Trajanje baterije?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • shadow
    CBC Senator XXL
    • 23.09.2005
    • 555
    • Beograd

Trajanje baterije?

Interesuje me kako izracunati koliko dugo ce da traje neka baterija? Jel ima neko neku formulu?

Primer:
    Potrosac je na 12V, vuche 2A, baterija je deklarisana na 12V 45Ah. Koliko dugo ce da traje ta baterija sa tim potrosacem?

BTW, ispod kog nivoa beshe ne sme da padne napon na akumulatoru?
    My crew is all fired up
    Y'all better just wise up
  • uglavnom.bezopasni
    - 42 -
    • 03.02.2005
    • 2235
    • Novi Sad

Zavisi od mnogih faktora, tip potrošača, max i min napona koji podnosi, koliko mu skače struja smanjenjem napona, da li uvek vuče maksimalnih 2A ili su to pikovi, da se izmeriti na licu mesta pa uraditi računica, ali grubo podeliš 45Ah na 2A i dobiješ 20-ak sati.
    Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
    11.04. 0:12 #2
    Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• Vladd
      CBC Senator XXL
      • 09.07.2006
      • 581
      • NBG

Za neke "baterije", namenske, postoje dijagrami punjenja, praznjenja, radnog veka..
      Akumulatori za kola ne spadaju u uredjaje kojima je to bitan i vazan podatak, potrebe su vise "predimenzionirane" za potrebe automobila, tako da su neke preciznije informacije suvisne. Auto je vozilo namenjeno za siroke narodne mase a ne za eksperte i inzenjere, kojima inace ta informacija i ne treba, nesto bitno ili precizno.

Uglavnom, kao sto ti je rekao uglavnom_bezopasni, mozes za konkretan primerak sam da probas, ali ima puno faktora, elektrohemijski je proces, temperatura je znacajan faktor, i okolna i unutrasnja, napon varira, tako da bi morao da imas specifican potrosac...

Sta ce ti takav podatak, uopste.

Poz.

Comment

• TETAK
        CBC Senator XXL
        • 30.09.2004
        • 3034
        • Čačak, Srbija

Koliko ja vidim tebi ta baterija uopšte nije za upotrebu na automobilu!?
        Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!

Comment

• shadow
          CBC Senator XXL
          • 23.09.2005
          • 555
          • Beograd

Po cemu si zakljucio da nije za upotrebu u automobilu?

Elem, pakujem CarPC, koji ce imati svoju bateriju, pa me interesuje koliko dugo ce drzati...
          My crew is all fired up

Comment

• sw.brick
            CBC Senator XXL
            • 09.10.2004
            • 8141
            • Beograd, barajevo-zemun
            • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

12V*45Ah*0.65/ potrosnja uredjaja u Amperima= maximalni broj sati pri prosecnim uslovima.

ako auto (tj baterija) noci napolju, koristi se zimi gore dobijena brojka sati / 2.5= dozvoljena (ocekivana) potrosnja do stepena podnaponske zastite (tj baterija je gotovo prazna i nije za dalje trosenje struje).

da skratim, 45Ah moze da daje struju pouzdano oko 7-8 sati zimi i oko 11-14 sati leti.

minimalni napon baterije je 10.80V pri opterecenju, odnosno oko 11.4-11.5V na prazno (to zavisi od kvaliteta baterije i unutrasnjeg otpora).

ako je 45Ah jedina i glavna baterija u vozilu, za tu namenu je preslaba.
            neki minimum minimuma je 72Ah a uobicajeno je da se koristi 97Ah za namene kada je potrebno trositi struje mereno u satima a bez rada motora/dopunjavanja.
            volvo
            945 SE turbo lpg
            344 GL lpg

Comment

• uglavnom.bezopasni
              - 42 -
              • 03.02.2005
              • 2235
              • Novi Sad

Originally posted by shadow
              Elem, pakujem CarPC, koji ce imati svoju bateriju, pa me interesuje koliko dugo ce drzati...
              Odakle ti ideja da vuče 2A i šta to vuče 2A, da li koristiš adapter 12/220, ili samo akumulator pa 5 i 3.3 praviš od 12, ili...
              Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
              11.04. 0:12 #2
              Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• shadow
                CBC Senator XXL
                • 23.09.2005
                • 555
                • Beograd

CITAT!

Nisam rekao da vuche 2A nego sam to lupio kao primer za izracunavanje...jel sad jasnije?

A inache je "adapter" 12/220...zato sam uzeo jedan stari UPS da glumi adapter...
                My crew is all fired up

Comment

• Vladd
                  CBC Senator XXL
                  • 09.07.2006
                  • 581
                  • NBG

Racunaj da ce ups raditi oko sat vremena, verovatnije i krace, sa akumulatorom 45Ah. Racunaj na srednju struju >7A

Comment

Working...
                  X