Exide akumulator slabo drzi

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • batakole
    CBC Član
    • 13.03.2006
    • 96
    • Beograd
    • Punto classic 1,2 8v

Exide akumulator slabo drzi

Exide akumulator 44Ah u fiat punti clasic u zadnje vreme jako slabo drzi tj. posle par dana neaktuvnosti jutros nije mogao da zavergla anlaser, mada svetla normalno rade kao i drugi potrosaci. Skinuo sam ga i stavio na punjac, neki intiligentni tas struja punjenja do 3.2A ne znam da li je to divoljno. Punjac ima opciju da puni normalno aku mulator ali i opciju punjenja za zimu verovatno da ga vise dopuni. Dok je bio nov punjac je uspevao da ga napuni do tog zimskog nivoa ali par zadnjih puta bez obzira koliko stoji na punjacu nije moglo. Da li to znaci da je akumulator gotov, jer i kuglica nikako da ispliva kao ranije, ili punjac nije dovoljan da ga napuni mada je ranije mogao. Akumulator je star 4 godine dva puta se skroz ispraznio u kolima, ali sam ga redovno dopunjavao na tri meseca jer uglavnom vozim po gradu
  • batakole
    CBC Član
    • 13.03.2006
    • 96
    • Beograd
    • Punto classic 1,2 8v

Nastavak , posle 24h na punjacu nije se napunio do kraja ,posle sat vremena od skidanja klema napon je bio 12,8v a 4 sata kasnije samo 12,4v sto bi znacilo da je gotov , sutra kupujem novi.

Comment

• hirurg83
      CBC Senator XXL
      • 26.02.2014
      • 398
      • Banjaluka
      • VW Jetta

Po cemu ti skonta da je gotov

Poslato sa COL-L29 pomoću Tapatoka

Comment

• batakole
        CBC Član
        • 13.03.2006
        • 96
        • Beograd
        • Punto classic 1,2 8v

Pre par godina bila slicna teme i jedan clan je objasnio da ako 4h posle punjenja u sobnim uslovima padne napon na 12,4V znaci da je akumulator u losem stanju, a i zelena kuglica se ne vidi potpuno je crno.Akumulator bi mogao jos da se koristi uz stalnu dopunu svaki put kad se ne vozi par dana a leto bi bez problema izgurao. Najvaznije je da nije pouzdan i da moze da ne zavergla kad mi je najpotrebnije. Pre desetak godina na starim kolima bilo slicno bio kod majstora koji je obnavljao akumulator za pola cene novog ,radio jos dve godine a onda crkao skroz i auto mi ostao na parkingu nisam mogao ni na kablove da upalim

Comment

• b_samardzic
          CBC Senator XXL
          • 02.04.2005
          • 1557
          • Smederevo

Prvo što si trebao da proveriš je napon punjenja. Taj punjač ni u teoriji nije dovoljan za tvoj akumulator. Trebalo bi ga puniti naponom većim od 14.5V, tačan podatak ne tnam ali ako je ispod 14 V bolje je ne puniti ga takvim punjačem. Jednostavno kad je duboko prazan akumulator potreban je snažan punjač da započne punjenje većim naponom. Dugo punjenje slabim naponom trajno oštećuje akumulator.

Comment

• canibal86
            CBC Veteran
            • 07.03.2010
            • 155
            • Sid

Ovo nije tacno sto je navedeno u postu iznad.Prvo prazan aku povlaci veliku struju tj amperazu koja je stetna za njega i pravilo je da se puni sa 1/10 kapaciteta.Voltaza punjenja je 14.4 za te smart punjace koja je sasvim dovoljna.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Comment

Working...
            X