Problem sa katalizatorom - Laguna II 2006.

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • daniboy
    CBC Član
    • 16.06.2009
    • 16
    • Beograd

Problem sa katalizatorom - Laguna II 2006.

Postovani poznavaoci Renault automobila. Imam jako veliki problem i potrebna mi je pomoc. Naime, upalila mi se lampica CHECK INJECTION i turbina je prestala da se pali. Otisao sam kod svog majstora koji mi je rekao da je zapusen Katalizator i da postoje dve opcije. Da pokusa da ga ocisti (100e, a 10% sansi da ce uspeti) ili zamena 1022 eura samo deo. Ja sam bio zatecen, premda je auto presao oko 125.000, a takav kvar...

Kada sam se vracao od njega, video sam bilbord za jednu kucu i na njemu je pisalo servis katalizatora. U tom trenutku, to mi je bilo kao znak sa neba... Otisao sam kod njih i majstor mi je rekao da nema svrhe to da menjam, to je bacanje para. Rekao je da ce da mi izvadi katalizator za 16.000, stavice mi lonac i problem je resen. Malo ce biti povecanja emisija gasova, ali je problem resen i turbina ce raditi.

Ja sam izvagao i shvatio da za mnogo manje para, mogu da sredim auto. naravno, ostavio sam ga majstoru, on je sve odradio i lampice su se pogasile, turbina se pali...

Nakon toga, kada sam krenuo na put i izasao na auto put, auto je krenuo da dimi kao da ide na loz ulje. Jako je eprijatan prizor, posto sam ja u dusi perfekcionista.

Pozvao sam svog majstora i on mi je rekao da to nikako nisam smeo da uradim. Da auto mora da ima katalizator i da ne smem bez njega da vozim jer moze da ode turbina, a i motor. Sa druge strane, sledeci majstor na sajmu automobila mi preporucuje da uradim isto to sto sam i uradio, a kaze mi da je razlog za dimljenje to sto dizne treba da se srede. (Moj majstor kaze da to nema veze sa diznama i da se dimi jer nema katalizatora)

Molim vas da mi objasnite da li je bitno da auto ima katalizator i zasto? Zasto mi auto dimi... U pitanju je Laguna II 2006. godiste, 1.9dci, 110KS.

Polako pocinjem da gubim strpljenje i razmisljam se da prodam auto ukoliko toliko para mora da se ulozi...
  • Laguna 2002
    CBC Senator
    • 13.12.2009
    • 297
    • Bačka Palanka

Re: Problem sa katalizatorom - Laguna II 2006.

Nije mi jasan pojam " moj majstor " a probleme rešavaš kod drugoga i radiš sve suprotno od onoga što ti on kaže. Ili nemaš poverenja u njega ili je u pitanju nešto drugo. Šalu na stranu imao sam i ja " mog majstora " i rešavao je samo one probleme za koje je mislio da zna, a ostale probleme je prebacivao na druge npr " to su francuzi " , " izvadi taj sekvent plin i sve će raditi kako treba ", i sl. Pri tome je imao nastup i priču kao da je u najmanju ruku fabrički serviser sa preko trideset godina iskustva ( tri dana pred penziju ). Sada više nije " moj majstor " i veoma sam zadovoljan. Gledam da se raspitam na par mesta pre nego što preduzmem neki bitniji zahvat na kolima i onda sam donesem odluku, pa ako i nisam u pravu nije mi žao. Prošli put sam imao kvar na kolima od 70 eura, a " moj majstor " je nepotrebno zamenio tri dela ( više od 200 eura i dva meseca cimanja ) da bi na kraju ja sam pronašao kvar jer sam se posvetio problemu. Nadam se da ćeš uskoro dobiti pravi odgovor za tvoj problem.

Comment

• markofpi
      CBC Senator XXL
      • 27.07.2006
      • 1552
      • Bezanijska Kosa

Problem i izdatak koji sve nas potencijalno ceka! Strucan savet ili odgovor ne mogu da dam ali cu rado procitati nekog ko tacno zna o cemu se zapravo radi.

Comment

• gogi11
        CBC Senator XXL
        • 26.10.2009
        • 790
        • Sever Srbije - Novi Sad

Uhhh, pa problem sa diznam se definitivno manifestuje izbacivanjem crnog dima tj dimi mnogo vise , e sada da li je dimio i pre tako ? predpostavljam ne ?! A i jedna stvar , u koliko se putuje u inostranstvo mislim da postoji mogucnost da imate vecih problema naravno u koliko se utvrdi ne postojanje katalizatora zbog zagadjenja okoline i te fore, treba se i oko toga raspitati.
        Inace mislim da je greska sto se nije poslusao majtor -moj majstor- a neko resenje bi se mozda i naslo , ovako za 16.000 dinara mozda problem i bude resen a mozda problemi i tek pocinju , u svakom slucaju valja se obratiti nekom bas strucnom licu za reno-e.

