Uticaj termostata na potrosnju

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Bingodalton
    CBC Senator XXL
    • 12.11.2012
    • 316
    • Novi Sad
    • GP 1.9 JTDM Sporting

Nisam promenio u potpisu koji je auto u pitanju. Na Stilu imam ekstra potrosnju, po gradu ne prelazi 7.5, uglavnom 6-7, a imam i Grande Punta JTDM, 130ks, i tu mi je prosek samo gradske voznje recimo pa 9. I to prilicno penzionerske voznje. Sta vise, ako ga vozim ostrije prosecna se i spusti ponekad.
    Ne mogu da se setim da li mi je na Stilu isti slucaj kao na GP-u, ali auto samo kucka prosecnu potrosnju kad stojis, tj ako je ponistim a ne vozim, vec recimo to uradim u gradu gde stojim na semaforu, to bude prilicno alarmantno.
    Sada mi je na bordu manja...ali sam isao za BG i zato je negde oko 7.5 ako se dobro secam. Generalno trosi mi vise nego Stilo i to za 1-2litre. Na otvorenom je to za 1l, u gradu za 2l.
    EGR sam ocistio, u sustini on sam nije bio prljav, ali je otvor na klapni za gasenje bio uzasan. Kad je skidan termostat, onda sam skinuo i klapnu za gasenje i ona je ociscena, iako nije bila posebno prljava.

Auto generalno ide ko metak. I sa 17" hoce u 2. a ponekad i u 3. da pali ASR, sa zimskim 15" da ne pominjem. Malo sam ga produvao na 4k u 6. juce...nekih 10-tak km na putu za BG, pa ni tu nema problema. Bas me je iznenadio jer Mini Cooper S ne moze brze od toga, nas je bilo 3, a on sam.

E sad, jedino sto hocu jos da uradim, ovako samostalno, to je da ocistim MAP senzor. MAF, tj protokomer ne diram, to se ne cisti koliko ja znam.
    Cini mi se da je malo glasniji na leru, tj do 2000 obrtaja. Kako se secam korekcija na 1. i 4. dizni je 1.3, sto i dalje nije alarmantno kako sam cuo, ali mozda i jeste za MultiJet, vise ni ja nisam siguran. Uzecu ELM pa cu pratiti kako se ponasaju dizne na nizim i visim obrtajima, bez i sa opterecenjem.

Ako imas neki savet na sta da obratim paznju, bacicu se na posao.

PS. U sustini sad mi je potrosnja manja jer su na njemu zimske 185/65 R15, a bile su 205/45 R17 letnje...a i termostat sad lepo zakuca na pola. Po mom misljenju, iako je fabrika deklarisala 7.8 u gradu, taj auto ne bi trebao da trosi vise od 7 po gradu, normalne voznje. U odnosu na Stilo je laksi skoro 200kg, a 15 konja jaci.

Comment

• comi 1342
      Moderator
      • 28.09.2005
      • 1126
      • NS
      • Giulietta ,PUG 106,

1. Nisi odgovorio, kako si zaključio da ti je ta potrošnja ?
      2. Moj bivši stilo (2002.) nije merio potrošnju na leru, zna zbog toga biti velika razlika
      3. Ako ćeš da razmatraš potrošnju nekog auta, zakon je : sipanje punog rezervoara, pražnjenje pa dosipanje, pa računjanje, potrošnja po boardu
      može biti kao ono što piše na tarabi...
      4. Sporting auto = tuning = tvoj problem, da li si proverio koja ti je verzija softwera u ECU, a koja bi trebala da bude ?
      Tipujem na ovo pod 4
      "Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
      "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

• Chubbs
        Everybody lies
        • 29.01.2006
        • 5807
        • Novi Sad
        • Audi A6 1.8T

Brzi od mini kuper esa. smanji ribu.
        You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
        Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
        Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• Bingodalton
          CBC Senator XXL
          • 12.11.2012
          • 316
          • Novi Sad
          • GP 1.9 JTDM Sporting

Potrosnju nisam merio punjenjem do cepa, pojma ni ja nemam sto to nikako da uradim, ali recimo po bordu i kad recimo sipam 2000 i vozim dok ne upali rezervu, pa opet sipam 2000 i dok ne upali rezervu, i opet za 2000, pa dok ne upali rezervu...tako vise puta zaredom dodjem do potrosnje od 9l. U sustini predjem 140-150km za 2000 din, tj za 13.3l. Potrosnja je sigurno 9, i racunanjem i bordom.

Slagao sam da mi je na bordu sada 7.5, kad sam seo u kola video sam 6.9, ali se do kuce povecala na 7.0. U sustini po mojoj proceni bice prosecna sa NS-BG-NS relacijom oko 7.5, videcu kad ce da se upali rezerva pa cu znati.

Sto se tice sporting = tuning. Auto je fabricki, pa ako cemo reci fabricki sportski to ne znaci nuzno da mora da trosi kao da je neko ceprkao po njemu. Originalne felne su mu 17" i motor je 131ks. Na stranim forumima vidim da postizu bolju prosecnu potrosnju, a JTD bas i nije potrosac. Citao sam pre na forumima da neki pisu kako im Stilo JTD trosi 8.5 u gradu, ali je to za mene enormna cifra, jer znam kako ga vozim i koliko trosi (Stilo). Imao je prijatelj trovratnog pa mi se zalio da mu trosi 9-10, a ja ostrije vozim od njega i 7.5 u gradu ne prelazi.
          E sad, ono sto ti kazes, da mislis da Stilo nije na leru merio potrosnju. Ni meni tada ne izbaci trenutnu naravno, ali kad recimo ponistim Trip i stavim ga na prosecnu posle 2-3km, i stanem na semafor, bukvalno gledam kako povecava 10.1, 10.2, 10.3,... Jer on meri predjeni put i potroseno gorivo. Moram videti kako mi je u Stilu, da ne lupam glavu oko toga, ali kako god okrenem 9 je puno za takav auto.

