Punto 1.2 8v 2002god,ECU problem ?!

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • zoranbg
    CBC Senator XXL
    • 23.03.2005
    • 4098
    • Rooster's Hill , Beog
    • Grande Punto 1.2

Punto 1.2 8v 2002god,ECU problem ?!

auto poceo da me zeza,pali chek eng. lampicu ,i radi na dva cilindra. ne radi 1 i 4 cilindar ( idu preko jedne bobine) ,zamenjene bobine u krugi opet ne radi 1 i 4 cilindar. ocitana greska P0351 ( neispravna bobina jedan,ozicenje,ECU ).
    malo (vise) sam goglao i videh da je to cesti kvar na ovom ECU.rikne mu nesto unutar ECUa i nece da opaljuje jednu bobinu.
    imali neko iskustva sa ovakvim kavarom i kako ga resio.
    video sam da na primer u AP sportu ima novi ECU 35000 dinara,ima i neki koji ga repariraju za 100 evra. i tako ..

procitao sam na par mesta da su ih neki otvarali i prelazili lemove ( ako je hladan lem ) pa su kao resili.neki su sve zamnili pa im se kvar vratio. lici na vrzino kolo ,a ovako ne moze da se vozi.otprilike kad se motor zagreje na radnu temeperaturu krece igranka,mada nije pravilo.
    Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.
  • Chubbs
    Everybody lies
    • 29.01.2006
    • 5807
    • Novi Sad
    • Audi A6 1.8T

ja sam resio novim ecuom. bilo vreme godisnjih odmora, taj sto resava za 100 eura bio na moru.
    You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
    Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
    Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• zoranbg
      CBC Senator XXL
      • 23.03.2005
      • 4098
      • Rooster's Hill , Beog
      • Grande Punto 1.2

ovaj novi ECU bas ima lepu cenu onako prijatno osvezavajucu,narocito za auto koji ne vredi vise od 1800 evra.
      jel su ti svi simptomi bili kao meni,i da li si jos nesto menjao ?
      jel taj nov ECU plug-play , ne mora da se uparuje sa bravom i tako to ?
      ovi za 100 evra i godinu dana garnacije su iz Beograda ( Tosin bunar)?

Comment

• vladaomega
        CBC Senator XXL
        • 11.10.2010
        • 484
        • beograd

popravlja ih Vlada iz Rusnja 064-5747918 . inace popravlja sve vrste autocompjutera.

Comment

• Chubbs
          Everybody lies
          • 29.01.2006
          • 5807
          • Novi Sad
          • Audi A6 1.8T

Isti simptomi.
          Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.

Comment

• slobodank
            Moderator
            • 26.11.2007
            • 1338
            • Stara Pazova
            • Fiat Idea 14.16v lpg

Bilo u Bataji za 80e, moj kolega nedavno radio, moram da proverim pa javljam.

Comment

• zoranbg
              CBC Senator XXL
              • 23.03.2005
              • 4098
              • Rooster's Hill , Beog
              • Grande Punto 1.2

@Vladaomega hvala zvacu ga sutra,@Chubbs hvala.
              @slobodank ajde vidi pa mi javi telefon ,adresu . ako ti je prijatelj zadovoljan i nema problema, jer nije mi bitna samo cena nego i neka garancija da ce to da valja za duzi period.

ako neko ima jos neke autoelektronicare koji rade ovaj ECU ,nek napisu ovde ili na PP.ili neka svoja iskustva sa ovim kvarom.

Comment

• Paranoid
                CBC Senator XXL
                • 13.01.2009
                • 622
                • Beograd
                • Fiat 131 1300

Drugar radio u tosinom bunaru prosle godine, za sad je sve ok.
                Heavy horses ! Move the land under me ...

Comment

• Franjo
                  Banovan
                  • 14.08.2009
                  • 2831
                  • Inđija - Beograd
                  • Renault megan II res

Originally posted by zoranbg View Post
                  ... jer nije mi bitna samo cena nego i neka garancija da će to da valja za duži period.
                  Zorane, nisi shvatio poentu mog pisanija u obrisanom postu, a to je, da se otklone uzroci, bilo kog kvara na kompu! A, samo neke, od mogućih, sam nabrojao. Inače, istorija se ponavlja, pre ili kasnije.

Pošto mi, kao svakom normalnom, nije drago, da džabe krečim, završavam učešće u ovoj temi!

