Zdravo svima i pazite sad sta mi radi Brava 1.6. Prekjuce se vrati iz Grcke i naravno na Makednoskoj granici proveo 5 sati uod podneva i u jednom trenutku moje nesmotrene paznje , voda na sve strane i mali italijan prokuvao.Ok, tu iskulira, nagrim ga ja cim sam usao u Majku Zemlju i drzi temperaturu na pokazivacu 2mm ispod pola.Kako stanem na rampu on pocne da podize kazaljku.Stignem ja kuci , uparkiram se a vetniltor huci li huci, sto znaci da radi.Upalim ga ja ponovo, i ostavim ga da radi u mestu,kazaljka dodje do srvenog,ugasim ga i istog trenutka mu dam kontakt ponovo a kazaljka se spusti na pola?????Kad ga vozim cas raste cas se spusta ali u ogromnim preskocima.Odem ja do Minica u Mirjevu, i baje ga stave na komp i mere temperaturu, ono 99 stepeni i kazu da je to normalno, a da meni pokazivac tj, termo davac za kazaljku nije dobar.Ja kazem ,ali cekaj kako 100 stepeni normalno,pa nije to parna lokomotiva , voda treba da ga ladi,a oni opet da je sve u redu.Ima li neko ideju sta je,jer se meni nikad na fiatu nije dizalakazaljka iznad pola za temperaturu????
Fiat Brava 1.6 zagrevanje
Collapse
X
-
-
Evo,ipak sam nasao servis koji je nasao kvar,za sve one ako im se desi isto a ne razumeju se u mehaniku kao ja.Dakle , fora je bila sto se niko od vrsnih beogradskih majistora nije setio da odradi sledecu stvar koju su mi odradili u fiatovom ovlascenom servisu ka Pancevu:
"Miki , kad ti prokuva auto on u**** vazduh u sistem, i dok ne ispustis vazduh nece se voda pojaviti u sistemu".
I majistor lepo ispusti vazduh iz sistema , ja upalih auto i radi ko sat,kazaljka je konstantno malo ispod pola,gjavio ga i prvom brzinom pola sata,sve je ok.
Comment
-
-
Kako ti je ispustio vazduh kad je to zatvoren sistem. Zar on nije samo ozracujuci?
I meni se ista stvar desava sa Lanciom od pre par dana. Naime u nekim trenucima kazaljka luduje, ode na 3/4, u tom trenutku ugasim auto i odmah upalim, znaci ne prodje ni 1sec kazaljka pokazuje kako treba odnosno na pola. Tako da i ja trazim resenje za ovaj problem.Lancia Kappa 2.0 20v
Comment
-
-
Pa evo,prepricacu jos jedniom,svojim rodjenim ocima gledao.Decko je rekao da cim prokuva auto on istera tecnost a na to mesto mora da udje vazduh , ne moze da ostane vakum.A kad ti dodas tecnost moras da ispustis taj vazduh koji je usao.Kad stojis ispred kola (frontalno od haube), sa leve strane na vrhu hladnjaka se nalazi neki cep koji se otvara kljucem,tu ga odvrces polako i cujes kako susti i izbacuje vazduh, a za to vreme sipas tecnost na desnu stranu koja i jeste za sipanje tecnosti,i to radis sve dok na levoj strani ne krene da izbacuje vodu, sto znaci da si vazduh isterao iz sistema.Posle toga pesma,a koliko sam majistora i to satro vrsnih servisa promenio i svi me terali da menjam termo davace,neke davace za kazaljku pa termostat itd.Sto se tice Lancio,nemam pojima ni o mom mnogo,ali kaze decko da inace vozila umeju da gube tecnost vremenom i da ti se ubaci u sistem vazduh,mozda je to i sa tvojom lancijom s obzirom da ti luduje kazaljka kao meni sto je djipala i vracala se.Probaj sa nekim mehanicarem ili sam da vidis tu foru sa vazduhom,bar te nista ne kosta i treba ti 2 minuta da to odradis.
Comment
-
-
Tacno je da je sistem za hladjenje zatvoren sistem i da ne nekim tipovovoma automobila postoji ventil za ozracivanje i to se izvodi kao sto je i opisano u prethodnom komentaru,ali i kod onih koji ga nemaju moguce je ozraciti sistem.