Ecu...to ostaje da se proveri, eto tu postoji mogucnost, mada ja mislim da je fabricki sve.

Sta kazes, jel ciscenjem MAP senzora dobijam nesto, i ima li nekih problema da to radim? Cistio bih ga sprejom za ciscenje EGR-a. I cini mi se da ima knedlu malo na leru, tj kad menjam navise brzine, kao da klecne ponekad ako mu ne dam gas...mada, ni papucica gasa ne reaguje prvih pola cm (otprilike) pa moguce da ja tu malo gresim, imam osecaj da sam pritisnuo gas, a nisam, jer na Stilu mi hvata cim oslonim nogu na gas.

Comment

• Bingodalton
            CBC Senator XXL
            • 12.11.2012
            • 316
            • Novi Sad
            • GP 1.9 JTDM Sporting

Pa sad, nije brzi, ali 10km ne moze da mi odmakne ni 1m. Ne znam, verovatno nije bas u nekom super stanju. Nisam ja od onih ribolovaca Gledao sam sada bas specifikaciju za Cooper S i on bi trebao galantno da me ostavlja sa max brzinom od nekih 10km/h razlike, ali prosto nije mogao ni 1m da ode od mene. Vozio je on i levom, mislio da ja mogu da ga preteknem, ali djavola, vozimo na istom rastojanju, tako da nije bas ni da sam se odrzavao iz njega zato sto imam zavetrinu. Ja sam bio prijatno iznenadjen. E sad, toliko koliko su mi uske gume, tj 185, to se kompenzuje time da su zimske i ipak imaju veci otpor.

Pardon, vozio je desnom, srednjom.

Comment

• Chubbs
              Everybody lies
              • 29.01.2006
              • 5807
              • Novi Sad
              • Audi A6 1.8T

Onda nije bio kuper s
              You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
              Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
              Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• Bingodalton
                CBC Senator XXL
                • 12.11.2012
                • 316
                • Novi Sad
                • GP 1.9 JTDM Sporting

Moze svasta biti...to S pored Cooper ne mora da znaci...mada...ima i dupli izduv na sredini Ni to ne mora da znaci naravno.

Comment

• comi 1342
                  Moderator
                  • 28.09.2005
                  • 1126
                  • NS
                  • Giulietta ,PUG 106,

Može biti neka knedla zbog MAP-a, očisti svakako pažljivo, ali 2 l više teško. Nisam protivnik tjuniranja, ali često pravi probleme kakve ti imaš...
                  "Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
                  "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

• Bingodalton
                    CBC Senator XXL
                    • 12.11.2012
                    • 316
                    • Novi Sad
                    • GP 1.9 JTDM Sporting

Ok, za vikend ce MAP da se cisti. Kako sam razumeo, ne treba ga nicim dodirivati, niti kompresorom izduvavati, jedino sprej, i to ne WD koji masti, vec Curb Cleaner ili EGR cleaner i slicno...jel tako? Jos neki savet u vezi toga?

Comment

• comi 1342
                      Moderator
                      • 28.09.2005
                      • 1126
                      • NS
                      • Giulietta ,PUG 106,

Spolja ostružeš vidljivu garež, ostalo Carb klinerom, ništa kompresor...

Comment

• Ji 4Tze
                        CBC Senator XXL
                        • 04.05.2006
                        • 806
                        • bg
                        • Honda CR-V 4WD

Stavi bolje gume pa neće da pali ASR u 3. i 4.

Comment

• Bingodalton
                          CBC Senator XXL
                          • 12.11.2012
                          • 316
                          • Novi Sad
                          • GP 1.9 JTDM Sporting

Ne pali bas u 4., sa letnjim u 3. bas tesko (i to ne mislim pri prebacivanju u visu pa na pola kvacila), mozda na mokrom, a sa zimskim hoce u 3.
                          Stavio sam BF Goodrich G-Force Winter Go zimske gume, nije Tigar, ali nije ni Cont, Mich, Dunl... Razlika na mokrom se i te kako oseti u odnosu na letnje gume.

Comment

• Franjo
                            Banovan
                            • 14.08.2009
                            • 2831
                            • Inđija - Beograd
                            • Renault megan II res

Originally posted by Bingodalton View Post
                            Auto generalno ide ko metak. I sa 17" hoce u 2. a ponekad i u 3. da pali ASR, sa zimskim 15" da ne pominjem.
                            Iako smo debelo u off-u, a administrator ne reaguje, pa da nastavim pitanjem: u čemu je problem u vezi sa ASR/ESP?

Comment

• Ji 4Tze
                              CBC Senator XXL
                              • 04.05.2006
                              • 806
                              • bg
                              • Honda CR-V 4WD

Pa ne radi kako treba sa matorim i ćelavim gumama.

Comment

• Franjo
                                Banovan
                                • 14.08.2009
                                • 2831
                                • Inđija - Beograd
                                • Renault megan II res

To, što se uključuje, znači samo jedno: obavlja posao!

Comment

Working...
                                X