Comment

• tomamega
                    CBC Senator XXL
                    • 19.03.2009
                    • 715
                    • Beograd / Crna burma, prim. prev.
                    • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

Nema tu nekakvog posebnog uzroka, Franjo. Jednostavno, izgleda da je Puntićima taj Ecu slaba tačka, jer sam čuo baš puno primera da ljudima crkavaju. Znači, u pitanju je fabrička "mana", da se tako izrazim.

Znam da me je pitao kolega još pre 3 godine za taj Ecu, i kukao je kako nov koštao oko 400 EUR. Svaki auto ima neku slabu tačku, a kod Puntića je taj Ecu. Popravi se/zameni se i teraj dalje.

Comment

• Chubbs
                      Everybody lies
                      • 29.01.2006
                      • 5807
                      • Novi Sad
                      • Audi A6 1.8T

na stranu sto nema obrisanih poruka...

slaba tacka je sto je montiran direkt na motoru.

Comment

• zoranbg
                        CBC Senator XXL
                        • 23.03.2005
                        • 4098
                        • Rooster's Hill , Beog
                        • Grande Punto 1.2

@Franjo nisam video da si nesto pisao,pa verovatno nije ni brisano. i ja sam slao neki PP juce dva puta jer prvi put nije prihvatio.nema razloga da ti neko brise poruke u ovom postu

inace cuo sam se sa jednim 50 evra je popravka, u sustini radi se o okidackom tranzistoru u ECU , ima ih za svaku bobinu po jedan verovatno.garancija na popravku je 6 meseci,u medjuvremenu javi mi prijatelj ima jos jedan blize u kraju isto 50 evra popravka.

dok sam googlao,pre neki dan pronasao sam svasta za taj ECU. on crkava cak i na FATU 500 starom 3 god naprimer. ( ne ovaj iz Kragujevca,nego onaj mali fiat 500).znaci da oni taj nekvalitet vuku dugo.mada ako traju po 150 000 km,podnosljivo je.
                        inace je montiran iza leptira gasa,ima neki svoj aluminijski hladnjak.dal ga ubija samo toplota ili su i komponente nedovoljnog kvaliteta.verovatno i jedno i drugo.

verovatno je @Franjo pisao o tome da bobina koja je ispravna a pri kraju zivota, ili kabal ka svecici ,svecica opterete taj tranzistor pa rikne. tako da bar svecice pa i kablove treba preventivno menjati,a bobina kad rikne. ne mogu bobine da menjam na malom servisu

Comment

• Chubbs
                          Everybody lies
                          • 29.01.2006
                          • 5807
                          • Novi Sad
                          • Audi A6 1.8T

da stavljas nov ecu, trebalo bi promeniti i svecice, kablove, bobine... ovako, ako valjaju i ne mora.

Comment

• Franjo
                            Banovan
                            • 14.08.2009
                            • 2831
                            • Inđija - Beograd
                            • Renault megan II res

Ne znam, gde se izgubila, a ne vidim je ni u auto-saved! Odgovorio sam, u smislu, da u elektronici, niko ne može garantovati neki period, jer može neki osetljiv element "crči" svakog časa. Pogotovo, ako je to "urođena mana", kao u ovom slučaju. Mogući uzroci su neispravan alternator (proboj neke od ispravljačkih dioda), regler, accu, ili neispravna el. instalacija. Zato, potrebno je proveriti ove uređaje.

Kao što je rečeno, ecu je "bolna tačka", ali i u samom kompu postoje takve tačke, najčešće diode, ali mogu biti i drugi minijaturni RC elementi, kao i hladni lemovi (najčešće). Da ne pominjem, osetljivost takvih uređaja na temperaturne promene i probleme termo izolacije i hlađenja sklopa.

P.S. Deda sporo piše, pa ste me pretekli! Sve navedeno stoji, samo, što je bobinu i taj prekidački tranzistor (ili tiristor) lako proveriti. I zaista je sramotno, uzimati tolike pare (pominjanih 80 i više evra), ako je u pitanju neki bezvezni kvar.

Comment

• TheWickerMan
                              CBC Senator XXL
                              • 11.09.2007
                              • 791
                              • DE
                              • AR Giulietta TCT

Originally posted by Chubbs View Post

slaba tacka je sto je montiran direkt na motoru.
                              a tek kod Stila 1.6... kod njih tek crkava, na motoru montiran, pomere ga 20 cm i sve ok

Comment

Working...
                              X