Peugeot 206 1.1 benzin potrošnja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • vlado85
    CBC Član
    • 31.05.2016
    • 11
    • PA
    • 206

Peugeot 206 1.1 benzin potrošnja

Pozdrav,

skoro sam kupio 206 benzinca 1.1, dobro očuvanog (žena ga vozila), presao je 100k i redovno je servisiran.

Nakon mjesec, dva korišćenja sam primjetio da mi pun rezervoar od 50l bude dovoljan za oko 400 km, što znači da auto troši preko 10l.

Mjerio sam i izmjerio 12 l na 100 km gradske vožnje u zimskom periodu. Ja živim u planinskom gradiću i ovdje je dobro imati benzince, pa sam mislio da će ovako slab motor biti i ekonomičan.

Odvezao sam ga serviseru i on je promijenio sondu ne naplativši mi ništa, dao mi auto da ga ponovo testiram. Testirao sam na 100 km pola gradska, pola otvoreno i pokazao je do čepa 6,7 l. Mislio sam da je to to, međutim, ponovo sam uradio test gradske vožnje na 100 km, a s obzirom na to da mi je posao udaljen oko 1 km, prešao sam 100 km, sa najvecim razdaljinama od 2 km, a često i po nekoliko stotina metara. Kazaljka je ponovo na oko 12 litara.

Da li je moguce da ovaj Pežo stvarno toliko troši ili ima neki problem?

Već neko vrijeme testiram i stvar je ista. Sada je toplije vrijeme. Evo kako sam dopunjavao u ovom mjesecu. S tim da mi je 27. maja žena nasula 6 litara do izbačaja i rekla da tako mjerim, da ne moram do čepa sipati. Čovjek prije nje mi je nasuo još 5-6 litara nakon izbačaja i rekao da može stati do 7 litara nakon što izbaci. Obično su mi sipali po 2-3 litra nakon što izbaci pa sam svjestan da nisam precizno mjerio.

13 l - 06.05.2016.
    12l - 09.05.2016.
    9l - 17.05.2016.
    6l - 27.05.2016.
    12l - 29.05.2016. - 120 km

E sada problem je što sam posljednji put išao na otvoreno 75 km, a 45 sam prešao po gradu i potrošio je 12 l. Opet 10 litara u prosjeku i to više od pola na otvorenom. Bio sam prazan, ali sam išao uz i niz planinu i išao malo agresivnije. Traži mi petu brzinu preko 80 na sat, obrtaji oko 2200 - 2400. Vozim Fiata Punta 2003 u firmi, dizel, on je mislim 1.3... On s pjesmom ide na 100 sa pola snage u četvrtoj.

Model je 2005. godiste. Ovdje piše da troši 8,2 l gradske vožnje: http://www.auto-data.net/en/?f=showCar&car_id=5247
  • sErGiO
    Moderator
    • 30.01.2007
    • 2769
    • Neko selo pored Beogr
    • Alfa Romeo 156SW

Taj Punto ima turbo motor pa nije ni čudo što ide sa "pola snage". Što se tiče potrošnje jeste prevelika, ali najbolje je ipak da majstor nakači dijagnostiku i da iščita eventualne greške.

Comment

• vojislavbb
      CBC Senator XXL
      • 04.05.2009
      • 373
      • Novi sad
      • Forester Turbo

problem je u malom obrtnom momentu.
      SUBARU Forester XT, Legacy SUBARU Forester Sturbo TOYOTA Celica 4WDTurbo, Celica STi
      http://www.bud3.net/2011/08/white-lily-toyota-celica-awd-turbo/

Comment

• vlado85
        CBC Član
        • 31.05.2016
        • 11
        • PA
        • 206

Hvala,

nažalost ne izbacuje nikakve greške na dijagnostici. Raspitivao sam se malo i mišljenja su podjeljena. Neko kaže da je to ipak prevelika potrošnja, bez obzira na to što je fabrički na 8,2 i da ne bi smio toliko trošiti. Ja inače vozim najčešće po gradu. Ne gasam, ne vozim brzo, nekada malo idem na ler... ali mi je posao udaljen 1 km, ženin posao 1,5, prodavnice i banke na 0,7 pa znam napraviti par kilometara na dan, a nekoliko puta paliti i gasiti. I na kraju potroši 10-12-13 l. Izbacio sam gore, nažalost ne mogu tačno da izmjerim.

