U pitanju je 1.6 HDi sa 109ks, 2008. godište sa DPF-om. Od kada sam kupio auto temperatura rashladne tečnosti je varirala od 80-90 stepeni (bar po instrumentima) bez ikakvog pravila. I u gradskoj vožnji i na otvorenom temperatura je šetala. Pritom je potrošnja u isključivo gradskim uslovima bila od 6.9-7.1 što je po meni sasvim ok. Odlučio sam da kad se već radi veliki servis da se zameni i termostat. Po rečima mehaničara stavljen je Facet termostat i sada imam situaciju da temperatura ne prelazi 80 stepeni. Najviše je 80 ali povremeno padne i na 75 pa me to zbunjuje. Pronašao sam na nekom stranom Peugeot forumu da je to normalna radna temperatura ali obzirom da se do sada nikad nisam sreo sa tako niskom radnom temperaturom motora interesuje me da li je to zaista tačno ili treba da reklamiram termostat?
Peugeot 308 1.6HDi - temperatura rashladne tečnosti?
Collapse
X
-
-
Sada imaš čestu situaciju, novi Facet a ne valja. Imao onaj slabiji 1,6 HDI, uvek isti broj dioda na pokazivaču bio, kad se ugreje motor ne mrda. Ako se dobro sećam, OBD mi je pokazivao 92, 93 C, bez ikakvog mrdanja..."Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
"Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."
-
-
Danas sam konačno uspeo da navatam majstora da popričamo po jednuKaže da je na ovim temperaturama normalno da radna temperatura pokazuje 80 stepeni a da će na leto ići do 90 i onda pali drugu brzinu ventilatora. Prema njegovim rečima i na drugim markama automobila se nešto slično dešava ali je pokazivač tako baždaren da ne pokazuje ta pomeranja već kazaljka stoji nepomično na 90 stepeni. Očitavao je preko dijagnostike na FIAT-u nekom i isti je opseg radne temperature ali kazaljka ne mrda ni za milimetar.
Sad ću da pratim potrošnju pa ćemo videti šta kaže. Ako motor radi na nižim temperaturama nego što je predviđeno pretpostavljam da će skočiti potrošnja.
Comment
-
Comment