Selenia 20K vs. Selenia 20K Alfa Romeo

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • acasmc@200sx
    CBC Senator
    • 30.01.2007
    • 282
    • Mladenovac
    • BMW F31 320d

Selenia 20K vs. Selenia 20K Alfa Romeo

imam jednu nedoumicu, da li se smeju mesati ova dva ulja? rekao bih da su skoro identicna, ali ipak nisu ista.
    Auto je Alfa Romeo 146, 1.6 TwinSpark (presla 208.000km, ako je to iole bitno)
    Razlog:
    U jednom servisu, da ne imenujem, uradili su mi zamenu termostata, ulja, filtera ulja, filtera vazduha i rashladne tecnosti...

elem, segrtu koji je odvijao srafove, sam skrenuo paznju da mi kaplje ulje ispod auta, od cepa gde se ispusta. nesto sitno. recimo sipam 4l, to je tacno na pola meraca i na 7.000-8.000km dodje do minimuma, dolijem 500ml i zamenim na 10.000km.
    do sada sam uvek sipao Selenia Racing 10W-60, najvise zbog varijatora. i da kucnem u drvo ne cuje se ni na sekund kada se upali auto. resih da ovaj put bude 20K Alfa Romeo, cisto da prezimi sa njim, jel mi je jeftinije, realno, a i zimi motor ne trpi tolike temperature kao sto je slucaj leti.

taj isti segrt je rekao kako ce resiti i da to nije nikakav problem. kada sam dosao po auto, rekao mi je da je stavio teflon traku, zavio i stavio 2 podloske.
    sutradan sam primetio 2-3 tackice u snegu, sto dalje implicira da je i dalje kaputalo isto, ali zbog praznika, nisam stigao da tome posvetim vise paznje.
    u medjuvremenu sam se dovezao od Leskovca do Mladenovca, oko 250km, i to ULTRA SLOW, bukvalno ceo put na 2000/2500rpm.
    sinoc upalim auto, krenem, prebacim na plin, on se ugasi. kontam uvalili mi krsh plin na OMV u Leskovcu, mada ni sam ne verujem u to. probam ja jos par puta, ali nece, na benzin sve radi normalno, na plin se ugasi odmah. razmisljam da nije termostat, ostao zatvoren, pa ledi isprarivac, ali temperatura posle 10min u mestu, stoji ispod 80'C i ne mrda.
    nista, dignem ruke, prebacim na benzin i vratim se kuci.
    jutros inspekcija:
    ulje - merac jedva dohvata, bukvalno 1cm ispod minimuma
    voda - dolio oko 1.3l
    ?????
    obidjem ti ceo Leskovac da nadjem 20K Alfa Romeo, ali nema nigde. u par radnji su me ubedjivali kako je to isto kao 20K, samo sminka na ambalazi znak Alfe?!?!
    posto me niko od njih nije ubedio, odustanem od kupovine.
    e sad, krucijalno pitanje je:
    Da li pomesati 20K i 20K Alfa Romeo, ako je vec "sminka" na ambalazi, ili naruciti 20K Alfa Romeo i ne experimentisati??
    nikad ne vozim brzo, dok me ne pretekne Skoda Octavia karavan 1,9TDI
  • Dora
    Nadzornik!!!
    • 24.10.2004
    • 17451
    • Novi Sad
    • FIAT

Re: Selenia 20K vs. Selenia 20K Alfa Romeo

Ako pod ovim 20K misliš na Seleniju 20K, ja to ne bih sipao ni blesav, jedino pred streljačkim vodom a onda bih ispustio kad me ne gledaju.... Ustvari ne treba ispuštati, nestane samo...
    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• vujke
      Admin
      • 29.09.2004
      • 1673
      • Mladenovac
      • Daewoo Lanos 1.5SX

To ultra slow je bilo do Aleksinca a onda je 20k testirao na 6000rpm
      Ustedeo si jednu crvenu a sad ces da izgubis 5 dok se vratis na 10-60
      while(!asleep()) {sheep++;}

Comment

• acasmc@200sx
        CBC Senator
        • 30.01.2007
        • 282
        • Mladenovac
        • BMW F31 320d

Pa brate....! Ma sledece sipam, ponovo Racing, jebo ti ovo. Mislim ne pricamo sad o kvalitetu samog ulja, ali recimo da mi je veca temperatura motora sa 20K Alfa Romeo, nego sa Racing?!?!
        Ja kao da se ne pravim pametan, ako pise u manualu 20K, ne bi smelo da bude lose.

