Kvar motora kod punta MK2B

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • kudlikle
    CBC Član
    • 04.02.2008
    • 19
    • Subotica

Kvar motora kod punta MK2B

Pozdrav Forumasima ponovo !
    Sad me vec zbrinjava ponasanje mog miljenika, pa sam opet prisiljen da potrazim pomoc od iskusnijih...!
    Paraflu UP smo uspesno resili. Hvala! Sa dosta muke sam nabavio UP, i dolio sistemu.
    Imao sam zimus probleme sa servo signalnom sijalicom. 2x sam bio kod majatora, resetovati, iako greska se nije manifestovala, i posle toga opet mi se povremeno palio signalna svetiljka. Ali, cim je stiglo lepo i toplo vreme, to sam zaboravio. Jednostavno vec 2 ili 3 mesec, a ta greska mi se nije pojavila. Ali zato....
    Danas sam trebao da svratim do Novog Sada. To je otp. 110 km u jednom pravcu, i unapred je bio nazalost zakazano. I normalno, Murphy opet uradi svoje...! Posle inicijalizacije sve signalne svetiljke mi se ugase, jedino narandzasti motor ne. Ali cim upalim, gasi se i ta svetiljka. Odmah sam procitao uputstvo, ali na zalost put vec nisam mogao odgoditi. Na motoru ne primecujem nista, lepo radi (koliko se ja u to razumem!!!), snaga kao i prije. Jedino potrosnja mi se povecala sa 5.3 na 7.6. Zbog klime ne bi trebao, iako je celo vreme radio. 4 osobe sam nosio, pa mozda zbog toga?
    Da, rec je o dizelasu FIAT PUNTO MultiJet 1,3 2004 godiste.
    Sta preporucujete? Majstor, pa na kompjuter?[/img]
  • neshaoct
    Banovan
    • 18.08.2007
    • 1754
    • Beograd, Rakovica

...a, sto si ti ovo nazvao ''kvar na sistemu za elektronsko upravljanje'' ?

Kompjuter, pa kad ocita razlog paljenja lampice, onda majstor...
    Zna ta lampica da se upali iz raznih razloga, pocev od nekih banalnih, pa dalje...
    Zato treba iscitati tacan razlog zasto se upalila ovog puta...

Comment

• RANK
      CBC Senator XXL
      • 28.02.2007
      • 1635
      • Beograd
      • FIAT MAREA WEEKEND 1

Re: Kvar motora kod punta MK2B

Originally posted by kudlikle
      Posle inicijalizacije sve signalne svetiljke mi se ugase, jedino narandzasti motor ne. Ali cim upalim, gasi se i ta svetiljka. [/img]
      zar ovo nije narnolmalnije ponasanje?
      "dok ne probam lava, za mene je svinja kralj zivotinja!"

Comment

• chikavili
        CBC Senator XXL
        • 11.02.2008
        • 732

Kompjuterska dijagnostika, nema druge
        Jedino potrosnja mi se povecala sa 5.3 na 7.6. Zbog klime ne bi trebao, iako je celo vreme radio. 4 osobe sam nosio, pa mozda zbog toga?
        Kako to mislis "zbog klime nebi trebao"??? Pa bas zbog klime i treba da ti se poveca potrosnja. Doduse ne bas toliko, ali malo klima, malo 4 osobe, pa mozda si ga i drapao malo brze...

Comment

• chikavili
          CBC Senator XXL
          • 11.02.2008
          • 732

Originally posted by RANK
          Posle inicijalizacije sve signalne svetiljke mi se ugase, jedino narandzasti motor ne. Ali cim upalim, gasi se i ta svetiljka. [/img]
          Gle stvarno, tek sam sad provalio da je to napisao.

Comment

• neshaoct
            Banovan
            • 18.08.2007
            • 1754
            • Beograd, Rakovica

...Posle inicijalizacije sve signalne svetiljke mi se ugase, jedino narandzasti motor ne. Ali cim upalim, gasi se i ta svetiljka...
            K'o sto rece Rank, to je normalno...
            A, s'obzirom da ja to nisam odmah video da je napisano, odoh da spavam...cim ne vidim vise da citam kako treba...

edit : ocoravili smo Vili...

