POWER KILL prekidac - kako ugraditi?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Rubi
    CBC Senator XXL
    • 06.05.2005
    • 519
    • Beograd

POWER KILL prekidac - kako ugraditi?

Gasio sam skoro jedan pozar na, Bogu hvala, tudjim kolima. Maksimalna steta, zamalo "boom!" da napravi... Pa me interesuje (posto se cela stvar nije dala ugasiti sa 2 protivnozarna aparata, dok nisam svukao taze klemu sa akumulatora) kako da na svojim kolima ugradim prekidac za gasenje kompletne struje, bez da napravim vise stete nego koristi (to jest, jos par zica koje mogu da naprave kratak spoj). Da li da prekidam +, ili - (pretpostavljam +)? Da li prekidac ide direktno na zicu (ovo mi se ne cini pametno, jer bih morao glavnu zicu da izvucem u kabinu), ili preko releja? Kakav relej da upotrebim? Nedovoljno sam "teoretski potkovan" po ovom pitanju, molim vas pomozite.
    (\__/)
    (='.' This is Bunny. Copy and paste Bunny into
    (")_(") your signature to help him gain world domination.

http://www.flickr.com/photos/rubinjoni/
  • overspeed
    CBC Senator XXL
    • 24.05.2005
    • 2779
    • Kosovska Mitrovica

Poznajem choveka koji u tu svrhu lepo otvori haubu i skine jedan od osiguracha iz kutije - auto "crkne" totalno, ne mozhe ni da se startuje

Kazhe da mu je jednom to spaslo auto, neko provalio unutra i pokushao da se odveze ali je odustao, verovatno pomislivshi da je akumulator crkao. Znachi, dvostruki efekat...

Pogledaj koji je to osigurach kod tebe koji kontrolishe struju i to ti je najlaksha i najjeftinija fora. Ako imash alarm ovo nije preporuchljivo ako isti nema sopstveno napajanje. E sad, zahebancija je malo sa stalnim otvaranjem haube, ali je ipak praktichno reshenje...

Pozz
    http://www.bmw.tv

Comment

• djukic
      CBC Senator XXL
      • 27.03.2005
      • 2526
      • Beograd

Pa nije resenje da modifikujes sistem ubacivanjem releja. Prvo treba ti relej ogromne snage da bi presekao + ili -...

Pravo resenje je novi tip klema za akumulator. Mislim da su one na novim vozilima propisane zakonom. Jednostavno klema se nešrafi već ima mehanizam kojim se rukom jednostavno oslobađa i auto ostaje bez ikakvog napajanja.

Takve kleme su u novim renoima, pezoima...... Jednostavno rukom klik i gotovo
      https://t.me/pump_upp

Comment

• Rubi
        CBC Senator XXL
        • 06.05.2005
        • 519
        • Beograd

To svakako! Ali, pored toga bih uradio i "odsecanje" akumulatora iz kabine - ovo postoji na trkackim (znaci, spremljenim za trke, od Fice pa navise...) automobilima, a zanima me kako je stvar resena, i kako da je uradim "u kucnoj radinosti", ili gde da je kupim.
        P.S.
        Da kucnem o drvo, sa ovim kolima (Fiat Punto) za sada nisam imao ozbiljnijih problema, ali sa Renaultom 4 jesam (gle cuda!). Paljenje instalacija u toku voznje (par puta) i prevrtanje kombinovano sa izlivanjem benzina (odvojeno od pozara na instalacijama, inace ne bih bio u stanju da ovo kucam ). Coveku kome sam gasio auto isti se upalio u toku voznje, dok je izlazio sa parkinga. Da je znao da treba sa skine klemu, spasio bi auto - ja sam reagovao tek kada su rastopljena plastika i upaljeni benzin iz karburatora krenuli da se razlivaju ispod kola... Sto je najgore, ne mozes ih ugasiti - zagasis benzin, a instalacije ga opet upale - prvi PPA sam potrosio samo da zagasim motor dovoljno da pridjem do akumulatora, drugi lik je pritrcao sa malim PPA i ugasio karburator, ali je ostalo zara naokolo, koji je pao i opet zapalio onu plastiku ispod kola - na kraju smo pomerili auto i izgazili vatricu. Voleo bih da mogu da ukinem struju bez da moram da ovezujem pojas, trazim polugu za otvaranje haube u kabini, izlazim iz kola, trazim drugu polugu pod haubom, i cupam klemu. Naravno, u slucaju udesa postoji sansa da nesto od navedenih stvari bude zaglavljeno.
        (\__/)
        (='.' This is Bunny. Copy and paste Bunny into
        (")_(") your signature to help him gain world domination.

