Ulje za Renault Laguna 1.9 dci, 81kW, FAP filter, 2006

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • sija
    CBC Početnik
    • 13.08.2010
    • 6
    • Novi Beograd

Ulje za Renault Laguna 1.9 dci, 81kW, FAP filter, 2006

Za pocetak, pozdrav svima od novog clana foruma.

Od majstora u zvanicnim servisima sam cuo da u moj auto treba stavljati iskljucivo ELF SOLARIS DPF 5W-30 zbog prisustva FAP filtera.
    Da li imate preporuku za neko drugo ulje u ovom slucaju (sa FAP filterom)?

Pozdrav,
    Sija
  • miki0
    CBC Početnik
    • 10.07.2010
    • 4
    • beograd

Re: Ulje za Renault Laguna 1.9 dci, 81kW, FAP filter, 2006

Pa zasto traziti drugo ulje,ako je Renault to preporucio i samo to treba stavljati,ima ga u Bgd svugde i kosta oko 650.din.
    Znaci samo "solaris dpf 5w-30,i ni jedno drugo.

Comment

• mobbdeepqb
      CBC Senator XXL
      • 19.07.2009
      • 383
      • beograd

To uopste nije tacno.Mozes da sipas koju god marku hoces,a Renault preporucuje Elf zato sto su poslovni partneri.Isto kao sto Ferrari preporucuje Shell...Oni guraju neku marku ulja koja tako zaradjuje prodajom,a posle njima plati.....i svi na dobitku.Neces pogresiti ako sipas neko drugo ulje jer ni jedan proizvodjac ne pravi motore....po tom ulju...sve je to isto na kraju....

Comment

• miki0
        CBC Početnik
        • 10.07.2010
        • 4
        • beograd

Ja sam skoro razgovarao sa serviserom Renault vozila i on mi je rekao da motori 1.9dci koji imaju FAP filter ,za cestice, imaju i DPF filter te u te motore ide posebno ulje Low SAPS tipa.
        Ovo su standardi ulja za Renault vozila:
        RN0700 -- Renault "0" level tests + ACEA A3/B4 or A5/B5; benzin, atmosferski;npr. F4R -- 2.0 16V motor
        RN0710 -- Renault "1" level tests + ACEA A3/B4 (0-5W40); turbo DCI non FAP (DPF); turbo benzinci;npr F9Q -- 1.9DCI ili F4Rt
        RN0720 -- Renault "2" level tests + ACEA C4 (0-5W30/0-5W40); turbo DCI FAP (DPF); npr. M9Rb -- 2.0 DCI motor

Inace vozim Megana ll 1.9dci,96kwFAP,Grandtour

Comment

• sija
          CBC Početnik
          • 13.08.2010
          • 6
          • Novi Beograd

Hvala na misljenjima.

Proizvodjaci automobila dobijaju ulja po povlascenim cenama (ili cak besplatno) ako potpisu ugovor sa nekom kompanijom i preporucuju njihovo ulje. Racunica za proizvodjace ulja je prosta: vecina ljudi ce i posle garancije da sipa preporuceno ulje, dok su zvanicni servisi u obavezi da ga sipaju.

ELF Solaris ulje koje je za moj auto preporuceno ispunjava RN0720. Video sam da i drugi proizvodjaci imaju ulja slicnih ali ne i istih karakteristika. U svakom slucaju, najjeftiniji Solaris DPF sam nasao za 840din/lit (Kumir - Zemun), a inace traze i po 1000-1100din/lit (za istoriju: kurs 105din/eur).

