Pre nekog vremena blokirao mi je termostat pa sam kao alternativu dok nisam kupio novi postavio neki sličan ali koji otvara prije.E sada kupim u ovlaštenom renault servisu termostat za 20 evra koji stvarno piše da otvara na 89 stepeni.I u brzini ga nisam otkuvao nego sam ga samo postavio i provozavši dva kruga imam šta da vidim,on uopšte nije otvorio.Posledica toga prokuvavanje motora i nastaje pucanje creva koje vodi rashladnu tečnost prema hladnjaku.E sada neki majstori kažu da se prije prvog stavljanja termostat otkuva u vodi .To sam i učinio postavio ponovo i situacija je sledeća.U mjestu postigne radnu temperaturu i otvori,ali u vožnji čak i uzbrdo ohladi ga tako da kazaljka se vrati skroz na početak,ako vozilo stane kazaljka ponovo počinje da raste i tako stalno.E sada da li je u pitanju termostat ili kazaljka ne pokazuje pravu vrijednost?Takođe u mjestu kada vozilo stoji kazaljka se penje do gusto šrafiranog polja i tada se uključuje ventilator (valjda je tako ispravno)?
Renault Laguna I-termostat
Collapse
X
-
Ponovo sam zamenio termostat sa ovim polovnim od nekog drugog vozila na kome mi piše da otvara na 82 stepena i on se dosta dobro ponaša u vožnji samo što malo pre otvara.Znači definitivno je vrisnuo nov termostat kupljen u ovlaštenom servisu .??
Večeras sam primetio da se i on isto ponaša tj.kad auto stoji kazaljka kreće od početka i čim krenem ona polako opada skroz do nule.Nisam rekao da su mi pukla creva od rashladne tekućine do malog hladnjaka pa sada sam ih samo prespojio jedno na drugo (ona dva što idu na mali hladnjak od grejanja) dok mi orginalna stignu u servis ,da li to može da bude uzrok nečemu.Ne znam kako taj protok funkcioniše i odakle uzima tečnost na senzor rashladne tekućine?A čudno je da kazaljka kreće malo posle čim auto stoji upaljen na leru au putu se vrati na početak?
-
Comment