Velik offset na brzinomeru (Lanos)

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Blackeyed
    CBC Senator XXL
    • 06.07.2005
    • 402
    • Novi Sad

Velik offset na brzinomeru (Lanos)

Od kada sam uzeo Lanosa, sumnjao sam da mi pokazuje da se krećem većom brzinom nego što stvarno jeste. Ne govorim o onom standardnom odstupanju kao kod svih kola. Prva sumnja mi je bila da su gume pogrešnih dimenzija ali posle provere to je sve OK.

Juče kod drugara ga spojimo na dijagnostiku i pitam ga jel se vidi brzina na računaru, vidi se. Super, ajde da ga testiramo. Vozim ga i brzinomer mi pokazuje +18Km/h ! znači ja ga vozim 60 po satu dok ECU pokazuje 42Km/h. Prebacimo se na GPS i tamo je offset oko +15 Km/h. Testirao sam i obrtomer ali tu je sve OK, koliko daje ECU toliko se i prikazuje.

Jel ovde nešto može da se uradi da se brzinomer setuje na pravu brzinu ili je jednostavno neispravan. Greška je jednaka u celom opsegu u kojem sam merio (do 100Km/h - jbg. nisam mogao da idem do auto puta).
    "You are reading this for the wrong reason..."

ENDYMION, Dan Simmons
  • Hermes
    CBC Senator XXL
    • 14.02.2006
    • 1306
    • https://t.me/pump_upp
    • bemve

Stavi vece gume, tj. veci obim tocka, pa ce da se izjednace
    https://t.me/pump_upp

Comment

• Franjo
      Banovan
      • 14.08.2009
      • 2831
      • Inđija - Beograd
      • Renault megan II res

Koje dimenzije guma su na vozilu?

Prebacimo se na GPS i tamo je offset oko +15 Km/h.
      Znači, po brzinomeru i GPS - približno isto!?

Kad daš kontakt, pre startovanja motora, koju brzinu ti pokazuje brzinomer?
      A, koju nakon startovanja motora na leru (prazan hod)?

Pošto ti engine speed senzor pokazuje tačne vrednosti (test obrtomera), greška je zbog dimenzija guma, ili je kazaljka brzinomera u startu pomerena za tu razliku, koja postoji na celom opsegu. Ne radi se o offset grešci!

Comment

• Siera
        Cbc Senator
        • 09.11.2009
        • 1365
        • Čačak
        • Stralis

A pinjol ako je ne odgovarajući?
        Red Bull daje krila al zato rakija daje quatrro

Comment

• vujke
          Admin
          • 29.09.2004
          • 1673
          • Mladenovac
          • Daewoo Lanos 1.5SX

Jel se igrao neko tu sa satovima, menjao lampice, stavljao diode ili slicno?
          while(!asleep()) {sheep++;}

Comment

• Blackeyed
            CBC Senator XXL
            • 06.07.2005
            • 402
            • Novi Sad

Koje dimenzije guma su na vozilu?
            R14 185/60, a mogu ići i R13 175/70

Znači, po brzinomeru i GPS - približno isto!?
            Ne, sada vidim da nisam jasno napisao, približno pokazuju ECU i GPS, brzinomer (sat) pokazuje više u odnosu na ECU +18kmh, odnosno +15kmh u odnosu na GPS.
            Brzinomer mi uredno pokazuje nulu i kada je auto ugašen i kada je upaljen na leru.

A pinjol ako je ne odgovarajući?
            Ne znam, ja ga nisam dirao, ali znam da pređene kilometre dobro beleži, nisam skontao neku veću razliku.

Jel se igrao neko tu sa satovima, menjao lampice, stavljao diode ili slicno?
            Lampice jesu dirane, znam pošto je jedna nedostajala ali su sve kao fabričke. Sat je sigurno diran kad je vraćana kilometraža, moguće da su ga tu zeznuli...

ENDYMION, Dan Simmons

Comment

• vujke
              Admin
              • 29.09.2004
              • 1673
              • Mladenovac
              • Daewoo Lanos 1.5SX

Skidali su kazaljku i rastelovali je, tako sam i ja . Neko je ovde na forumu davno za ovakve satove kao resenje naveo da kada se skida kazaljka, da bi se vratila treba je postaviti ne do granicnika vec na 6h pa 'nategnuti' preko granicnika, koliko je tacno nisam probao a imam isti problem, +12km/h po gps.
              Drugo resenje je gps na tablu, neko da vozi a ti da nabodes kazaljku prema onome sto pokazuje gps
              while(!asleep()) {sheep++;}

Comment

• Goran
                Moderator
                • 06.10.2004
                • 535
                • Vrbas

skines kazaljku pa je nabodes za tih 18 u minus i pazis da je ne slomis preko granicnika
                Originally posted by Dora
                Banovao me Goran
                Ako ne mozes da im objasnis, zbuni ih!

Comment

• Blackeyed
                  CBC Senator XXL
                  • 06.07.2005
                  • 402
                  • Novi Sad

Uh, ja sve mislo da ovo rešavam preko setovanja nekih parametara a ono mehaničko zatezanje... Hvala na odgovorima, za sada imam tu jednu soluciju.

Da li ja dobro rezonujem da je brzinometar u stvari voltmetar, ovde nema mehaničkog prenosa preko sajle kao kod starijih automobila, pretpostavljam da ECU šalje napon u zavisnoti od senzora brzine ?

ENDYMION, Dan Simmons

Comment

• boban1982
                    CBC Senator XXL
                    • 14.03.2010
                    • 1106
                    • Batajnica
                    • SAXO VTS-BIC

Tako je,napon koji dolazi iz ecu napaja taj elektromotor koji vrti kazaljku.Poigraj se sa kazaljkom kako gore rekose i resio si problem.

Comment

Working...
                    X