U pitanju je Renault Scenic 1.6 16V , 2002 g. Sa hladnijom temperaturom teže pali a u plusu 5-10 stepeni, pali bez problema. Nakon paljenja, tokom vožnje , bez problema. Možda obrtaji u leru nisu ujednačeni , mada je to malo odstupanje, ali je ipak odstupanje, +/- 10-20 obr/min. Servis kaže da su dizne i da bi ih trebalo čistiti ali plašim se da to ne da neke rezultate jer u vožnji nema štucanja, trzanja ili bilo čega drugo. Imam TNG ali i na benzinu se vozi lepo. Problem mi je samo teže paljenje na nižoj temperaturi. Akumulator je dobar, i uspeva daa izvergla to 5-6 verglanje, kada upali. Da li je neko imao sličan problem.
Otežano paljenje po hladnom vremenu - Scenic
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Prvo treba otići u servis i uraditi dijagnostiku:
1. Hladan motor: provera vrednosti ECTS-a i IATS-a, merenje Tinj_benz odmah nakon paljenja motora
2. uporediti trimove kada motor radi na benzin i kada motor radi na gas: pogrešno podešen gasni uređaj može izazvati ovakav problem
Tek nakon dijagnostike odlučiti šta raditi dalje...Bolje peške u švaleraciju nego Mercedesom na posao...
Comment
-
-
Originally posted by tufson View Postodstupanje +/- 10-20 obr/min...
Da su dizne u pitanju, pokazala bi dijagnostika. Pre će biti neki od senzora temperature, jer na nešto višoj temperaturi nema problema.
Da li prijavljuje neku grešku, tipa prebogata, ili siromašna smesa?
Ne škodi, povremeno, upotrebiti WIN`s injection cleaner (for petrol engine). Jedna bočica na pun rezervoar, u intervalima od oko 5.000 km.Last edited by Franjo; 17.11.2012, 21:38.
Comment
-
-
[QUOTE=Franjo;581354]Kako je tako precizno određeno odstupanje? Ili se radi o 100-200 rpm?
U leru je na 750 rpm (zagrejan motor) i kazaljka osciluje neki mm, gore-dole, znači, od oka. Nije strašno, ali se primeti. Na dijagnostici izbacuje neku grešku između prve i treće centrale, bar tako kažu serviseri. Čitao sam nešto o hladnom startu, ali se ne razumem mnogo, možda je to ili senzor temperature rashladne tečnosti...ne znam. Čišćenje dizni nije jeftino, ali kad bih znao da je do njih 100%, čistio bih. Senzor radilice nisam menjao, samo sam ga čistio...
Comment
-
-
Nijedna dijagnostika, pa ni renault-ova neće ti pokazati postojeće (present) greške, prilikom hladnog starta, jer je za definisanje, potrebno vreme od 2 minuta, ali u radu motora, a ne verglanju. Osim toga, po pravilu, dijagnostika se radi na zagrejanom motoru, nakon rada od 15-20 minuta.
Ovakvi problemi, često su uzrokovani greškama u konektorima senzora, usled oksidacije, nečistoća, ili labavih kontakta. Time se povećava otpor u el. kolu i daje pogrešne podatke. Očistiti i prodrmati (dobro utaknuti) konektore svih dostupnih senzora i ožičenja. Oštećene konektore zameniti! Posebno, proveriti vodove prema masi.
Čišćenje dizni, ako je neophodno, je jeftinije od štete, koja nastaje dugotrajnim verglanjem! Jer trpe accu, anlaser (starter) i alternator.
Comment
-
-
Originally posted by Franjo View PostNijedna dijagnostika, pa ni renault-ova neće ti pokazati postojeće (present) greške, prilikom hladnog starta, jer je za definisanje, potrebno vreme od 2 minuta, ali u radu motora, a ne verglanju. Osim toga, po pravilu, dijagnostika se radi na zagrejanom motoru, nakon rada od 15-20 minuta."Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
"Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."
