Peugeot 106 - slabo vuce...

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• Peugeot 106 - slabo vuce...

Imam problem sa caletovim Peugeot-om 106, traje vec neko vreme, ali je u poslednje vreme sve gore i gore...
    Auto je 1997 godiste, presao 115.000 km, motor 954 cc / 33kw. Na stranu sto je motor po definiciji slab - sve losije i losije vuce - prodje i po 5-10 sek. od trenutka kad pritisnem gas dok on ne krene da vuce. Motor prelazi u vise obrtaje sa dodatkom gasa (nemam obrtomer, al po zvuku) , ali dok krene da vuce... katastrofa. Kvacilo hvata bas visoko, pa sam pomislio na lamelu i probao onu varijantu - 3. brzina, rucna i gas - i ugasio se, al kolko sam shvatio - to samo znaci da lamela nije SKROZ otisla.. Moje poznavanje kola je minimalno, pa su i neke samoinicijativne akcije vrlo ogranicene...

Sledece nedelje vozim auto kod majstora na redovan servis (treba i zupcasti da se menja) , pa cisto pitam vas sta da pitam ili predlozim majstoru... Mislio sam da se proveri lambda sonda, da se vidi u kakvom je stanju kvacilo, eventualno izmeri kompresija motora, ili nesto slicno.. Jos neka ideja??
    Prosle godine sam zbog istog problema u manjem obimu( tada su se mnogo culi i ventili- na uzbrdici, recimo) isao kod majstora, koji je provozao auto i rekao - ma super ide(?!), pa to je 950 cc, a i nije vise nov auto... Ventili su stelovani, i tek su posle vise meseci prestali da se cuju...
    Cale vozi auto, pa je ovo pola prepricano, jer do skoro nisam ni usao u njega par meseci sigurno ...
    Probao sam i da ga izduvam ( cale vozi ko najgori penzioner -da ima obrtomer, taj obrtomer ne bi video 3000 rpm :O)), voznjom u visokim obrtajima 5-10 min, ali mislim da nije mnogo pomoglo...

Eto, to je situacija - ako neko ima ideju... nek pise...

pozdrav i hvala

ps. koja bi mogla biti cena zamene seta kvacila sa rukama?
  • cozmo
    CBC Član
    • 08.11.2004
    • 67
    • Zemun

Re: Peugeot 106 - slabo vuce...

Originally posted by boban_bg
    Prosle godine sam zbog istog problema u manjem obimu( tada su se mnogo culi i ventili- na uzbrdici, recimo) isao kod majstora, koji je provozao auto i rekao - ma super ide(?!), pa to je 950 cc, a i nije vise nov auto... Ventili su stelovani, i tek su posle vise meseci prestali da se cuju...
    Cale vozi auto, pa je ovo pola prepricano, jer do skoro nisam ni usao u njega par meseci sigurno ...
    Pa presao je 115.000, treba mu verovatno jedan dobar servis - provera svih delova (lambda sonda, brizgaljke - ovo ako je injection a valjda jeste, kablovi, svecice, ne znam da li on ima protokomer... razvodna kapa...). To sto se cuju ventili, to nisu ventili - to je detonacija u motoru (tzv. spark knock, mozda ti je otisao i knock senzor ako ga imas, ili je neko katastrofa gorivo u pitanju). Pogotovo je opasno ako se vise meseci culo na uzbrdici, obicno kad cujes to sto lici na krckanje (svi misle ventili) to je detonacija - ako se javlja samo u trenutku kad stisnes gas na ravnom pri promeni brzine, to je u nekim slucajvima normalno i ako se ne javlja stalno ili samo tad to je relativno neskodljiva detonacija (ima detaljnih opisa svugde), zbog goriva ili mozda nekih karbonskih naslaga u motoru koji su presli vise od 100.000 ili vise km. Ako se cuje pri opterecenju (non-stop pri ubrzavanju i na uzbrdici) onda to nikako ne valja i moze, ako se ne otkloni duze vreme, da bude stetno za motor (uzroci: lose nastelovan motor, veliko predpaljenje, pogresne svecice, lose gorivo, losi kablovi, lose stanje sistema za paljenje i gorivo, karbonske naslage u ogromnom obimu...)

Prvo ti lepo proveri sve bitne stvari vezano za sistem za paljenje i gorivo kod nekog dobrog majstora (cudi me da on ne zna da je to detonacija a ne "stektanje ventila" kako oni kazu), promeni sve sto ima veze sa tim a dotrajalo je, nasteluj paljenje, pa onda isprobaj. Ako se i dalje sve to javlja onda mora da se ide detaljnije (riknut katalizator ako ga imas moze da gusi motor), kompresija i generalni pregled stanja motora...

Comment

Vise se ne cuje to "stektanje" iz motora, ali snage da povuce nema....
      Katalizator je imao, pa je skinut pre godinu-dve dana. Mislim da on ima samo lambda sondu pre katalizatora pa ne bi trebalo da utice...

Comment

Samo da javim da je lamela bila u pitanju - zamenjen je ceo set kvacila, izmedju ostalog - uradjen je jedan "ozbiljan " servis automobila i sada ide ko podmazan...
        Sto se detonacija tice - obraticemo paznju, sada kad smo sa ovim zavrsili- da li se cuju, pa ako treba - opet kod majstora...

pozdrav i hvala

Comment

Working...
        X