Evo prije par minuta sam odvezao auto kod električara jer mi ne radi sirena. Usput sam ga pitao zašto mi izbacuje lampicu za airbag. Kaže on da je vrlo vjerovatno da mi je neko prije otvarao i da je poremetio nekakvu "puljku" (zaboravio sam kako se to zove) što veže sirenu i airbag i to kod nas u RS košta novo oko 75 evra. Ne isplati se popravljati, ali je rekao da će mi javiti. Zvao sam i prethodnog vlasnika i kaže da je lampica nekada prije počela da se pali pa mu je u servisu gasili, a da je sirena skoro otkazala.

Vlado

Comment

• b_samardzic
          CBC Senator XXL
          • 02.04.2005
          • 1557
          • Smederevo

Svaki dan tj 30 dana da idete posebno ti posebno zena na poso i pri tom da idete svaki dan do prodavnice i svaki dan do banke posebno potrosicete manje od 4000dinara. Jel to mnogo i jel taj auto veliki potrosač? Da si uzeo polovnog punta multijet imao bi druge muke nebi se opterecivao sa potrošnjom.

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

(za prethodno)

Jesam se zarekao da neću komentarisati ovakva ... pitanja (komentare), ali (jednostavno) moram da ponovim (jedno 20-ti put, ima još do 101):
            1) Potrošnja goriva se meri na min. 1000km, na 100km može biti ±20%.
            2) Potrošnja je otprilike o.k. za uslove koji se navode; to nije standardna gradska vožnja, nego "pali-kreni-gasi". Motor ni mikrosekundu nije u radnim uslovima (ni leti a kamoli zimi). Možda rashladna tečnost i dostigne 60°C ali ulje ni 40, plus sagorevanje, mogu misliti, ne pomaže tu ni superkompjuter a kamoli ugrađen.
            3) Dakle, ovde ima 20-50 ciklusa "pali-gasi" na 100km. I šta da se očekuje? Potrošnja po fabričkim testovima?! Nema TEORIJE! (uzgred, kako testove izvode profesionalci, a često su i "frizirani", to je teško ponoviti, pa je 9 lit. više nego dobro, a za uslove koji su navedeni treba dodati 20-30% i to je taman 10-12 lit. (koliko i jeste).
            4) Kako vozite van grada, čudo da ne troši (mnogo) više (nije to dizel i "ne traži" petu na 2200 obrtaja, nema šanse, iako za benzinca ima maks. obrt. moment na skromnih 2600 ali ispod toga voziti je čisto "ubijanje (benzinskog) motora" (ko zeca). Verovatno ste navikli na dizelaša (firminog) gde je upravo onako kako Vi pokušavate da vozite benzinca male zapremine (što nije isto).
            5) Svako je svoga vozila gospodar i može mu raditi šta mu je volja, ipak da pomenem da ovakvim načinom korišćenja nećete se navozati tog Pežoa. Ako ništa drugo isterajte ga jednom mesečno van naseljenog mesta i malo stisnite gas (neće vas ujesti zmija), napravite makar 50km bez pauze.

