Sta je bolje za stari motor mineralno ili sintetika

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • ostres
    CBC Senator XXL
    • 01.06.2008
    • 305
    • Zemun

Sta je bolje za stari motor mineralno ili sintetika

Ovih dana sam doziveo mali zbun posto sam od par majstora dobio savet da u motor sipam mineralno ulje umesto sintetike (sad sipam Seleniu 20K) posto je motor zgazio 240 000 i 14god. Kao za stare motore je bolje mineralno ulje zato sto je gusce i lakse se postigne potreban pritisak i podmazivanje.
    Sta vi mislite o ovome?
    Sa druge strane video sam Selenia HPX ulje,polusintetiku gradacije 20W-50. S obzirom da ovo ulje nije preterano skupo i da mogu da ga priustim licno mislim da je ipak bolji izbor od bilo kog mineralnog, s obzirom da sinteticka i polusintetica ulja imaju i aditive za ciscenje motora.
    Ako odlucim da predjem na HPX da li treba da primenim neki specijalni tretman posto sa sintetike prelazim na polusintetiku ili samo da prospem staro i sipam novo?
    Auto je Fiat Croma 2.0 16v
    Live together, die alone.
  • djape1977
    CBC Senator XXL
    • 08.03.2008
    • 401
    • bg
    • fiat 132 i lada 2103

Re: Sta je bolje za stari motor mineralno ili sintetika

sipaj ono sto pise da treba u user manual -u. ja sam doziveo da mi starija verzija tog tvog motora (8v) paljka lampicu za ulje sa sintetikom. zamenio sam ulje, sipao mineralno i lampica se vise nije palila.

Comment

• cvrle
      CBC Senator XXL
      • 11.06.2006
      • 1008
      • Beograd,Banovo brdo

Selenija 20K ti je polusintetika koliko ja znam znaci nije ful sintetika. Inace ga preporucuju za 16v motore kao i verziju Selenija Gold. Gradacija 20-50 je onako bas ako ti je motor mnooogo presao, dovoljno ce biti polusintetika 10w40 ili 15w40 posto ide svakako toplije vreme pa valja malo "gusce" ulje. Prilikom zamene ulja obavezno menjaj i filter i dobro iscedi ulje, ako imas hladnjak za ulje preporucujem ti da i iz njega iscedis jer ume da ostane tj. da ne iscuri sve. Kad sve iscedis slobodno mozes da stavis nov filter i sipas novo ulje i najbolje ono sto preporucuje fabrika za tu kilometrazu.
      Boj ne bije svetlo oruzje vec boj bije srce u junaka

Comment

• zvrle
        CBC Senator XXL
        • 01.11.2005
        • 961
        • Beograd, Batajnica
        • Golf 4

Ako je verovati autodati, sipaš polusintetiku.

“Scientists dream about doing great things. Engineers do them.”

Comment

• ostres
          CBC Senator XXL
          • 01.06.2008
          • 305
          • Zemun

Selenia 20K i Gold su sinteticka ulja.
          Dok je motor nov i u dobroj kondiciji svakako da treba sipati ono sto fabrika preporucuje. Ali kazem da sam od par ljudi dobio savet da sipam mineralno
          ulje zato sto je motor vec podosta presao.
          U svakom slucaju cu probati sa ovim HPX uljem posto sam nasao na nekoliko pozitivnih iskustava bas u smislu prelaska sa 20K,Gold na HPX.

Comment

• mikisxy
            CBC Senator
            • 25.09.2008
            • 238
            • beograd

slobodno HPX lepo se pokazao na motorima koji su presli preko 200000km.smanjuje potrosnju ulja i motor tise radi

Comment

• ostres
              CBC Senator XXL
              • 01.06.2008
              • 305
              • Zemun

Sipan HPX pre dva dana. Videcemo kako ce se ponasati. Za pocetak vise mi se ne pali lampica za pritisak ulja sto je znalo da se
              ponekad desi na leru sa 20K i Gold.
              Jedino sto mi se juce desilo kad sam juce ujutru upalio bacio mi je beli dim na auspuh dok je sauh drzao povecane obrtaje.
              Kad je spustila obrtaje nije vise bilo dima. Danas nije bilo dima ali sam je prvi put palio tek u 12 kad je vec bilo toplije pa
              sauh nije ni aktivirao. Videcu sutra ujutru.