Comment
-
-
Originally posted by slavko_bgd View PostPrvo treba otići u servis i uraditi dijagnostiku:
1. Hladan motor: provera vrednosti ECTS-a i IATS-a, merenje Tinj_benz odmah nakon paljenja motora
2. uporediti trimove kada motor radi na benzin i kada motor radi na gas: pogrešno podešen gasni uređaj može izazvati ovakav problem
Tek nakon dijagnostike odlučiti šta raditi dalje...
Ovo je postupak koji treba da se uradi, a radi se odmah po paljenju motora, dakle nikakva 2 niti 15-20 minuta čekanja. Čoveku je, očigledno, mnogo da da 20 eura za čišćenje dizni, (razumem situaciju ), a ti ga navodiš na krivi put, pa je zaključio da je vlaga glavni problem."Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
"Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."
Comment
-
-
Pošto su se neki bunili da pojasnim. Slavko Bgd je dao precizan, koretan i pravi uput za rešavanje dalje situacije, onako školski za primer i pametno. Ja bih dodao jeftiniju varijantu da se proba voziti na benzin dva dana sa zavrnutom bocom od plina. To je nagadjanje u pravom smeru ali bez pravih i tačnih podataka koej daje dijagnostika. Ćomi je pokušao da ukaže na pravilan tok diskusije, Eon je odvalio da ne može gore
Vladaomega vodi i krivom pravcu, možda je u paravu ali napamet čistiti dizne je bacanje para a to nam nije cilj.
Franjo da pojasnim sa onim vicem o izgubljenom avionu u magli, dugačak je pa ću ukratko...
Otkazali su svi instrumenti navodjenja, radar ils i sl.. noć sa maglom i ne zna se gde je aerodrom.. Kruži se iznad grada i natrče na visoku zgradu, pilot smanji brzinu i dere se na prozor za pomoć. Neki čova mu objasni nešto a ovi što slušaju ne shvate ništa ali pilot nepogrešivo podesi kurs i pravac aerodrom lepo slete i spasu se...
Posle tapšanja svi pitaju kako je znao gde je aerodrom kad mu onaj na prozoru nije tačno rekao..
Kaže pilot, dao mi tačan ali totalno nekoristan odgovor pa sam stoga zaključio da je to zgrada windojsa a znam njenu lokaciju i posle je bilo lako kurs od nje prema aerodromu je...
Comment
-
-
Originally posted by tufson View PostSa hladnijom temperaturom teže pali, a u plusu 5-10 stepeni, pali bez problema.
Nakon paljenja, tokom vožnje , bez problema.
Kod renault benzinca sa "fabričkim" gasom, loše podešen gasni uređaj, neće izazvati probleme sa startom motora, jer benzinski ecu "ne vidi" TNG uređaj pre starta. Osim, ako nije nešto naknadno skarabudženo, ili se radi o naknadnoj ugradnji TNG uređaja.
Radi boljeg sagledavanja (rešavanja) problema, da li nakon starta, ostaje upaljena "check engine" lampica (MIL), koja bi ukazivala na neku grešku?
Btw. Nijednom rečju nisam pobijao mogućnost, da postoji neka greška u vezi Tinj, ali to je u servisu sigurno odrađeno. Da je upoznat o kojem tipu greške se radi, problem bi već bio rešen. Ovako, možemo samo nagađati i koristiti forum za beskorisne rasprave.
Comment
-
-
Dijagnostika o kojoj ti pričaš ili je zamišljaš nije paljenje lampice i upisivanej greške nego je praćenje svih parametara motora u bilo kom vremenu. Čak i sa mojom univerzalnom ali jako dobrom dijagnostikom se može videti sve od raznih temperatura do trimova, količine vazduha, vremena ubrizgavanja i sl.. Sa pravom namenskom dijagnostikom to je mnogo bolje i više.
Znači priliko okretanja motra već ima dosta stvari za videti a kad sastavi prvi takt ima sve za videti.
Fabrički ne fabrčki TNG pravi te simptome kako je Slavko već rekao i treba ga ispitati ili eliminisati na dan dva kako sam ja rekao.
Comment
-
Comment