Da pod 20K mislim na ovo dole u PDF-u.
        Jedan je 20K, drugi je 20K Alfa Romeo
        meni oni brojevi i slovca ne znace nista, ali ipak vidim da nisu svi isti. Tako da po mojoj proceni pada u vodu ona prica, "sminke" na ambalazi.
        E sad da li pomesati u situaciji kakva jeste, ili ne?

Comment

• Put-in
          Banovan
          • 28.01.2009
          • 189
          • Beograd

Ma care, kad može da se meša mineralno i sintetičko, što ne bi moglo 20K i 20K prcmrc. Ali očigledno je da mu više prija to Selenia Racin. Nego... što nije hteo da radi na plin? Kakve veze ima nivo ulja sa plinom?

Comment

• wlady
            CBC Veteran
            • 13.11.2010
            • 144
            • bern
            • daf

ja sam se jednom zahebo i nikad vise.jos ja frajer u fiat pa 17 € po litru trosio mi 1L na 1000.sad sipam motorcraft xr(najjeftinije) i sad nek mi neko objasno kako to da se potrosnja prepolovila!?
            U stvari,kao sto kaze sig.Preside
            .... Ustvari ne treba ispuštati, nestane samo...
            mora da je super ekolosko,ni ne treba menjati,samo dolivas.kakav ***** longlife od VW

Comment

• acasmc@200sx
              CBC Senator
              • 30.01.2007
              • 282
              • Mladenovac
              • BMW F31 320d

hm? da rezimiram:
              pajser od segrta, gore pomenuti je:

stavio bakarnu podlosku na cep kartera i to preko stare podloske, koja je vec bila iskrivljena!!!!! sta reci????
              a voda je istekla, jel nije zavio selnu lepo, na jednom crevu, kada je menjao termostat!!!!

sto je rezultovalo, da na -1'C isparivac zamrzne, jer mu je logicno falilo ~1.5l vode.
              ulja sam dolio tacno 2l. znaci da je u motoru bilo MAX 2.5l, a lampica se i dalje nije palila, cak je i temperatura bila normalna, do 80'C.

Comment

• Dora
                Nadzornik!!!
                • 24.10.2004
                • 17451
                • Novi Sad
                • FIAT

Nećeš se ti smiriti dok ne upropastiš taj motor do kraja. Baci to napolje i sipaj kršteno ulje, prežali te pare da ne bi posle veće pare dao. To što je smrzao isparivač sa tolikim manjkom tečnosti govori da si imao ozbiljan problem sa cirkulacijom tečnosti u motoru i da je glava malko vrištala u isparenjima koja baš i ne hlade. Sledeći put kad kazaljka temperature krene na dole umesto na gore ili se isparivač smrzne, stani odmah i proveri zašto...
                Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• dekideki
                  CBC Senator XXL
                  • 26.07.2005
                  • 1914
                  • Beograd

*vrati se na Rejsing

inace da, ima male razlike izmedju 20K i 20K AR. ovo drugo je namenjeno 16V motorima, odnosno hidropodizacima i onom uzasnom varijatoru u njima.
                  dok sam koristio 20K AR, uzeo sam jednu litru za dolivanje (20K, bez AR). cak i na oko je potpuno drugacije!

srecno sa radovima
                  .

Comment

• acasmc@200sx
                    CBC Senator
                    • 30.01.2007
                    • 282
                    • Mladenovac
                    • BMW F31 320d

@dora
                    pa od trenutka kada je smrzao isparivac, presao sam samo 2-3km do kuce i to bukvalno na vr' gasa.
                    priznajem gresku, vracam se na Racing, cim pre!

@dekideki
                    ovo je prvi put za tri godine, da sam sipao bilo koje drugo ulje, sem Racing-a. cak razmisljam da sledece sipam ono, bolje, Sport, ili kako vec? za 20K nisam ni mislio da je nesto, da su mi ponudili samo njega, ne bih sipao. ali racunam ovo je "Alfa Romeo", pa kao koliko mogu da se za****m?
                    bas cu da proveravam narednih dana ulje, da vidim da li guta? a imace Alfa da prezivi i povratak do Mladenovca, sto je oko 250km. i to cu da teram pun gas autoputem, bas da vidim kako ce ulje da se ponasa.

Comment

Working...
                    X