Pa ako imas dobar filter nece nista da mu se desi (od jednog puta).
Ako imas Siemens HDi pumpu onda imas i malu rucnu pumpicu na dovodu goriva (gumena pumpa kao na rezervoarima za vanbrodske motore camaca) i time dovuces gorivo do pumpe.
Kod Bosch sistema je drugacije, jer imas i pomocnu elektricnu pumpu rezervoaru koja ce ti navuci gorivo do glavne HDi pumpe.
Naravno, nadam se da ti ovo nece biti praksa, jer ako neka prljavstina sa dna rezervoara udje u common rail sistem, napravice mnoga sranja: HDi pumpa, dizne, regulatori... ni jedno nije jeftino !!!
Ta lampica (antipollution fault) vezana je za bilo koju nepravilnost rada motora. Uglavnom su vezane za gorivo, dovod goriva, filter, ali i nekoliko drugih stvari... Treba videti za šta je poremećaj vezan, jer je to lampica opšte greške, ne ukazuje na neko mesto posebno.
Npr. bilo je slučajeva da pokazuje tu grešku kada "rikne" jedna svećica (ali to nije tvoj slučaj ) ali uz to piše još i "catalic converter fault" ili kod 1.6 16v benzinca se dešavalo da upali zbog goriva i kada se zablokira leptir na usisu ... Može da bude, kod HDi motora, i "Engine antipollution system defective" kad je u autu "smeće od eurodiesela", pogotovo kad su temperature manje od 0°C, javlja tu grešku i prebaci u "safe mod" tj. upali blokadu motora, neće iznad 2000 o/min... Kada se natoči kvalitetno gorivo, recimo negde u inostranstvu, takvi problemi nestanu ... Može da bude i problem sa senzorom pumpe visokog pritiska, kontakti pumpe, treba ih očistiti i naprskati WD-om... Kabl od senzora protoka vazduha zna praviti kratki spoj sa masom, možda je taj problem i kod tebe
To mi se samo jedamput desilo, onomad kada sam ostao bez goriva i to 3-4km od zeljenog mesta da stanem . A napolju bilo -10
Elem isao uzbrdo, pojavila se ta greska, pisalo na boardu, ja nisam ni proitao kako treba i ugasio se auto. Odmah sam nao sta je, tako da nisam ni pokusavao da upalim auto. onda sam obukao jaknu i cekao skoro sat vremena da mi donesu gorivo, kada sam sipao[3l] verglao auto 3-4sec upalio je, prijavio istu gresku i ugasio se . Opet upalim, ali ne pustam gas ispod 2.000rpm i tako usli su neki u auto koji su mi i doneli gorivo i posli. E sad kad se smckalo onda vise nije bilo problema, ali je greska i dalje postojala, prijavi je kad se upali auto i na istrument tabli svetli lampica sa slikom zuto-narandzaste bolje, ne znam kako da je opisem. . .
Medjutim, sutra, nekon 24h sve je bilo ok, otisao sam na pumpu sipao 20l i auto je ok
Sreca te imam boschov sistem, inace sa simensovom rucnom pumpom se ne bi snasao, pa bi tu bilo problema
Da... posle odredjenog vremena bez kontakta (dobrih par sati ili ceo dan)taj privremeni kvar se resetuje (tj. povuce ga iz aktivnih).
Ukoliko se posle ltoga ampica i pozorenje nisu pojavili opet znaci da je sve OK.
Na moju zalost, kad se meni desilo to obavestenje antipolution fult sledila je zamena pumpe
Cudi me da je Bosch pupmpa!? Ja sam uvek na tim sluzbenim vidjao samo Siemens. Imas srece
Ljudi, bacate pare na HDI motore, greota je kvariti ih nasim usra*im "eurodizelom". On trosi malo vise (manje od benzinca u svakom slucaju) i kvari se manje od ostalih u klasi ali kada vam ode pumpa ili se sjbu dizne ili slicno....ne smem ni da pomislim. A ovi benzinci vare sve, moze i rakija ali ne previse. Daleko od toga da je dizel motor los, bas naprotiv, ali mislim da za nase uslove i nije najbolji izbor. E sad, ako imate para za to planinarenje, samo napred, jer pokrecete tockove ekonomije ako nista drugo. Jos nesto, uzimajte racun, obavezno!
Saznao sam citajuci rusko uputstvo, slabo se snalazim. ..da je jedno od ona2creva sto sam pominjao na pocetku teme sluzi za kondenzaciju, klima, odvodjenje vlage. . .
Nije doslo jos do servisiranja, hvala bogu... Ali oseca se malo neprijatan miris, neke bakterije se uvukle . Nisam do sad koristio klimu, kad kad je ukljucim, cisto onako, malo da proradi, 5-6minuta, ali se oseca neprijatan miris
E sad, interesuje me, da li postoji filter, gde se nalazi? Zamenio bih ga, pre nego da stavljam i prskam neke osvezivace . Polen filter, tako se zove?
Comment