Sto se tice FAP i DPF, to je isto, samo receno na engleskom ili francuskom:
          English: Diesel Particulate Filter (DPF)
          Français : Filtre à particules (FAP)

Comment

• [darkside]
            CBC Veteran
            • 19.03.2009
            • 107
            • Beograd

Koliko ja znam, ulje je tu da podmazuje motor i da sakuplja čestice koje u njemu nastaju tokom sagorevanja goriva. Ako je neko ulje "specifično" po preporukama proizvođača, onda ono možda bolje to radi, odnosno u tvom slučaju više skuplja čestice i manje ih kasnije ide u izduv (odnosno FAP filter). Ja bih se držao saveta proizvođača. Ipak, na kraju se sve svede na to da ćeš morati da menjaš FAP filter, samo možda malo kasnije. Spremi se za bankomat druže
            od kad sam se vratio u domovinu shvatio sam da je nostalgija mnogo bolje rešenje.....

Comment

• legenda
              CBC Senator XXL
              • 28.03.2009
              • 1345
              • Beograd

Druze,posto si novi,preporucujem ti da se registrujes na motorna ulja-blog i da se posavetujes sa profesorom za motorna ulja Expendablom ili ti Stevom...to fabrika preporucuje,verovatno je first choice,ali opet ne mora da znaci...naucices mnogo stvari,a mislim da ce ti Steva preporuciti perfect match,bas upravo za tvoje vozilo(s obzirom na godiste,predjenu kilometrazu,potrosnju ulja etc.)

Comment

• Milenko
                CBC Član
                • 11.11.2008
                • 75
                • Beograd
                • Reno Megan 3 1,5 dci

Miki u tvoj auto treba da sipaš ulje sledećih karakteristika:

RN0720 -- Renault "2" level tests + ACEA C4 (0-5W30/0-5W40); turbo DCI FAP (DPF); npr. M9Rb -- 2.0 DCI motor

Elf Solaris je ulje tih karakteristika .Verovatno druge fabrike Total , Šel , Esso , Mobil , Kastrol itd prave takvo ulje pa probaj da nađeš u radnjama.Možda će ispasti da su druga ulja skuplja.
                Hit Auto zvanični reno zastupnik sipa ulje druge fabrike , mislim Šel .Znači nemoraš Elf da uzmeš ali bi trebao
                taj kvalitet da sipaš.
                Inače u AP Sport Solaris je 755 din/lit a Mobil sličnog kvaliteta 1100 din.
                pozdrav

Comment

• vlaja1302
                  CBC Član
                  • 26.01.2011
                  • 52
                  • 245

Odg: Ulje za Renault Laguna 1.9 dci, 81kW, FAP filter, 2006

Pozdrav svima zanima me koliko se ulje sipa i da li moze ovo ELF SOLARIS RNX 5W30

Comment

• Franjo
                    Banovan
                    • 14.08.2009
                    • 2831
                    • Inđija - Beograd
                    • Renault megan II res

Ako se menja samo ulje 4.65 lit., odnosno 4.8 lit ako se menja i filter ulja. Elf 5W30 je preporuka renoa. Nešto više o ulju na blogu profesora.

Comment

• mupe
                      CBC Senator XXL
                      • 05.10.2006
                      • 822
                      • bg
                      • Laguna 3 GT 2.0T 205

Solaris ide u renoe sa FAP-om. Potraži ga direktno kod uvoznika - profaco u yubc-u.

Comment

• zoranc
                        CBC Senator XXL
                        • 31.03.2005
                        • 1313
                        • Beograd
                        • AR 147

Moj najlošiji dan na pecanju je bolji od najuspešnijeg dana na poslu

Comment

• vlaja1302
                          CBC Član
                          • 26.01.2011
                          • 52
                          • 245

Koji filter ima reno laguna 2004 1.9dci da li ima fap filter ili dpf ?

Comment

• vlaja1302
                            CBC Član
                            • 26.01.2011
                            • 52
                            • 245

Koji filter ima reno laguna 2004 1.9dci da li ima fap filter ili dpf ?

Comment

• mupe
                              CBC Senator XXL
                              • 05.10.2006
                              • 822
                              • bg
                              • Laguna 3 GT 2.0T 205

Prvo, to je isto samo je jedna skraćenica na francuskom, a druga na engleskom. Drugo, laguna iz 2004. nema filter čestica, na srpskom.

Comment

Working...
                              X