I na kraju (jer je u prethodnom postu već rečeno) ali ne i po značaju:
            Vama bi dizel (mali turbo, kao što je baš pominjani Fiat-ov) baš bio prava stvar ALI samo što se potrošnje tiče (koja bi doduše bila oko 8 lit. za uslove, fabrički 6,2).
            Naravno ne bi se isplatilo jer pravite mali broj km a (i) održavanje bi bilo još skuplje (a uništenje motora sa faktorom 10-20 u odnosu na radne uslove) pa bi postavljali još više pitanja sa još manje odgovora (i do potrošnje ne bi ni stigli, ili bi, uz pitanje kako to da dizel može da troši 8 u gradu, i šta nije u redu sa njim).

Najverovatnije da je sve o.k. (na osnovu potrošnje u mešovitoj vožnji od oko 7 lit. koju ste naveli), ne trošite pare na dijagnostike i majstore (već ste to rešili).
            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• vlado85
              CBC Član
              • 31.05.2016
              • 11
              • PA
              • 206

Originally posted by expendable View Post
              4) Kako vozite van grada, čudo da ne troši (mnogo) više (nije to dizel i "ne traži" petu na 2200 obrtaja, nema šanse, iako za benzinca ima maks. obrt. moment na skromnih 2600 ali ispod toga voziti je čisto "ubijanje (benzinskog) motora" (ko zeca). Verovatno ste navikli na dizelaša (firminog) gde je upravo onako kako Vi pokušavate da vozite benzinca male zapremine (što nije isto).
              Traži majstore, dere se ko magarac Ne traži petu na 2200, nego na 3000.

Ako si u pravu (a ja se slažem se sa tobom) ovaj Pežo za ono što nudi troši zaista mnogo i u tome je problem. Treba uzeti veći i jači model i potrošnja će biti ista. Problem je i u tome što su ljudi inače jako nerealni kada je potrošnja u pitanju. Recimo npr ja sam nekim ljudima koji prodaju isti ovaj model poslao pitanje koliko trose po gradu i niko mi nije odgovorio ni blizu 8,2 l. Shvatam da je svima stalo da prodaju, ali jedan lik mi je rekao da troši čak 4 litra Ista je stvar i sa drugim automobilima. Jedan moj prijatelj vozi audi A4 2002 1.9 dizel i kaže da troši po gradu 7 litara. S obzirom na to da smo otprilike istih potreba, vjerujem da izlazi na 9 redovno.

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Izvinjavam se, nisam baš pažljivo (onda) pročitao ili nisam dobro shvatio, na 3000 je o.k.

Baš zbog Vas sam se i "drznuo" da komentarišem jer ste Vi zapravo jako razumni ALI ste u DILEMI zbog mnogih LAŽNIH NAVODA o potrošnji.
                Tu ljudi često pričaju "pecaroške" ("lovačke") priče, koje do te mere nisu istina da je to strašno (koliko ljudi lažu, čak i kad od toga nemaju koristi).
                1.9 dizel ne može bez 8-9 litara, mada je "gradska vožnja" rastegljiv pojam (pa je 7 dostižno ALI je najverovatnije kombinovana ili je slagano, bez da se trepne).

Tu i tamo ima realnih testova potrošnje u gradu, a koliko se sećam u SAT-u (preuzeto od Italijana), benzinci 1.4 su trošili oko 10 lit. (doduše "žešća" gradska u Milanu sa parčetom auto-puta) a dizelaši 1.5 nekih 7-8 lit. (automobili klase vašeg, dakle jedva teži od tone), mislim da je Nissan Mikra dizel bio pobednik testa sa oko 6 lit. To je zaista realnost. Fabrički navodi su MINIMUM minimuma, dodaj bar 10% i to je realno. Putni računari lažu u proseku 5% (ali i više) i to se ozbiljno ne može uzeti u obzir.