http://www.flickr.com/photos/rubinjoni/

Comment

• djukic
          CBC Senator XXL
          • 27.03.2005
          • 2526
          • Beograd

Daleko bilo ali svi noviji automobili imaju prekid dovoda goriva u slucaju udesa. U svakom slucaju kod novijih cim skines kontakt prestaje da radi i pumpa u rezervoaru. Po davanju kontakta a bez paljenja motora pumpa radi obicno nekih 5 sekundi pa staje....
          https://t.me/pump_upp

Comment

• civi
            CBC Senator XXL
            • 26.07.2005
            • 1492
            • Pozarevac

Ako imas muziku u autu,svaki put ces ponovo da podesavas sat, i stanice kao i bilo koja podesavanja zvuka , da ne pominjem kod ako ga imas
            Jackie Stewart jednom je pitao Davida Purleya (legendarno hrabrog vozača koji je, smatra se, preživio najveću G-silu u povijesti čovječanstva) gdje točno koči prije određenog S zavoja. Purley ga je začuđeno pogledao:
            - Kako to misliš, kočim?

Comment

• Uros Piperski
              CBC Senator XXL
              • 31.01.2005
              • 2978
              • Beograd

Pa da... posto treba da ponovo trazi stanice mislim da treba da ostavi auto da izgori...
              Ljudi, ovo je sigurnosni prekidac koji bi se koristio u slucaju nesrece. Barem sam ja tako shvatio.
              Postoji da se kupi u boljim prodavnicama auto opreme. Npr bilo je u centru boban (ne znam da li im jos postoji radnja. Egone?). Sigurno ima u auto sportu, mozda u AP sportu...
              Koliko sam ja video, postoji sigurnosni koji ide samo na zicu sa akumulatora, a postoji i drugi koji osim te zice prekida i jos nekoliko tanjih pa moze da se koristi kao kontakt brava.

RALLYING - Like drag racing but with jumps, turns, snow, mud, gravel skill and balls.

Comment

• luka.l
                CBC Senator XXL
                • 30.09.2004
                • 490
                • Beograd
                • ВАЗ 21213

Prodavnica i dalje postoji u bobanu samo je malo dislocirana. A Rubijevo pitanje je pretpostavljam bilo kako se povezuje taj prekidac.
                - "Dobar dan. Dobro ste. Kako sam ja?"
                - "I vi ste dobro."

Comment

• BOOST
                  Founder - Admin od Začetka
                  • 29.09.2004
                  • 8726
                  • Gislaved//Sweden
                  • SAAB 9000 AERO R; SA

Ako se vec zelis baktati sa tim, power switch-om, nikakav rele, vec odma napadni na 2 muve odjednom, iskoristi priliku da prebacis akumulator u gepek , zica koliko je dugacka od napred u kupe i nazad, isto toliko ti treba od nazad do napred.

Lepsi odziv prednjeg trapa i amortizeri koji traju duze pored svega ...
                  Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
                  move your mind

Comment

• dranix
                    CBC Senator XXL
                    • 04.10.2004
                    • 3079
                    • Antwerpen/Belgium
                    • Saab 9-3

A zica za anlaser da mu bude grejac? Trebace 10 kila bakra za to. Velike su struje na samo 12v. Ja ne znam zasto se ostalo na tako niskom naponu u auto industriji do sada. taman su poceli da dizu od 6 volti na 12 i stali (osim za kamione). Kompromisi kao i uvek. Postoje takvi prekidaci za jahte koji preklapaju dva ili vise tzv. battery bank-ova. Naravno, da su i skupi kad su za ogromnu struju.

Comment

• BOOST
                      Founder - Admin od Začetka
                      • 29.09.2004
                      • 8726
                      • Gislaved//Sweden
                      • SAAB 9000 AERO R; SA

Puno auta ima akumulatore pozadi, BMW vrlo chesto...
                      Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
                      move your mind

Comment

• Nikola
                        CBC Senator XXL
                        • 29.09.2004
                        • 975
                        • Indjija/Vojvodina

Alfa 164, GTV, Spider...

edit
                        .:Cuore Sportivo:.
                        Alfa Romeo 145 1.6 Boxer 103HP 96`

Comment