Ventilator za grejanje

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Probisvet
    CBC Senator XXL
    • 07.06.2005
    • 423
    • FRANCUSKA

Ventilator za grejanje

Ventilator za grejanje u mom Meganu 1 ,klot verzija,

Poceo da zeza tako sto u pocetku ,pre nedelju dana, primetim kad dam kontakt i on ukljucen pocne da proizvodi cudan zvuk prilikom okretanja. Posle izvesnog vremene OK. Juce i danas kad dam kontakt on uopste ne radi vac kad udarim po instrument tabli on proradi i radi normalno. To se ponavlja pri svakom davanju kontakta posle neke manje pauze. Proveravao sam komutator ali ne reaguje uopcte ako ga okrecem cak i kad ga drmnem nece da se ukljuci ventilator. Za cetkice mogu da predpostavim ali ako su cetkice onda se zaglavljuju ili je mozda neki kontakt u prikljucku izmedju komutatora i ventilatora.
  • sw.brick
    CBC Senator XXL
    • 09.10.2004
    • 8141
    • Beograd, barajevo-zemun
    • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

tipicno ponasanje kada se mehanicki pohabaju lezajevi rotora turbine (ventilatora).
    obicno i ne stave pravi lezaj, vec samo "bushing" ( ne znam kako se kaze) od nekog mekog materijala i to se pohaba posle nekog vremena.

lek je zamena kucista rotora, ili obicno zamena celog sklopa.

ili da sve ti demontiras, nadjes nekog metalostrugara...dalje ce vec on da te uputi i resi trajno.

priroda kvara je mehanicke prirode, tako da mislim da nema svrhe da trosis vreme oko elektro sektora.
    volvo
    945 SE turbo lpg
    344 GL lpg

Comment

• mance
      CBC Veteran
      • 24.07.2006
      • 185
      • Beograd

Kod mene je slican problem. Znaci kad lupim po ist. tabli proradi ventilator, a kad skroz iscupam dzek iz prekidaca za ventilator i klimu ventilator radi konstantno u prvoj brzini. (Pug 306)

Comment

• Probisvet
        CBC Senator XXL
        • 07.06.2005
        • 423
        • FRANCUSKA

Ima da ga tamburam do petka, a posle cu da ga demontiram pa da vidim sta mu fali.

Comment

• mance
          CBC Veteran
          • 24.07.2006
          • 185
          • Beograd

Batina je iz raja izasla. Samo ti udri mozda proradi od straha!

Comment

• Probisvet
            CBC Senator XXL
            • 07.06.2005
            • 423
            • FRANCUSKA

Ma da a ako mu se usladi postacu mazohista

Comment

• dranix
              CBC Senator XXL
              • 04.10.2004
              • 3079
              • Antwerpen/Belgium
              • Saab 9-3

Ne mora da znaci da se biksna (lezaj) vec pojela.
              Posto tu struji i vreli vazduh desava se da se osusi i da je ciscenje i podmazivanje resenje problema.
              Muka je sve to rastaviti ali je posle lakse. Koristi neku dobru mast u spreju na bazi molibdena ili grafita. Po mogucstvu pusti da radi neko vreme onako na stolu. Ne bi trebalo da stvara neku veliku buku niti da ima luft.
              Ma videces vec.

Comment

• Probisvet
                CBC Senator XXL
                • 07.06.2005
                • 423
                • FRANCUSKA

Ima da ga razbucam na sastavne delove , i podmazem i tamo gde treba

Comment

• sw.brick
                  CBC Senator XXL
                  • 09.10.2004
                  • 8141
                  • Beograd, barajevo-zemun
                  • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

moje iskustvo je da kada dodje do vec tako krupnih efekata u radu , da samo podmazivanje ne pomaze nista duze od par dana ili par nedelja, i da onda opet treba podmazivati.

ili zameniti biksnu, kao trajno resenje.

kako je dovoljno komplikovano da se stigne do mogucnosti podmazivanja, ja bih najradije izbegao vezbe rastavi- sastavi iz vise pokusaja.
                  volvo
                  945 SE turbo lpg
                  344 GL lpg

Comment

• Probisvet
                    CBC Senator XXL
                    • 07.06.2005
                    • 423
                    • FRANCUSKA

Kad ga rasklopim u petak videcu sta treba da preduzmem.

Comment

• ada
                      CBC Senator XXL
                      • 04.06.2005
                      • 2375
                      • Novi Sad
                      • Svasta nesto

isto sto i ja
                      rasklopis pa na osovinicu stavis ulja, upalis par puta i sve ok.ja sam imao osecaj da peraja kace negde o plastiku kad ono cvrc. osovicnica ide na celicni prsten i tu zariba.
                      Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
                      Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
                      Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
                      Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

• Probisvet
                        CBC Senator XXL
                        • 07.06.2005
                        • 423
                        • FRANCUSKA

Danas kao sto napisah demontiram ventilator i izvadim el. motor i proverim biksne, nema zazora, i sve je ok kad sam skinuo cetkice one skoro dosle do kraja, potrosile se majku im hostaplersku, ne mozes da ga vozis ni 11 godina a da nesto ne izmenis na el.motoru ventilatora . Cetkice napravljene od materijala kao sto su za alnaser umesto kao sto je ranije bilo od uglja i normalno posto su mekse popapao ih kolektor a i one njega. Nasao sam cetkice od uglja za neku malu brusilicu i malo ih modifikovao da mogu da udju u leziste. Postavicu ih sutra i sve vratiti na svoje mesto pa dokle izdrzi. Moram da napomenem el.motor je tako napravljen da ne postoji ni teorijska sansa da ga demontiras odnosno da izvadis rotor. Napravljeno sve od plastike .

Comment

• ada
                          CBC Senator XXL
                          • 04.06.2005
                          • 2375
                          • Novi Sad
                          • Svasta nesto

motor moze da se izvadi. veruj mi. a obavezno podmazi osovinu.
                          Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
                          Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
                          Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
                          Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

• Probisvet
                            CBC Senator XXL
                            • 07.06.2005
                            • 423
                            • FRANCUSKA

Moze da se izvadi ako polomis svu plastiku. Posto slika nije bas cista objasnicu da su motor tako sklopili sto su dve polovine plasticnog dela, zajedno sa stalnim magnetima u obliku polumeseca i postavljenim rototrom sa biksnama uglavili u metalni prsten i zalili sa silikonom da nebi mogao da se izvadi iz tog prstena. E sad da bi ga iscupao iz tog prstena, pitanje je koliko je uspesno? ako nemas presu ili veliku stegu da bi to sve mogao da izvedes.

Comment

• dranix
                              CBC Senator XXL
                              • 04.10.2004
                              • 3079
                              • Antwerpen/Belgium
                              • Saab 9-3

To sto je sve zaliveno je ustvari jako dobro samo sto nije za popravku.

Comment

Working...
                              X