Comment

• chikavili
              CBC Senator XXL
              • 11.02.2008
              • 732

Cim post ima vise od 3 reda teksta, ja pocnem da preskacem ... a bogami i umoran sam.

Comment

• kudlikle
                CBC Član
                • 04.02.2008
                • 19
                • Subotica

Originally posted by RANK
                Pozdrav
                Par puta sam naglasio da se ne razumem u ovu temu, i tesko se snalazim. Ja zivim u "drugom" svetu, a moto mi je da svako ostane u svojoj struci!. Volim da vozim, da odrzavam vozilo, ali motoristika !!!!????? Stim, da zelim da ucim. E sad, dal cu da naucim nesto...???!!

Ta signalna svetiljka mi se prije, posle inicijalizacije, sa ostalima se gasio. Sad mi se gasi tek kad upalim motor. Zato sam mislio da je neka greska, posto se drugacije ponasa. Stim, da pri voznji sve je normalno.

Comment

• kudlikle
                  CBC Član
                  • 04.02.2008
                  • 19
                  • Subotica

Originally posted by neshaoct
                  ...a, sto si ti ovo nazvao ''kvar na sistemu za elektronsko upravljanje'' ?

Kompjuter, pa kad ocita razlog paljenja lampice, onda majstor...
                  Zna ta lampica da se upali iz raznih razloga, pocev od nekih banalnih, pa dalje...
                  Zato treba iscitati tacan razlog zasto se upalila ovog puta...
                  Jasno, tako sam i mislio na kraju. A "...kvar na sistemu za elektronsko upravljanje..." sam uzeo iz knjige uputsva za Punta. Tamo tako oznacavaju, zapravo opisuju pojavljivanje ove signalne svetiljke, odnosno greske.

Comment

• neshaoct
                    Banovan
                    • 18.08.2007
                    • 1754
                    • Beograd, Rakovica

...da, ali kad je problem sa servom druga lampica se upali, a ne ova
                    zuta... ...plus sto bez obzira na bilo koju lampicu, kad imas problem sa servom to ces osetiti i po tome sto ce ti volan otezati, odnosno ostaces bez serva...

Comment

• kudlikle
                      CBC Član
                      • 04.02.2008
                      • 19
                      • Subotica

Originally posted by neshaoct
                      ...da, ali kad je problem sa servom druga lampica se upali, a ne ova
                      zuta... ...plus sto bez obzira na bilo koju lampicu, kad imas problem sa servom to ces osetiti i po tome sto ce ti volan otezati, odnosno ostaces bez serva...
                      Kod serva je specifican, a malo nejasan slucaj u pitanju. Cak sto vise, sumnjam vec u elektronski upravljacki (kompjuter) sistem, kod punta, ili je moj bio diran, odnosno "tuningovan" Ta servo lampica mi se ponekad upalila, i ni u toku voznje mi se nije gasila. Bila je to tema vec ovog foruma. Pa sam dobio savet, izmedju ostalog, da idem na dijagnostiku, sto sam i ucinio. I to 3 puta. 3 puta sam i platio resetovanje, ali uprkos tome, opet se pojavila ta greska, stim da mi je sve bezprekorno funkcionisao. Cak i City Servo! Kako se pojavila, tako je i nestala ta greska. Trajao je ponekad 2 ili 3 dana, pa je sama nestala, pa se opet pojavila. Nego sada, vec otprilike 2-2,5 meseca, apsolutno se ne javlja, a nista ozbiljno nije radjeno. Kao sto sam vec gore napomenuo, sumnjam da mi je reprogramiran kompjuterski upravljacki program

Comment

• space2703
                        CBC Član
                        • 12.05.2008
                        • 18
                        • Zrenjanin, Srbija

Imam istog multijeta 1.3, potrošnja na najstrašnijem gaženju i sa klimom ne može da ide iznad 5,5 , o preko sedam litara ni govora. Ako je to precizno izmerena potrošnja onda nešto sigurno nije u redu (protokomer, egr?)

