AR 33 1.5, 1991. god, 77kW - problem

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Dzalf
    CBC Član
    • 28.07.2006
    • 85
    • Beograd/Zarkovo

AR 33 1.5, 1991. god, 77kW - problem

Znaci kao sto sam stavio u naslovu auto je Alfa Romeo 1.5, dva karburatora, 1991. godiste, 77 kW (105 KS).
    Juce mi se desila vrlo neprijatna stvar, koja moze da bude jos prilicno neprijatnija (bar sto se novcanika tice).
    Tokom jucerasnje voznje, u jednom momentu odmah nakon polaska, mi je auto samo sam od sebe pojurio napred a motor je poceo da urla. Prikocio sam malo i primetio da je broj obrtaja porastao na 7500 rpm, znaci kazaljka obrtometra je gotovo zakucala do kraja. Zaustavio sam auto na prvom mestu gde je to bilo moguce a da ne kocim saobracaj sto je bilo jedno 300-400 m dalje od mesta gde je to pocelo da se dogadja, primetivsi pritom da mi ne raguje na gas iako je br. obrtaja bio ekstreman. Iskljucio sam motor i potom startovao auto jos par puta nadajuci se da je to nesto prolazno medjutim bez obzira sto je auto bio izbacen iz brzine, on je u leru odmah dizao broj obrtaja na 7500. Pogledao sam malo pod haubom i video da se jedna od onih "rucica" za gas ne vraca kako treba, a pedala gasa je bila gotovo do samog kraja, opustena, tako da sam ja gornjim delom stopala mogao da je podignem i cim sklonim nogu ona opet padne.
    Posto sam skontao da se sajla gasa zaglavila uspeo sam malo da je oslobodim (vratim) tako da mi pedala gasa nije bila bas kao ranije i da tako nekako dodjem do kuce koja je samo 500-600 m odatle. Broj obrtaja je i dalje bio jako veliki (vec nego inace) ali nije isao u crveno vec je bio oko 5000 rpm.
    Na putu do kuce sam primetio da mi u motoru nesto lupa sto je znak da je naj veliki broj obrtaja sigurno izazvao neki dodatni kvar ali ja ne znam sta bi to moglo da bude.
    Ono sto me znaci zanima jesta sta bi moglo sve da strada vezano za situaciju koja se dogodila - u najboljem i najgorem slucaju, koliko bi u nacelu ta opravka mogla da kosta (ne mora tacno vec otprilike-priblizno), da li bi u zavisnosti od toga sta je u pitanju bilo pametno da "samohodno" odvezem auto kod majstora i sve sto bi moglo da pomogne da se odlucim sta dalje.

Da napomenem da je auto u tom rezimu visokih obrtaja radio sveukupno oko 4-5 minuta (gruba procena), da je zanimljivo da je akumulator kad sam trebao da krenem bio skroz prazan pa sam na kraju morao da startujem na gurku (u stvari zaleteo se nizbrdo dok nije upalio - sreca da je nizbrdica) i da sam proverio ulje u motoru i ima ga nesto manje iznad gornje crte.

Hvala unapred.
    Jednom Alfa, uvek Alfa!
  • miskovolvo
    CBC Veteran
    • 22.02.2010
    • 171
    • Aleksinac

Re: AR 33 1.5, 1991. god, 77kW - problem

Najbolje je da nadjes nekog postenog majstora koji radi Alfe da ti to pogleda,u najgorem slucaju to sto lupa,mozda je polomio bregastu,radilicu,i jos milion gluposti,neka ti je bog upomoc

Comment

• Dzalf
      CBC Član
      • 28.07.2006
      • 85
      • Beograd/Zarkovo

Ma znam odlicnog i postenog majstora koji radi Alfe i kod kog sam vec radio neke stvari ali mi bas ni nije blizu (ja na Zarkovu, on na Vozdovcu blizu opstine) tako da nisam siguran da li bih se sa autom u ovakvom stanju bas usudio da krenem kroz citav grad imajuci u vidu sve probleme koji postoje (sajla gasa, motor...).
      Jednom Alfa, uvek Alfa!

