Da li neko moze da mi posalje na pp ili da postavi ovde semu el.instalacije automobilskih prikolica?Konkretno,meni je instalacija uradjena ali se pokidala prikljucnica koja ide kod kuke na auto pa sad imam novu ali ne bih da se maltretiram peske nego ako neko ima,neka pomogne.
Instalacija za prikolicu, struja, priključak
Collapse
X
-
ne znam koji te tip prikljucnice zanima, ona stara klasicna 7polna ili savremena euro 13 polna.
za klasicnu je vrlo jednostavno i vec je odstamapano na samoj prikljucnici
-
L je levi zmigavac
R desni
58R desna pozicija
58L leva pozicija i svetlo registarske tablice
31 je masa zajednicka
54 je stop svetlo (i levo i desno zajedno)
54g je stalnih +12V (unutrasnje osvetljenje, frizider, TV itd)
presek svih zica je najmanje 2,5 kvadrata a za trajnih +12V najmanje 4 kvadrata (naravno uz obavezan osigurac).
13polna prikljucnica ima jos dodatno
svetlo za rikverc
svetlo za maglu
prikljucak za punjac akubaterije prikolice
jos jednu masu
ali te prikljucke neznam napamet a i retko sam ih sreo u praksi da se koristi.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
-
-
Sta ti je pokidano? Konektor prikolice ili na drugom mestu instalacija?
Sve ti je Brick napisao jer imas stari konektor.
POGLEDAJ OVAJ LINK
Ako je pokidano pa ne znas sta je za sta trebas prvo da nadjes koja ti je koja zica (sta pali). Treba ti malo jaci izvor od 12v ili ommetar i malo duza zica. Jos lakse je ako su sijalice ispravnePotreban ti je i pomocnik ili vece ogledalo.
Ili bez ikakvog instrumenta:
Nadji prvo koja ti je zica na prikolici masa i nju zakaci na konektor i prikljuci konektor tako na auto. On da trazis redom. Svaki prvi put je tezi posle vec ide...
Semu mozes i sam da nacrtas ali sta to vredi kad niko zivi ne zna kakve su boje zice na prikolici a garant nisu obelezene na drugi nacin. Suvise je to jednostavno da bi se to radilo. Mada ako je respektovano pravilo boja imas na gornjem site-u po bojama mada ja to ne bi nikada uzeo zdravo za gotovo. Nekako sam mirniji kad proverim a posebno ako prikolica nije fabricka pa i ako jeste....
Comment
-
-
Vidim da pominjes neki frizider.Pitao sam za obicnu prikolicu
to ne znaci da ti moras da imas frizider, TV ili svetlo vec da je standard predvideo oznaku, polozaj i namenu pina/kontakta na tacno definisan i odredjen nacin.
ako ti nemas takve uredjaje/ potrebu za tebe ostaje onih obaveznih 6 kontakata sto je zakonski minimum da bi prikolica mogla da bude u javnom saobracaju.
posto nije navedeno koji je proizvodjac i model prikolice, i ne znam da li imas tehnicku dokumenataciju koja je prati ( a gde pise detaljno po bojama i oznakama kako je izvedena instalacija) standardno preostaje ti da sam ispitas postojecu ili napravis novu instalaciju.
uticnica pored kuke na autu i utikac na prikolici moraju biti povezani na tacno naveden nacin po standardu sa tacnim funkcijama pojedinih kontakata.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Sorry svima što dižem stari tread ali ovde su počeli ono što me zanima.
Treba i ja da prepravim priključnicu pored kuke na kolima koju je majstor pre mnogo godina povezao po "njegovom" standardu a onda moj ćale prepravio na fabričkoj prikolicipo tom majstroskom standardu. I to je lepo radilo. A zatim smo skrljali konektor na prikolici, ovaj na kolima je prilično truo i sada bih ja novokupljene da povežem po standardu. Međutim, na oba nova konektora ne piše to L R 58 i bla bla bla već su jednostavno označeni sa 1 brojevima od 1 do 7. E sada, koji je za čega?
Volim sve što su voleli mladi kada sam i ja bio mlad...
Comment
-
-
Ovih dana sam tražio raspored pinova za autoutičnicu pa sam naišao i na ovu temu.
Situacija je sledeća na skici koju neko ostavio ima grešaka pa da bih pomogao onima kojima će možda zatrebati postavljam link u ovaj odgovor http://www.motorcycle.co.uk/reference_a ... codes.html
isti je ISO standard.a evo i slike:
http://www.tridenttrailers.com/trailer- ... iagram.htm
7 polna utičnica
1 = 54L levi migavac žuta
2 = 54 zadnje svetlo za maglu plava
3 = 31 minus(masa) bela
4 = 54R desni migavac zelena
5 = 58R desna pozicija braon(kod naših kablova siva)
6 = 54 svetlo kočnice crvena
7 = 58L leva pozicija crna
svetlo registarske tablice ide sa leve pozicije,Zastavina vozila nemaju odvojenu levu i desnu poziciju,ja sam to iskoristio tako što sam na 5 kontakt vezao svetlo za "rikverc".
13 polna utičnica
1 - levi migavac žuta
2 - zadnje svetlo za maglu plava
3 - minus(masa) bela
4 - desni migavac zelena
5 - desna pozicija braon(kod naših kablova siva)
6 - svetlo kočnice crvena
7 - leva pozicija crna
8 - svetlo za "rikverc" žuta
9 - stalni plus (+12V) zelena
10- plus sa kontakta(+12V) plava
11- minus(masa) crvena
12- crna
13- minus(masa) bela
Lampe sa svetlom za maglu i rikverc mogu se dosta povoljno kupiti u Beogradu,informaciju šaljem na PP,da nebih nikoga reklamirao.
Sedmopolne utičnice su dovoljne za teretne autoprikolice iako od 1999godine počinju da se koriste tinestopolne.
Trinestopolne utičnice su namenjene za kapm prikolice i kod njih potreban veći presek žica za masu(2.5-4 mm2).
Ovo je moj doprinos ovoj temi.
Comment
-
-
Zastavina vozila nemaju odvojenu levu i desnu poziciju u smislu ne možeš pojedinačno upaliti samo levo parking svetlo ili samo desno parking svetlo kao kod mercedesa,golfa... i drugih nemačkih vozila.
Jer npr kod golfa 2 kad izvadiš kontakt ključ iz brave i uključiš ručicu za levi migavac pali se levo poziciono ili parking svetlo,kod zastavinih vozila to nije moguće.
Comment
-
Comment