekcija? Nije nadležna, nije zabranjeno zakonom ... izgovora koliko hoćeš.
"Sirotinjo (znanjem) i Bogu si teška" (ali "caru carevo", neko zarađuje na tome ... ).Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Sve o akumulatorima,sulfatizacija,desulfatizacija i popravka akumulatora ,šeme punjača,VRLA akumulatori,elektrolit,kleme,korozija ploča,AGM
Sve ono ( i još mnogo više) što ste hteli da znate o olovnim akumulatorima... a niste imali ili niste znali koga da pitate
ili: Akumulatori:sve zablude i misterije - Blogger
Ovo je (grubo rečeno) blog sličan onome koji pišem o motornim uljima ali o akumulatorskim baterijama. IZUZETNO!
Čovek je jednostavno pročitao (po više puta) hiljade stranica o temi (iz ozbiljnih izvora) i uz puno prakse sada ima ZNANJE koje prevazilazi inženjere iz industrije ili prosečnog univerzitetskog istraživača.
Mene kao elektrohemičara (školovanog, da naglasim) nije sramota da priznam da ću pre ja naučiti od njega nego on od mene.
Dosta sam se stvari podsetio, dosta toga znam ali mi je milina čitati (još nisam sve) i poneki detalj naučim skoro pri svakom odlasku na blog.
Osim toga, jedno je znati a drugo je pisati (ne bih mogao ni približno tako, plus što nemam iskustvo koje čovek ima).
Preporuka (samo tako) !!!Last edited by expendable; 21.10.2013, 15:24.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
E pa evo mene ovde opet.... Sto se tice onog pomenutog akumulatora, bar......FIRE CELL se pokazao super....Evo , danas je 17.01.2015. , akku radi jos uvek super. Imao je do sad dva potpuna praznjenja ( jednom sam zaboravio svetla, drugi put poziciju) i oba puta dopunjen i radi i dalje. Nema odrzavanja, nemadosipanja vode, samo pali i teraj. POkazao se odlicno....
Ako nece, uzmi veci cekic...
Comment
-
-
Like! (valjda se sad to tako kaže)Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
Comment