Zapushene prskalice za stakla na Opel Astri G

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • vega
    CBC Senator XXL
    • 21.02.2006
    • 324
    • Beograd

Da ali kako objašnjavaš to da prskalica prvo neće da radi a potom radi kao da ništa nije zapušeno? I zašto kad sačekam malo više izmedju prskanja opet ne radi?
    te male pumpice ne drze pritisak koliko ja znam, niti postoji neki nepovratni ventil (bar kod mene) pa joj treba mnogo vise vremena da pregura vodu preko celog auta do zadnje soferke. Na nekim kolima ima poseban kanister i pumpica u gepeku samo za zadnje staklo i tada sve mnogo bolje felcera...
    Hocu reci da je mozda i normalno da joj treba neko vreme dok ne pocne da izbacuje na zadnju prskalicu.
    Verovatno tebe malo i pumpica zeza ako kazes da je napred samo prvi mlaz dovoljno jak.
    ... and then the damn thing gone wild!

Comment

• kajla
      CBC Član
      • 19.03.2006
      • 18

I ja sam isprva mislio da je pupmica u pitanju, ali sam onda video u servisnoj knjižici da je relativno skoro menjana. A i ovi u servisu su me ubedjivali kako sigurno nije do pumpe (zato što po njima pumpa ili radi ili uopšte ne radi), već da je to do zapušenih prskalica.

Inače tečnosti za vodu ima dovoljno.

E sad stvarno ne znam kako bih ustanovio da li i gde pusta crevo za dovod vode?!

Teško da je toliko čekanja normalno... ja sam naveo da je odprilike 20 sec, mada zna da bude nekad i duže (tj. to vreme nije konstantno što je čudno)

poz.

Comment

• Black Knight
        CBC Senator XXL
        • 13.10.2004
        • 2020
        • Novi Beograd, kicblo

a da nije mozda kamenac, jesi li sipao nekad vodu? bikarbon soda?
        Injection is good,but I'd rather be blown!

Comment

• overspeed
          CBC Senator XXL
          • 24.05.2005
          • 2779
          • Kosovska Mitrovica

Kamenac...

Ovako sam ja u vishe navrata reshavao zapushene prskalice:

isprazni rezervoar technosti za pranje vetrobrana (crevom, kroz ulivni otvor), kupi neko sredstvo za razbijanje kamenca, razblazhi ga sa vodom ali da bude dosta koncentrovan rastvor (dovoljno je da ga bude oko 1/2 litra), sipaj u rezervoar i onda "drukaj" prskalicu Cilj nije da se kamenac na silu "probije" odmah (jer teshko da ce moci), vec da pumpica nadruka takav rastvor chitavom duzhinom creva, sve do prskalica. Zatim sachekaj nekih pola sata - sat vremena, i onda ponovo probash sa prskanjem. =] Meni je uvek proradilo do sad... Dobra je fora shto se na ovaj nachin kamenac celom duzhinom creva i u prskalicama razbije, pa imash chist sistem i miran si za neko relativno duzhe vreme

PS. Nikad ne sipam vodu u rezervoar, uvek one flashirane rastvore koji po pumpama koshtaju 50-60 dindzi/l. Medjutim, kamenac se ponovo javlja, znachi vode ima u njemu...
          http://www.bmw.tv

Comment

• Williams
            CBC Senator XXL
            • 07.02.2006
            • 556
            • Beograd- Cerak

Prskalice zive duze uz Calgon...

Comment

• Black Knight
              CBC Senator XXL
              • 13.10.2004
              • 2020
              • Novi Beograd, kicblo

pa logicno je da u sredstvima za stakla ima vode, pogotovo u onima sto kostaju 50-70 din. jer kako bi im se isplatilo da recimo stavljaju destilovanu ili neki drugu supstancu...u svakom slucaju kupio sam koncentrat Sonash ili tako nesto, cini mi se, koja je 200:1 tako da za tih 300 kinti vec skoro 6 meseci sipam tecnost za stakla koja je home made...

Comment

• Williams
                CBC Senator XXL
                • 07.02.2006
                • 556
                • Beograd- Cerak

@Black Knight jel homemade mesas sa destilovanom? Mislim da sam ja prosle godine na OMV-u uzeo taj Sonash, i lepo se pokazao, mnogo bolje od ovih zimskih gotovih.

Comment

• Black Knight
                  CBC Senator XXL
                  • 13.10.2004
                  • 2020
                  • Novi Beograd, kicblo

pa zavisi kako kad...uglavnom kada se zurim ne stavljam...a uglavnom se zurim i zaboravim... ali sodabikarbona odradjuje poso'...