Sistem za hladjenje se sastoji od,uslovno receno,velikog i malog kruga u kojima cirkulise rashladna tecnost. Dok se ne dostigne odredjena temperatura,dok se ne otvori termostat,samo mali krug je aktivan,kada se otvori termostat onda rashladna tecnost cirkulise u velikom krugu!
Zasto je ovo bitno i kakve to veze ima sa ozracivanjem sistema?!?!?!?
E, pa ima!
Ako iz bilo kog razloga izgubite rashladnu tecnost i prilikom dolivanja nove ili prilikom zmane antifriza moze da dodje do toga da vi naspete taman toliko koliko je oznaceno na ekspanzionoj posudi,zavrnete cep i vozite,a u stvari u sistemu imate vazduh,tj.manjak rashladne tecnosti i onda nemate adekvatno hladjenje. Vizuelnom proverom na ekspanzionoj posudi ce uvek biti dovoljno tecnosti jer u sistemu postoji vazduh a vi cete misliti da je sve OK.
Upalite auto i ostavite ga da radi dok se motro ne zagreje da termostat otvori,to mozete jednostavno proveriti opipavanjem creva na ulazu i izlazu iz hladnjaka, i onda polako odvrnete poklopac na ekspanzionoj posudi i onda ce usled zakona fizike tecnos iz ekspanzione posude da ode u sistem a vazduh vani.Onda dolijete vodu ili sta vec na meru i to je to,sistem je ozracen!Samo vas gledam ...
Comment
-
-
chila mislim da bi tako opet ostalo vazduha u sistemu, zato na sistmu hlađenja postoje ventili koji služe baš za ozračivanje.
Edit:izvinjavam se na oživljavanju teme,mislio sam da sam u fiat sekciji....
zezam se ovih dana sa ovom tematikom pa odgovorih.
Comment
-
-
Originally posted by TECAMeni nije jasno zasto je auto prokuvao na granici?I sad ce te pricati kako je problem resen ozracivanjem???Jedino ako ima curenje rashladne tecnosti(pa se ona vremenom spustila do kriticne vrednosti),onda problem nije resen do kraja...
Moram još nešto reći ovome što otvara ex posudu kada je motor zagrijan;
neznam koji zakon fizike je citirao u praksi otvaranje ex posude na zagrijanom motoru je jednako opekotinama III i višeg stupnja.
Na kraju samo odzračivanje neide preko hladnjaka jer kako če se termostat otvoriti ako u sistemu nema vode ? Sistem se uvjek odzračuje HLADAN i to na fabričkim odzračnim ventilima radijatora za grijanje kabine i grijanja usisne grane na sljedeći način:
1. pripremite mješavinu permanta/antifriza i vode u kanti VAN auta, a ne da sipate jedno pa drugo u motor,
2. otvorite oba ventila PAŽNJA oba su sa plastičnim sjedištem inpregniranim u gumeno crijevo dakle lagano i kod odvrtanja i zavrtanja
3. U EX posudu počnete sipati tekučinu sve dok ista neprobije na ventilu radijatora kabine tada ga pažnjivo zatvoriti bez velike sile zatim sipate dalje dok se vtekučina ne pojavi i na ventilu za zagrijavanje usisne grane taj ventil koji je obično na višoj poziciji bar kod BRAVE i predviđen je za fino regulisanje (takođe je plastičan),
4. Kada su oba ventila zatvorena sipate tekučinu do oznake MAX na EX posudi i ispravnim čepom je ČVRSTO zategnete
Zatim sljedi:
Upali motor i uključi grijanje (ne ventilator nego okrenuti na TOPLO do kraja) sačekaj da se kazaljka termometra podigne do pola skale +/- 1 mm. Tačnu u tom položaju gornje crijevo hladnjaka motora se mora početi zagrijavati ako je ispravan termostat ! Ostaviti tako da motor radi bez turiranja da se prije nabije temp. Nakon cca 2-5 min. uključiće se ventilator hladnjaka i tada se može pristupiti finom podešavanju na sljedeći način:
Šerafcigerom okrenite ventil na crijevu za grijanje usisne grane četvrt kruga UNAZAD (ako ga niste stegli previše) i pošto je to naj viša tačka u sistemu TU će te prvo osjetiti paru, pa mjehuriće a zatim rashladnu tečnost sa mjehurićima i na kraju samo tečnost. OPREZ otvaranje ventila više da bi se proces ubrzao je jednako ******štini otvaranja EX posude
Kada vidite da u tečnosti više nema mjehurića tada ventil zatvorite za POLA kruga i gotovo!!!
