Instrument tabla-Kia sportage

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • dejanac
    CBC Član
    • 05.12.2010
    • 27
    • palanka
    • Kia Sportage 2.0crdi

Instrument tabla-Kia sportage

Naime radi se o problemu koji se pojavio danas,
    auto je Kia sportage 2.0crdi awd (2013-to godiste), jutros normalno upalio (na kontaktu upalio sve standardne lampice na tabli)
    i iste ugasio nakon startovanja motora, ali kazaljke obrtomera, nivoa goriva, temp. rashl. tecnosti... su ostale nepomicne.
    Pozadinsko osvetljenje normalno radi, kontrolne lampice rade, samo kazaljke tj. gejdzevi (gauges) ne rade.
    Prvo sam pomislio na osigurac, ali osigurac nije, onda sam pomislio da je kvar u samoj tabli,
    medjutim mahinalno palim svetla i odjednom tabla radi normalno sve kazaljke rade, gasim svetla kazaljke rade i dalje.
    Gasim auto i ponovo palim opet kazaljke ne rade, cim upalim svetla sve proradi, ugasim svetla i tabla i dalje radi normalno,
    ali opet samo do gasenja auta.Sada vec nisam siguran sta je, sem da postoji neki hladni lem u tabli jos iz proizvodnje
    pa je sad dosao po svoje, ili je problem neka masa koja se p(r)obudi tek kad svetla povuku struju.
    Ima li neko predlog sta bi se moglo pogledati.
  • comi 1342
    Moderator
    • 28.09.2005
    • 1126
    • NS
    • Giulietta ,PUG 106,

Proveri punjenje alternatora, proveri akumulator. Onda raskači sve konektore što vode prema instrument tabli, proveri vizuelno, naprskaj WD-om pa vrati. Pogledaj dali sve sijalice rade i da nije neka otopila kontakt. Probaj i da nemaš mobilni kod sebe u autu kad to radiš...
    "Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
    "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

• dejanac
      CBC Član
      • 05.12.2010
      • 27
      • palanka
      • Kia Sportage 2.0crdi

Tako je problem je u alternatoru tj. verovatno u regulatoru napona,
      jutros sam proverio napon akumulatora je 12,5V, kad upalim auto, napon punjena na alternatoru je
      takodje 12,5V i ne menja se sa povecanjem broja obrtaja motora, niti reaguje na ukljucivanje dodatnih potrosaca,
      tj. sve vreme je 12,5V.
      Hvala na pomoci u svakom slucaju.

Comment

• dejanac
        CBC Član
        • 05.12.2010
        • 27
        • palanka
        • Kia Sportage 2.0crdi

Ipak iako sam prvobitno ishitreno (jer sam sve radio jutros na brzinu po kisi), zakljucio da alternator
        ne puni tj. da prikazuje 12.5V koje povlaci sa akumulatora, ipak sam sada zakljucio da alternator ne dobija
        pobudu kad startuje motor i ne pocinje da puni, a ukljucivanjem potrosaca (ne bilo kojih) pre svega svetala,
        kazaljke na instrument tabli prorade, ali se javi i normalan napon punjenja 14,2V od alternatora.Gasenjem svetala kazaljke
        ostaju da rade normalno, ali opet nema struje punjenja tj. napon je opet 12,5V od akumulatora.
        Daljim probama sam uvideo da alternator pocinje da puni, ili kada upalim svetla, ili ventilator postavim na 3/4 od maximuma,
        ili ukljucim grejac zadnjeg stakla i retrovizora.Ocito je da regulator napona i alternator ipak funkcionisu, ali se iz nekog razloga
        alternator ne pobudjuje samim startovanjem vozila. Da, nisam napomenuo da se lampica za punjenje akumulatora, uredno ugasi odmah nakon
        startovanja motora.

Comment

• comi 1342
          Moderator
          • 28.09.2005
          • 1126
          • NS
          • Giulietta ,PUG 106,

Još jednu stvar ne napisah za proveru, kontakt brava, sa pripadajućim releom...
          "Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
          "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

• chobo13
            CBC Senator XXL
            • 01.05.2009
            • 1274
            • pozega,srbija
            • AUDI,VW

Bice tu verovatno problem u tabli.ipak je to auto novije generacije i najbolje ti je da potrazis resenje kod nekog servisera koji ima iskustva sa koreancima novije proizvodnje ili neki ovlasceni servis.

Comment

• dejanac
              CBC Član
              • 05.12.2010
              • 27
              • palanka
              • Kia Sportage 2.0crdi

Da svakako, problem me je malo iznenadio za vikend pa sam iskoristio priliku da ukazem na isti.
              Svakako će auto ići u servis (još je u garanciji), pa ćemo na kraju nadam se dobiti neku šturu informaciju
              iz servisa u čemu je bio problem.
              Hvala svima svakako.

Comment

Working...
              X