Kao što sam napisao, ako nije prokuvao, neće se desiti ništa, jer su temperature glave motora i rashladne tečnosti približno iste. U svakom slučaju, dok je motor u radu, temperatura motora je veća od rashladne tečnosti.
Čak i da je prokuvao usled nepravilnosti u radu ventilatora ili termostata i delimičnog gubitka tečnosti, neće se desiti ništa, osim ako to nije posledica pregorevanja dihtunga glave motora, ili loše urađene opravke prilikom zamene dihtunga. Ako je došlo do krivljenja glave motora, pa nije poravnata, ili pucanja bloka motora.
Rad ventilatora nakon gašenja motora povoljno deluje na temperaturu rashladne tećnosti celog sistema, bez obzira što pumpa ne radi - zakon spojenih posuda!
Istina, da sam motoristiku učio 1960-62. u vojnoj akademiji, ali zakoni fizike ostali su isti. Pogubno bi bilo gašenje motora i dosipanje hladne rashladne tećnosti. Pravilno je ostaviti motor u radu i polako preko prelivne posude dolevati tećnost do uobičajenog nivoa i kada se temperatura spusti na radnu, ugasiti motor, ili nastaviti vožnju, ako se to desi na putu. Što prije ustanoviti zbog čega se to desilo, ili dešava. Meni se to par puta desilo usled oksidacije kontakta na konektoru ventilatora hladnjaka, na vozilu čije ime ne smijem da pomenem (Dora)!
Ima ta prica logike,da se saceka gasenje ventilatora pa da se ugasi motor,a isto tako mislim da mu se nista ne moze desiti i ako se ugasi pre gasenja ventilatora,pa nije glava od plastike pa da se istopi.Vozite ljudi auto i ne brinite previse,samo pratite kazaljku temperature i bez brige!
Čak i da je prokuvao usled nepravilnosti u radu ventilatora ili termostata i delimičnog gubitka tečnosti, neće se desiti ništa, osim ako to nije posledica pregorevanja dihtunga glave motora, ili loše urađene opravke prilikom zamene dihtunga. Ako je došlo do krivljenja glave motora, pa nije poravnata, ili pucanja bloka motora.
Moram te podsetiti na pojavu mikropukotina na hilznama usled oslobađanja kinetičke energije opne balona proključale tečnosti u kontaktu sa površinom hilzne...Oštećenja mogu biti mala,čak neprimetna na oko, u jednom cugu ali se vremenom nakupi.
bez obzira što pumpa ne radi - zakon spojenih posuda!
Primenjivo na pravilne preseke protoka i pravilno stepenovane prelaze. Na automobilima neretko neprimenjivo.
Kao što sam napisao, ako nije prokuvao, neće se desiti ništa
Upravo tu se i krije opasnost. U glavi proključa dok je u hladnjaku normalna temperatura.
Ima ta prica logike,da se saceka gasenje ventilatora pa da se ugasi motor,a isto tako mislim da mu se nista ne moze desiti i ako se ugasi pre gasenja ventilatora,pa nije glava od plastike pa da se istopi.Vozite ljudi auto i ne brinite previse,samo pratite kazaljku temperature i bez brige!
Tu je ključ!!! Ako je pokazivač rashladnog sredstva konstatovao povećanu temperaturu od normalne,nije zgoreg,a čak šta više,dobro je sačekati u "leru" da se temperatura stabilizuje. Naravno,kada je to moguće,odnosno svi elementi sistema za hlađenje su ispravni.
Napisah gore primere ekstremnih slučajeva koji se potvrđuju u praksi svakodnevno.
Za primenu...na svakome od nas je da izvuče zaključak...ili pročita uputstvo
Htedoh da ne dodam ni jedan post u ovu temu ali...
Paranoid Sre 04 Maj 2011 20:28
Hvala!
Posebno se odnosi na automobil iz tvog potpisa. Dok god pali ventilator posle gašenja motora kada je na kritičnom nivou temp. tečnosti za hlađenje znači da ti je sve u redu sa sistemom i da prirodni "termosifon" radi.