PAŽNJA ukoliko imate ugrađen plin onda se sve ovo što ste pročitali PONAVLJA i na gornjem crijevu isparivača stim što tamo 99,9% slučajeva nemate ventila nego morate manipulisati sa šelnom dakle POLAKO i PAŽLJIVO !!!
Završne odredbe:
* ako imate novaca nemojte štediti na permantu/antifrizu obije tekučine sadrže aditive za snižavanje tačke ključanja, skidanje kamenca i zaptivanje manjih perforacija u sistemu
* kučište termostata posjeduje DVA termodavača jedan koristi ECU a drugi je za instrument na kontrolnoj ploči tako da nikad nikada ne uzimate očitani podatak kao apsolutan! Dok sam termoelement ima neobjašnjivu potrebu da radi 10000 bez problema zatim zakuje i nakon što ste več u panici proradi normalno sljedećih 10000 km.
Sve gore izrečeno je u najboljoj namjeri i bez da se iko nađe uvrjeđen ili oštećen
Comment
-
-
Uh, tema iz 2008. a meni sada treba savet. Ajd' da probam, pa ako neko procita, ima 2 piva!! Prvo cu navesti jedan (los) primer. Kupio brat u dilu sa ortakom Audi A6, sa namerom da njime dovuku neki auto od preko. Taj ortak preuzme na sebe ugradnju plina, kao, ima on neki servis, jeftin, najbolji u svemiru i sl. Sedim ja kuci, kad zvoni tel. Brat me zove, kaze gde da dodjem i da ponesem sto vise vode. Sta se desilo? Pogadjate, nisu odzracili sistem, brat uzeo auto,presao 10km i prokuvao. Tu smo se patili, dolivali vodu, turirali, dok nije spala temp, i dok nije upalio ventilator. Poucen tim iskustvom, pre mesec dana kada sam sa plindzijom dogovarao zamenu plinskog uredjaja na mom Bravu 1,6 sa metalnom granom (obican plin, elektronac), napomenem mu da OBAVEZNO, kada skine stari uredjaj i neminovno izgubi deo antifriza, dolije tecnost koju sam kupio i odneo mu, da DOBRO ODZRACI SISTEM !! Sta se desava, i zasto ovo zvrljam uopste? Posto majstor zivi blizu, rekao sam da cu doci oko podneva da vidim kako napreduje, posto je on startovao vec pre 9h. I imam sta da vidim..Prilazim radionici, cujem svoj auto kako se turira, steluje. Super, pomislim, pri kraju je. Dolazim do auta, i umalo se nisam srusio. Turira, vrti one srafove, a ja pogledam u kabinu, temperatura malo ispod crvenog. Ugasim motor, on otvori cep, auto se pusi, skoro da je potpuno prokuvao. Pa dobro covece, jesam ti to pre svega napomenuo?? Jesam ti rekao da sam vec video takav slucaj i da pazis? Samo kratka napomena-menjao sam uredjaj jer je poceo da trosi kao lud, nije bio dobro postavljen, i ledio je. Ali, osim potrosnje, skala temp je UVEK bila TACNO na pola. Zimi, celo leto, u gradu, na otvorenom, uvek tacno na pola. I grejanje u kabini je bilo nenormalno dobro. Nikada nije bilo preko 1 na prekidacu. Na prvom polozaju je topio djonove, na minus 10 sam malo grejao pa iskljucivao, takvo grejanje nikada nisam video. Sad se vracam u radionicu..Krene on da doliva, pa da ispusti vazduh na hladnjaku, taman sto je potekao antifriz, krene da zavrce i ostane mu u ruci parce onog plasticnog srafa!!! 'ladno ga je polomio. Ali, polomio je kada je tecnost krenula, pa smo nekim holsrafom sa gumicom za cesmu zapusili rupu. Nista ne curi, ajmo dalje. Krene da odvrce ono kod malog hladnjaka, i pogodite-da, kada je potekao antifriz, krene covek da zavrne i polomi i taj sraf!! I to je reseno nekim holsrafom. Dodjem do kuce, ma jok, dize temperaturu, a majstor (za plin i lomljenje srafova) je neka 3 kilometra od mene. I, krenem ja metodom "daj sta das". Skinem cep sa posude, turiram auto i dolivam antifriz dok nije poceo da vraca na prelivno crevo, upalio ventilator i spustio temperaturu (isto kao sa Audijem). Krajnji rezultat-grejanje u kabini sa najboljeg na svetu doslo na neko normalno, prosecno. Mislim, greje, bez varijacija, uredno, ali mnoogo slabije nego pre. I drugo, temperatura se sporije dize, nije vise na pola vec na crti ispod. Ipak, sa druge strane, stabilna je. Takodje ne varira, skala se polako penje, stane na svoje mesto, pali ventilator ako stoji duze u mestu. Naizgled sve u redu (da je bilo tako kada sam kupovao auto mislio bih da tako treba), ali nije kako je bilo. Sta mislite, sta mi je ciniti, posto mi treba auto i ne mogu sad usred zime da menjam hladnjak, creva, mozda i termostat. Da li je mozda ostalo vazduha i kako ga ispustiti kad su oba srafa polomljena, i najvaznije-ima li veze ako u sistemu ima samo antifriza, bez vode? Jer, ja sam mu kupio dve litre da dolije ako nesto prospe, i on je i dolio toliko. Sada mi je koncetracija ko zna kolika. Znaci, ima li jos neka fora da proverim vazduh, i da li auto moze da slabije greje i postize radnu temp ako je prejaka koncetracija? Na ova dva pitanja se svodi sve ovo sto sam naskrabao.
Comment
-
-
Hvala na brzom odgovoru!! Isparivac sam i menjao zato jer je stajao na pozarnom zidu, licem gledajuci unapred, i skroz gore, na vrhu. Kada se spusti tecnost, on je ostajao kao najvisa tacka, zato je i ledio. A verovali ili ne, ja imam potvrdu sa masinskog fakulteta za atest tog plina?!? Potpuno pogresno postavljen uredjaj. Mada, dok je radio, auto mi je trosio ravno 10l, napisao sam vec gore i ostale podatke. Sada, posle obicne izmene isparivaca, jesam ga stavio tamo gde i treba stoji i kako treba da stoji, vratio potrosnju na normalu, ali sam izgubio grejanje, kako motora tako i kabine. To je ono sto me buni. Da, mozda si u pravu, on je sada izvukao creva potpuno drugacije nego sto je bilo. Ali sa druge strane, koliko god da odvlaci, kada se skala namesti na sredinu (u gradskoj voznji ili dugo u mestu), to je radna temperatura, pa neka idu creva i tri kruga oko auta, zar ne? Zasto i tada slabo greje kabinu?
Comment
-
-
Upravo sam izvozao kevu nesto do doma zdravlja, prodavnice, itd..Kratko,ali sam ostavljao upaljen auto upravo da bih pratio skalu. Da, definitivno ima vazduha. Penje se normalno, stane na prvu crtu ispod pola, mozda i malo iznad. Stoji tako, ja nabodem gas par puta, i skala blago "zapliva" par milimetara. Za debljinu kazaljke preskoci pola, pa se odmah vrati na pola, pa upali ventilator kratko..Tako, sve nesto oko polovine, ali kada se bas blene u nju, vidi se da ima blagih varijacija. Nista, to mu je sto mu je. Ionako treba da radim klimu, pa kad prodje zima menjam ta creva, a za hladnjak mi dodje da odem kod plindzije i da mu ispostavim racun. Kako se nikome pre nije desilo nista, a ljudi bas pazili auto (zato sam ga i uzeo). Ulje, servisi, imam gomilu dokumentacije za njega, auspuh nov od grane do kraja, akumulator nov, sve tecnosti sipane po propisu, i na kraju mi ovaj polomi sraf. I jos mi kaze-jbg, izgleda da ga je neko krivo uvio, evo vidi, samo sto sam pritegao malo a on puce, blablablab..Sto je najgore, nadjem sraf istog dana, ali se bez skidanja hladnjaka jako tesko prilazi, tj, nema mesta ni za sta osim za neki maleni srafciger. Probali smo da izvadimo to parce koje je ostalo unutra, ali nema sanse. A majstor po preporuci, puna garaza starih uredjaja, creva, boce..Ok, ne sumnjam da zna oko plina, ali usputne i jako vazne radnje (koje sam mu i napomenuo), za to je..majstor..da..Hvala na odgovorima, i neka vas sluze vase vozilice!!
Comment
-
Comment