Automobil je ipak pretežak za taj motor (kod Juga je verovatno idealno) pa bi benzinac 1.4 trošio (verovatno) ISTO (vrlo slično), čak i u gradu, a van njega izvesno nešto manje (recimo pola litra). Verovatno bi (turbo) dizelaši 1,3 do 1,6 lit. (zaista) bili za Vaše potrebe idealni jer bi (verovatno) imali potrošnju oko 7 lit. (6 do 8).
                Ipak u startu su skuplji a i održavanje im je skuplje pa smatrajte da niste prošli potpuno loše (registracija je jeftina, ne vozite mnogo pa je ukupan trošak za gorivo podnošljiv, u startu je bio jeftiniji auto i sl.).
                Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• vlado85
                  CBC Član
                  • 31.05.2016
                  • 11
                  • PA
                  • 206

Originally posted by expendable View Post
                  Izvinjavam se, nisam baš pažljivo (onda) pročitao ili nisam dobro shvatio, na 3000 je o.k.

Baš zbog Vas sam se i "drznuo" da komentarišem jer ste Vi zapravo jako razumni ALI ste u DILEMI zbog mnogih LAŽNIH NAVODA o potrošnji.
                  Tu ljudi često pričaju "pecaroške" ("lovačke") priče, koje do te mere nisu istina da je to strašno (koliko ljudi lažu, čak i kad od toga nemaju koristi).
                  1.9 dizel ne može bez 8-9 litara, mada je "gradska vožnja" rastegljiv pojam (pa je 7 dostižno ALI je najverovatnije kombinovana ili je slagano, bez da se trepne).

Tu i tamo ima realnih testova potrošnje u gradu, a koliko se sećam u SAT-u (preuzeto od Italijana), benzinci 1.4 su trošili oko 10 lit. (doduše "žešća" gradska u Milanu sa parčetom auto-puta) a dizelaši 1.5 nekih 7-8 lit. (automobili klase vašeg, dakle jedva teži od tone), mislim da je Nissan Mikra dizel bio pobednik testa sa oko 6 lit. To je zaista realnost. Fabrički navodi su MINIMUM minimuma, dodaj bar 10% i to je realno. Putni računari lažu u proseku 5% (ali i više) i to se ozbiljno ne može uzeti u obzir.

Automobil je ipak pretežak za taj motor (kod Juga je verovatno idealno) pa bi benzinac 1.4 trošio (verovatno) ISTO (vrlo slično), čak i u gradu, a van njega izvesno nešto manje (recimo pola litra). Verovatno bi (turbo) dizelaši 1,3 do 1,6 lit. (zaista) bili za Vaše potrebe idealni jer bi (verovatno) imali potrošnju oko 7 lit. (6 do 8).
                  Ipak u startu su skuplji a i održavanje im je skuplje pa smatrajte da niste prošli potpuno loše (registracija je jeftina, ne vozite mnogo pa je ukupan trošak za gorivo podnošljiv, u startu je bio jeftiniji auto i sl.).

Comment

• b_samardzic
                    CBC Senator XXL
                    • 02.04.2005
                    • 1557
                    • Smederevo

Ja se sa takvima ne raspravljam. Kad idemo negde zajjedno ja kazem ajde da resetujemo bord komp. Laguna je na 2 km po Smederevu potrosila 11 litara prosecno po bordu. Drugarov megan na 1km po gradu ali sa problematicnim isparkiravanjem i parkiranjem sa vise manevara izaso na 17 litara i jos par minuta ostavio auto da radi u mestu gledajuci potrosnju koja se popela na preko 20 lit. Oba motora au 1.9 dci

Comment

• vlado85
                      CBC Član
                      • 31.05.2016
                      • 11
                      • PA
                      • 206

Pozdrav raja.

Testirao sam Pežoa najzad malo na otvorenom. Išao do Beograda, malo po gradu i nazad. Prešao oko 640 km, potrošio 33 l. Što je 5,2 l u prosjeku. Više od pola puta sam koristio klimu i do tamo sam vozio četvero sa stvarima. Znači bio sam pun. U povratku prazan.

Znači da je sve kod Pežoa OK. To što troši 10 l po gradu, je zbog načina i potrebe vožnje na kratkim relacijama.

Comment

Working...
                      X