Prvo i pre svega eliminiši curenje hladnjaka, da budem precizniji eliminiši bilo kakva curenja rashladne tečnosti na motoru. ZAMENI hladnjak, krpljenje je diskutabilno, naročito kod aluminijum plastičnih hladnjaka. Raazlog ne leži u šteti i dolivanju, već u padu pritiska u sistemu hlađenja, i obaranju temperature ključanja od nekih +120 stepeni na realnih oko 100 stepeni. Pisano je ranije, suština je da se ne ponavljam u stvaranju parnih čepova i ometanju normalne cirkulacije rashladne tečnosti. Sistem starih motora i jednostavnog termosifonskog hlađenja gde je Psistemaatm, je odavno napušteno i prevaziđeno. Sa šupljim sistemom upravo se to događa. STRATOS daje izuzetno dobre, korisne i korektne savete, ja bih ga poslušao.
''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!
Upravo to,jos da dodam da ima onih koji sami menjaju antifriz,a ne znaju za ozracivanje sistema,jer misle da je to isto kao npr. kod juga.Ostanu vazdusni cepovi u sistemu i to moze biti veliki problem za glavu motora...
Secam se pre 6 godina kada sam kupio auto da mi nije readio reostat prve brzine ventilatora na hladnjaku i nije mi radila opcija da ventilator radi dok je motor iskljucen... Ako zapocne da vrti a ja iskljucim motor, i ventilator se iskljuci. Tako sam furao 3 godine dok nisam saznao da on mora da vrti i kad je motor iskljucen pa sam to zamenio i onda je da prica radila kako treba. Nije mi se tada desilo nista tako da smatram da mi se nije ni sada desilo ostecenje neko u slucaju koje sam opisao gore u postu. Koliko vidim, savetujete da je bolje da se saceka da ventilator ugasi ali ne moze se to bas primenjivati u svim situacijama, nekad i ne cujem kad ukljuci, nekad se negde zuri pa ne moze. Malo duze parkiranje nadam se da ne moze toliko da optereti motor da ventilator ne moze da ohladi tecnost, a pritom imam i novi hladnjak.
Upravo si opisao konstrukcijsko rešenje problema pregrevanja posle gašenja motora. Kada je sve ispravno,kao što si ti uradio posle tri godine,nema nikakve bojazni,ali prve tri godine si imao rizik od pregrevanja zbog neispravnosti sistema.
U principu,preporučljivo je da se sačeka sa gašenjem kada je otklon kazaljke pokazivača temperature motora veća nego što je uobičajeno...
E kod mene koji nema pokazivac temperature na instrument tabli je malo teze da pratim sta se tu desava, kakve su temperature i sve to... Mogu samo da nagadjam i da mislim da je sve u redu. Misllim sad mi je sve novo, hadnjac, termostat, vodena pumpa, davaci, sredjena glava, voda do vrha, ne bi trebao da sam napravio stetu neku sa tim jednim parkiranjem gde je ventilator poceo da vrti cim sam motor isljucio, ne znam, ne bih zeleo opet da mi se s**** ditung i glava!
Na renault19 16v sam imao pumpu koja se ukljucivala cim ugasis kontakt i radila bi 2-3 minuta. To se, kako mi je rekao majstor, ugradjivalo fabricki u 19-ce sa ovim motorom i sluzi da se ravnomerno hladi tecnost. Nisam siguran, ali mislim da je to bila posebna pumpa nezavisna od celog sistema. Stekao sam utisak da retko koji auto to ima, posto su elektricari mislili da je zalepio relej i 2-3 puta mi iskljucivali tu pumpu da ne iscrpi akumulator. A kad parkiram auto prolaznici su bili u fazonu: ''Decko, sta ti se ovo cuje? Ovo ti kuva u motoru.''
Inače,evo šta nađoh viewtopic.php?f=327&t=43547.
Link za Z10 je još uvek živ (proverio sam) i u njem' poglavlje koje se zove "Gašenje motora".
Mada,mož' da bidne i da proizvođač a i konstruktor z'inat daju pogrešna uputstva...
Pise: Nakon duže vožnje bolje je dopustiti vozilu da se radom motora u praznom hodu
spusti temperatura u prostoru motora.
Znaci ko to ne ispostuje sta ce se desiti? Znaci posto ja to jednom nisam ispostovao, moram ponovo da skidam glavu? Da ne putujem daleko jel moze da me ostavi negde sad kada sam ga naceo? Ne znam sta reci posle ovoga...
Comment