Comment

• sw.brick
                    CBC Senator XXL
                    • 09.10.2004
                    • 8141
                    • Beograd, barajevo-zemun
                    • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

koliko kapiram prskalica zapravo i nisu zapusene i rade savrseno kako treba.
                    isto tako i pumpica radi svoj posao bas kako treba.

to sto nema protoka tecnosti prvih 20tak sekundi je zato sto u cevi/crevu od pumpe do prskalice udje vazduh (koji je kompresibilan za razliku od tecnosti) i potrebno je vreme da ga pumpica izbaci.

uzrok kvara sistema za pranje je pokvareni nepovratni ventil odnosno verovatno puknuta membrana (ne zaptiva vise besprekorno).

zameni ventil (koji se nalazi negde u blizini zadnje prskalice ne vise od jedno 30-40cm udaljen, obicno u C stubu ili negde u krovu) za odgovarajuci tip.
                    nemoj da stavljas bilo koji ventil, oni se razlikuju.
                    ako ti ponude ventil koji sluzi za prskalice pranja farova taj ti ne odgovara (ima drugaciju karakteristiku protoka) i radi na nesto drugaciji nacin od ovog za obicnu prskalicu.

mislim da to neces naci u obicnim radnjama jer su one kod nas po pravilu lose snabdevene karoserijskim delovima i priborom pa bih ja probao u ovlasecnom servisu/ prodavnici kod dilera da narucim tacno po kataloskom broju.

inace, ako sipas redovno vec pripremljenu tecnost za prenje stakla ona u sebi sadrzi aditive protiv stvaranja kamenca i time prakticno nestaje potencijalna mogucnost zapusenja. moje iskustvo je da je potrebno oko 20tak + godina intezivne upotrebe da bi se natalozilo dovoljno kamenca da bi zapusilo diznice prskalice.

usput proveri i da li prskalica ima 1 ili 2 dizne u sebi , i da li su pravilno podesene- ugao bacanja tecnosti na staklo (prema fabrickom uputstvu, obicno ima slika i date dimenzije kako se podesava prskanje).

ako je nepovratni ventil samo zapusen talogom kamenca (nekvalitetno odrzavanje vozila obicno uzrok) mozes da probas da ga povratis tako da napravis jaku koncentraciju mesavine vode i sode bikarbone, zagrejes na jedno 60tak C i ostavis ventil potopljen jedno 2 dana.

posto kamenac reaguje hemijski sa bikarbonatima realne su sanse da se ukloni kamenac.

no sve je to mnogo posla ( i vremena i novca) pa bih ja jednostavno zamenio nepovratni ventil po sto je jeftin, reda nekoliko evra najvise.

na nekim kolima postoje prskalice za levu i desnu stranu stakla koje su razlicite, o tome treba voditi racuna pri porudzbini, a postoje i razliciti nepovratni ventili prskalica za prednje, zadnje i farove koje istovremeno regulisu i radni pritisak u sistemu (prema nameni i prioritetu).

sistem je malo komplikovaniji nego sto izgleda na prvi pogled, najbolje je ako se moze konsultovati fabricko uputstvo za odrzavanje i popravku sistema pranja staklenih povrsina za detalje podesavanja.
                    volvo
                    945 SE turbo lpg
                    344 GL lpg

Comment

• kajla
                      CBC Član
                      • 19.03.2006
                      • 18

Pošto su prednje prskalice prestale skoro potpuno da rade (izbacuju neku penu i ponekad izbace malo vode), rešio sam da ih zamenim.
                      Zvao sam Svilar, i oni su mi tražili 2000 din za zamenu prednjih prskalica. Pošto mi je bilo skupo uzeo sam i sam zamenio. Posle zamene nisam primetio nikakvo poboljšanje. Fora je kad otkačim one prskalice i gledam ono crevo za dotok vode (i pritisnem da prska) iz tog creva izlazi samo pena! Kada zatvorim prstom crevo, osetim kako se malo nabije pritisak i kad pustim izleti voda ali odmah potom ide samo pena. Da li je ovo do pumpe ili možda nešto drugo?

poz.

Comment

• Wiz
                        CBC Senator XXL
                        • 30.09.2004
                        • 3104
                        • Nish

Rekao bih da kompletno trebas isprati ceo sistem

Comment

• Williams
                          CBC Senator XXL
                          • 07.02.2006
                          • 556
                          • Beograd- Cerak

Od cega je ta pena? Isprazni posudu za tecnost skroz i stavi destilovanu vodu.

Comment

• Wiz
                            CBC Senator XXL
                            • 30.09.2004
                            • 3104
                            • Nish

Ta pena je od sampona i raznih deterdzenta koji su sipani tu godinama,netreba sipati nikakve sampome vec samo original sredstva za brisace,i destilovanu vodu,isperi ceo sistem obicnom vodom a onda sipaj destilovanu

Comment

• Black Knight
                              CBC Senator XXL
                              • 13.10.2004
                              • 2020
                              • Novi Beograd, kicblo

izvini, nije da se zezam ali da li je sve u redu sa camcetom u kom stoji sredstvo za pranje-voda?...kao da vuce neki fals vazduh...?

Comment

• kajla
                                CBC Član
                                • 19.03.2006
                                • 18

Nemam pojma... nego da li neko zna kako se vadi ta posuda sa vodom u Astri pošto nemam nikakvo crevce...

poz.

Comment

Working...
                                X