Jesi li u međuvremenu rešio problem? Ona lampica se kod mene upali uvek pre startovanja motora, meni ne liči na problem.

Koju knjižicu za održavanje punta imaš? Kaže li u njoj kako se održava multijet 1.3 motor ? Uglavnom niko nema pojma o njemu a pogotovo o pitanju zamene lanca. Takođe ne mogu na mreži naći uputstvo za taj motor.

Comment

• chikavili
                          CBC Senator XXL
                          • 11.02.2008
                          • 732

Originally posted by space2703
                          Uglavnom niko nema pojma o njemu a pogotovo o pitanju zamene lanca. Takođe ne mogu na mreži naći uputstvo za taj motor.
                          Imaju pojma oni u ovlascenim servisima. Svakako nemoj lanac sam da menjas, nije pametno.

Comment

• kudlikle
                            CBC Član
                            • 04.02.2008
                            • 19
                            • Subotica

Originally posted by space2703
                            Imam istog multijeta 1.3, potrošnja na najstrašnijem gaženju i sa klimom ne može da ide iznad 5,5 , o preko sedam litara ni govora. Ako je to precizno izmerena potrošnja onda nešto sigurno nije u redu (protokomer, egr?)

Jesi li u međuvremenu rešio problem? Ona lampica se kod mene upali uvek pre startovanja motora, meni ne liči na problem.

Koju knjižicu za održavanje punta imaš? Kaže li u njoj kako se održava multijet 1.3 motor ? Uglavnom niko nema pojma o njemu a pogotovo o pitanju zamene lanca. Takođe ne mogu na mreži naći uputstvo za taj motor.
                            Pozdrav
                            Potrosnja je stvarno losa. Belezim predjeni kilometar i tankovanje. I evo nakon 18-tog punjenja (skroz praznim, pa skroz napunim) ispada mi 6,3 litara. Znaci nesto mi se prosek popravio. Mora cu da se pozabavim malo ozbiljnije sa tim, stim da mi jako lepo ide, vuce, ubrzava. Sigurno sam i ja kriv pomalo, posto dosada nikad nisam vozio dizelasa, a navike voznje menjati...???!!!
                            Ona lampica za motor mi se posle davanja kontakta, nakon nekog vremena se ugasio sa ostalim sijalicama, i tek onda sam palio motor. Sad mi se ne ugasi do paljenja. Tek nakon sto sam upalio motor, onda se gasi. ???!!!!
                            U vezi odrzavanja nemam nikakvu knjizicu, sem Zastave 10, sto je uopsten za punto vozila. Inace mi puno pomaze razni forumi, uglavnom madjarski. Tamo dosta je Common Rail hit, i dosta iskustva se menja na forumima. Od toga se dosta zna iskoristiti. Stim da sam na tim forumima pasivan, samo belezim iskustva.

Comment

• space2703
                              CBC Član
                              • 12.05.2008
                              • 18
                              • Zrenjanin, Srbija

Po ovlašćenim servisima tvrde različite stvari, Delta motors neće da mi odgovori na pitanje, prodavci na autoplacu tvrde da se lanac menja na 100.000, većina majstora da se ne menja dok se ne počne čuti, drugi majstori tvrde da su neki pukli bez najave-zvuka ali ne daju savet kada bi se to trebalo zameniti i da li je bolji anonimni lanac bez deklaracije (iz AP sporta) ili ostaviti ovaj fabrički. Neko ovde na forumu reče da je fiat predvideo da se taj motor ne otvara 250.000 (pošto morate otvoriti dve dekle da bi došli do lanca)-što je i najlogičnije. Zrenjaninski "ovlašteni" servis fiata Đukić je imao jednog multijeta sa puknutim lancem i Delta je tražila da im dostavi vozilo nazad. itditd...

U državi srbiji očigledno pojava novog motora izaziva ozbiljne nedoumice i nagađanja.

Comment

Working...
                              X