Comment

• daniboy
          CBC Član
          • 16.06.2009
          • 16
          • Beograd

Hvala svima na brzom odgovoru. Prvo, kada sam napisao moj majstor, naznacio sam ga tako iz razloga sto nisam hteo nikog da hvalim, a ni da blatim javno. Slazem se sa svima da sam svakako trebao da poslusam svog majstora, s tim sto sam zeleo da izbegnem njegovo misljenje u nadi da cu sa manjim ulaganjem da resim problem. Zamena dela je uvek najbolje resenje, ali u tom trenutku nisam imao dovoljno sredstava za takav vid resavanja problema.

Nadam se da smo prevazisli problem 'moj majstor'

Auto nije dimio ranije uopste. Ima jedna caka. Ukoliko odmah izadjem na auto put, on krene da dimi. Ukoliko vozim 'gradskim' stlom 4-5 minuta, onda se upali lampica CHECK INJECTION i mogu na auto put lagano. Ne dimi...

Kada krene da dimi, on u leru drzi na skoro 1.000 obrtaja i ne odnosi se samo na voznju, vec i kad stane dimi. Jedini nacin je da ugasim auto, sacekam par sekundi i upalim ga ponovo i tada prestaje da dimi...

Sta je u pitanju, pojma nemam. Izgleda da je jedino resenje da odem kod mog majstora, spremim jedno 1.500e i da placem od muke...

Iskren da budem, bas sam zatecen. Auto je nov, 4 godine star, a vec zahteva toliki izdatak...

Comment

• gogi11
            CBC Senator XXL
            • 26.10.2009
            • 790

Jebga tako je to ponekada, eto konkretno tu lagunu koju vozimo i ti i ja do duse ja benzinca su toliko izvikane sa pojedinim problemaima da prosto ponekada i kazes uh sto to kupih ali opet mnogo vlasnika laguna nemaju nekih vecih problema. Tvoja je relativno mlada tako da ne bi trebalo da je izajcena mada ko zna zapravo i koliko je kilometara presla ?? Da li si pre kupovine to poverio, postoji mogucnost da je bez obzira sto je mlaa presla i vise od 300.000 km pa je i normalno da se problemi ove prirode javljaju ili jednostavno lose gorivo ne odrzavanje predhodnog vlasnika ... ?? Mislim da je bilo najbolje da si je parkirao na par dana i dobro se posavetovao sa majtorom i na forumu .
            Prelistaj malo ovu temu ako imas vremena pominjan je katalizator i cuveni EGR ventil , cesto ponekada prave problem i podosta kosta popravka

viewtopic.php?f=7&t=31408 ako nista prekopiraj prvo pitanje na ovu temu i dobices i vise odgovora jer mozda i mnogi nisu primetili tvoju temu do sada !!
            Probaj slobodno a svaki savet ce dobro doci .

Comment

• Srdjan
              CBC Senator XXL
              • 30.09.2004
              • 2416
              • Bajina Basta/Beograd

Originally posted by daniboy
              Auto je nov, 4 godine star, a vec zahteva toliki izdatak...
              Samo mala ispravka. Auto nije nov, vec mozemo reci mlad. Inace, svi zele da voze dizela pa kad treba nesto da se ulozi onda ne valja marka automobila. Ocigledno da nas treba po dzepu osinuti da bi razmisljali o ceni odrzavanja benzinca/dizela. Svaki common rail dizel motor moze da dovede do skupih kvarova i toga treba biti svestan. Moj burazer je kupio auto 2004god, dizel i prvi kvar posle mesec dana je bio 800eur+slep sluzba+nerviranje. A lepo mu je receno da uzme benzinca. Ali brate, hoces turbo, onaj osecaj povlacenja sa niskih obrtaja, pa hoces da kad ukljucis klimu da ne dodje do gubitka snage... Onda kupi turbo, ali benzinca.
              Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• gogi11
                CBC Senator XXL
                • 26.10.2009
                • 790

Srdjane ima istine treba nas dobro oshinuti sto ti rece .

Comment

• markofpi
                  CBC Senator XXL
                  • 27.07.2006
                  • 1552
                  • Bezanijska Kosa

@daniboy

Slobodno napisi koji je 'tvoj majstor' i pokusaj da pre nego sto puknes toliki kes posetis i 'nase majstore', a onda ces vec sigurno znati sta ti je ciniti!

Comment

Working...
                  X