Comment

• miskovolvo
        CBC Veteran
        • 22.02.2010
        • 171
        • Aleksinac

ako nista drugo,zakaci ga sajlom pa ga odslepaj nekako,nemoj da napravis jos vecu stetu nego sto jeste

Comment

• Jurke
          CBC Član
          • 20.09.2007
          • 28
          • Novi Sad

To se i meni desilo, doduše sa peglicom, ali ja sam moju odmah ugasio i izasao da vidim sta je u pitanju, a ti nazalost nisi gasio auto a 4-5 min na 7500 o/min nije tako bezazleno, nažalost.

To što lupa, budi obazriv, ja ga ne bih vozio da ne napravim još neki veći belaj. Pitaj majstora da ga dovezeš do kuće da "oslušne" pa ga vrati nazad, ali moj ti je savet da je ne voziš tako, ko zna šta je u pitanju?!

Srećno!
          Alfa Romeotik

Comment

• magic33
            CBC Član
            • 26.12.2006
            • 26
            • Nis

Leteći ležajevi na boxeru obožavaju da prolupaju na visokim obrtajima ako je slabo podmazivanje ili ga nema.Još ako nije zagrejan...
            Nadam se da grešim...

Sad vidoh temu od istog autora viewtopic.php?f=336&t=46202.
            Definitivno je leteći.To što ti je gasio na leru i tražio gas,leteći je već počeo da lepi.Visoki obrtaji su ga samo dokrajčili.
            ...ludo i brzo...

Comment

• Dzalf
              CBC Član
              • 28.07.2006
              • 85
              • Beograd/Zarkovo

Tek sutra, nakon dva meseca su se stekli uslovi da ga nekako odslepam kod majstora tako da cu da vidim sta mi je ciniti.
              U medjuvremenu sam razmisljao i o promeni motora tj. da kupim neki drugi koji je u dobrom stanju i zamenim ovaj, ako mi je to finansijski isplativije pa me interesuje za koliko bi mogao da se nadje motor za alfu i kakva je uopste procedura zamene motora sa legalne strane ako motor ima papire kao i da li je moguce da se umesto postojeceg 1.5 sa karbovima ubaci 1.5 ili 1.7 IE (da li je komplikovano pa majstori to izbegavaju ili...)?
              Svaki savet vezan za razmisljanje o zameni motora bio bi mi od koristi.
              Jednom Alfa, uvek Alfa!

Comment

• magic33
                CBC Član
                • 26.12.2006
                • 26
                • Nis

Prebacivanje motora što se tiče papirologije nije neki problem.Odneseš u SUP papire od auta,papire od motora,tehnički,platiš neke takse ...
                Fizikalija je malo komplikovanija.Ako ubacuješ IE,treba ti kompletna instalacija od donora motora,ECU,pumpa za gorivo.
                U suštini nije preteško.
                ...ludo i brzo...

Comment

• somi_kac
                  CBC Senator XXL
                  • 03.04.2009
                  • 796
                  • Kać

U svakom slucaju nije ti skupa ni varijanta, ako je motor stranac. Naravno ako je dobar, uzmes ga bez menjaca i ostalog sto imas i platis carinu (150-200 Eura) i vozis bez brige. Kad ga vec ubacujes, otvoris i proveris. Mozes celog neregistrovanog stranca za jako male pare.
                  Drugo, ako ti je otisao lezeci, trebalo bi da ga cujes kad upalis auto. Imamo jednu 33-ku 1.5 Boxera '89 kome su zveknuli lezajevi (izmedju ostalog) i cuje se lupanje iza coska. To sto je rekao Magic je apsolutno tacno, znam po ovoj Alfi koja je neretko terana do 5 hiljada obrtaja i problem je nastao posle malo vise od 6 meseci.
                  OPEL Astra 1.6i
                  OPEL Kadett 1.6
                  ŠKODA Favorit

Comment

• Stratos
                    CBC Senator XXL
                    • 10.09.2008
                    • 2594
                    • Novi Sad

Pa od tako visokih obrtaja mora da prolupa. Gde ćete terati te stare motore na 5000,pa normalno je da se raspadnu na tako velikim obrtajima. Mislim da su takve alfe podešene na oko 3700 obrtaja,ne više.

Comment

• Stratos
                      CBC Senator XXL
                      • 10.09.2008
                      • 2594
                      • Novi Sad

Naravno da sam se šalio.

Comment

Working...
                      X