Comment

• legenda
                CBC Senator XXL
                • 28.03.2009
                • 1345
                • Beograd

Hpx kao sto vec neko rece je za stare i produvale motore.Kada si ga vec nasuo dobro ce ti posluziti za predstojece leto,ali pred zimu ga obavezno zameni jer je mnogo gusto i treba vremena da ga povuce uljna pumpa i da pocne podmazivanje po motoru.Predpostavljam da ti je zbog toga i podizao obrtaje kada je iole niza temperatura

Comment

• mikisxy
                  CBC Senator
                  • 25.09.2008
                  • 238
                  • beograd

cisto sumnjam da na takvim motorima pumpa radi po fes zazorima pa da joj gusce ulje moze praviti problem.pritisak ulja se da izmeriti bez vecih problema

Comment

• Srdjan
                    CBC Senator XXL
                    • 30.09.2004
                    • 2416
                    • Bajina Basta/Beograd

Originally posted by ostres
                    Sipan HPX pre dva dana. Videcemo kako ce se ponasati. Za pocetak vise mi se ne pali lampica za pritisak ulja sto je znalo da se
                    ponekad desi na leru sa 20K i Gold.
                    Jedino sto mi se juce desilo kad sam juce ujutru upalio bacio mi je beli dim na auspuh dok je sauh drzao povecane obrtaje.
                    Kad je spustila obrtaje nije vise bilo dima. Danas nije bilo dima ali sam je prvi put palio tek u 12 kad je vec bilo toplije pa
                    sauh nije ni aktivirao. Videcu sutra ujutru.
                    Ako tebi pada pritisak ulja sa Seleniom ili bilo koji drugim krstenim uljem, to onda nije problem u ulju. Ima nesto i do motora.
                    Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• banebg81
                      CBC Veteran
                      • 26.06.2008
                      • 195
                      • Beograd

A koji je razlog prelaska na drugo ulje?
                      Ako ti je sve radilo kako treba sa tom GOLD varijantom i ako nije trošio puno i sl. nema potrebe da diraš ništa. A ako je već motor pri kraju ili gotov, možeš da mu sipaš i ulje za menjač, neće ti mnogo pomoći.
                      Dovoljno je da sipaš neko mineralno malo kvalitetnije, MOTUL recimo i to je dovoljno a to je 15 - 40 ništa drugo.

Pozdrav

Comment

• ostres
                        CBC Senator XXL
                        • 01.06.2008
                        • 305
                        • Zemun

Drugo ulje sam sipao zbog problema sa pritiskom ulja koji trenutno nemam para da resim ozbiljnijom popravkom motora.
                        Da bi izvadio radilicu motor mora napolje a to je skupa operacija.
                        Nego imam jos jedno pitanje:
                        Da li crknut protokomer moze da se manifestuje gusenjem i gubitkom snage na vecim obrtajima u smislu da na trenutak secne pa nastavi ili
                        da se totalno ugusi i nece da poveca obrtaje preko neke vrednosti?

Comment

• legenda
                          CBC Senator XXL
                          • 28.03.2009
                          • 1345
                          • Beograd

To sto secka na visokim obrtajima ili se gusi,moze da bude svasta,od kablova,svecica,bobine do centralne jedinice.Ako ti trosi mnogo probaj u nekom servisu da nastelujes stari protokomer preko izduvnih gasova,ali auspuh ti ne sme biti supalj.To sa pritiskom ulja vidi pozajmi pa resi,inace znas i sam.Veliki pozdrav

Comment

Working...
                          X