Veliki servis Fiat punto 1.2 8v.

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • slobodank
    Moderator
    • 26.11.2007
    • 1338
    • Stara Pazova
    • Fiat Idea 14.16v lpg

Veliki servis Fiat punto 1.2 8v.

Pozdrav.
    Potrebna su mi iskustva u vezi velikog servisa odnosno neke sugestije.
    Radio sam veliki servis pošto sam uzeo auto i evo do sada sam prešao 60.000 od velikog servisa. Spremam se za drugi veliki servis ali tu nailazim da dosta nejasne odgovore kada je u pitanju veliki servis. Tamo gde sam ga radio rečeno mi je da teram do 80.000, dok ovlašćeni servisi preporučuju da se to radi na 60-80.000 kilometara. Kada konsultujem autodatu ona kaže da ukoliko su u pitanju originalni delovi veliki servis odnosno zamena zupčastog remenja se vrši na svakih 60m meseci odnosno 120.000 km ili da se taj interval smanji na 36 meseci ukoliko su u pitanju otežani uslovi (ovo se odnosi na originalne delove a za zamenske taj interval se smanjuje što je i meni jasno).
    E sad moja pitanja su sledeća:
    1. Da li da teram još 20k (pošto ima dosta slučajeva pucanja zupčastog imam preporuku da zamenim samo zupčasti pošto su po rečima majstora ostali delovi u dobrom stanju).
    2. Da li je zamena samo zupčastog dobra varijanta (tu intervenciju bih imao besplatnu jedino bi kupio zupčasti) pošto mi namera da sve radim u kompletu na proleće pa ako ne moram da dajem pare sad nešto i ne bih.
    Hvala...

• Chubbs
    Everybody lies
    • 29.01.2006
    • 5807
    • Novi Sad
    • Audi A6 1.8T

a o kojim novcima pricamo, da se sve zameni i da se samo zupcasti zameni?

ako mene pitas, zamenis sve sa vodenom pumpom, sipas i ne mislis.
    You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
    Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
    Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• slobodank
      Moderator
      • 26.11.2007
      • 1338
      • Stara Pazova
      • Fiat Idea 14.16v lpg

Ako je u pitanju samo zupčasti 960 dinara (u tom slučaju ruke ne plaćam) a ako radim sve u kompletu delovi sa uljem oko 11.000 plus ruke. Moram još da razmislim i ja bih sve najrađe...

Comment

• rados
        CBC Senator XXL
        • 02.03.2011
        • 539
        • G.Milanovac SRBIJA
        • OPEL ASTRA G Z16XE

nemojte mnogo cepidlaciti ako treba menjati menjaj,ako neces to je na tvoju odgovornost,60000 je lepa kilometraza i valjda je taj auto na tu kilometrazu zasluzio da mu se to uradi kad treba.

Comment

• slobodank
          Moderator
          • 26.11.2007
          • 1338
          • Stara Pazova
          • Fiat Idea 14.16v lpg

U pravu ste obojica, menjam sve u kompletu neću da mislim da li sam dobro uradio ili ne. Malo sam bio u dilemi pošto sam na više mesta dobio odgovore da je dovoljnjo menjati samo kajš, a i nemam vremena ni novca za polovična rešenja. Hvala na pomoći.

Comment

• b_samardzic
            CBC Senator XXL
            • 02.04.2005
            • 1557
            • Smederevo

Jel vodena pumpa menjana pre 60000?

Na njemu idu kais spaner i vodena cini mi se.

Ulje nema veze sa kaisem, radi ga kad hoces.

Comment

• slobodank
              Moderator
              • 26.11.2007
              • 1338
              • Stara Pazova
              • Fiat Idea 14.16v lpg

Jeste menjano je sve, pumpa, španer, kaiš. Ulje sam spomenuo zato što ga menjam na 10k pa se taman poklapa sa velikim servisom.

Comment

• b_samardzic
                CBC Senator XXL
                • 02.04.2005
                • 1557
                • Smederevo

Mogu da ti kazem jedino da kad menjas kais odradi si 80% posla treba ti jos 20% vremena za zamenu pumpe i spanera.
                . Mani se toga dzabe a kad dodjedo havarije rekli smo ti da
                je bolje sve da si zamenio.

Comment

• slobodank
                  Moderator
                  • 26.11.2007
                  • 1338
                  • Stara Pazova
                  • Fiat Idea 14.16v lpg

Hvala na pomoći, menjaću sve da ne razmišljam. Imam još oko 1000 i nešto kilometara i radim, a to je za dve do tri nedelje.

Comment

• Chubbs
                    Everybody lies
                    • 29.01.2006
                    • 5807
                    • Novi Sad
                    • Audi A6 1.8T

pazi, lako je tudju patku u vodu terati, da ne kazem ono sa koprivama. Najbolje znas kako si u mogucnosti pa tako i radi.
                    You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                    Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                    Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• chaboo
                      CBC Veteran
                      • 17.06.2012
                      • 195
                      • Beograd V.Mostanica
                      • citroen C5 hdi

Vozis auto sa najeftinijim velikim servisom od modela posle 2000 god najskuplji je spaner PK kaisa (ako ima klimu), tako da menjaj sve jer je za zastavu 10 preporucen v.servis na prvih 60000km a za utehu za npr. za clio 1.2 8v v. servis je bar 50% skuplji u delovima ako ne i vise

Comment

• Antoaster
                        CBC Senator XXL
                        • 07.12.2007
                        • 343
                        • Beograd, Voždovac

Kolko znam klipovi ne dohvacaju ventile na ovom motoru.

Comment

• Saša
                          CBC Senator
                          • 05.11.2006
                          • 277
                          • NS

Veliki servis na 60.000 km se radi za vozila iz "professional" ranga po Fiat nomenklaturi, a to su pik ap-ovi (vanovi) i druga službena/teretna vozila. Kod vozila privatnih lica, dakle normalno eksploatisanih, veliki servis se radi na 90.000 km. Tako je po mojoj servisnoj knjižici i informacijama koje sam nedavno dobio u jednom ovlašćenom servisu u Beogradu. A i to je sve znatno skraćeno u odnosu na servisne intervale koji su bili propisani za iste automobile dok su proizvođeni u Italiji (veliki servis je recimo rađen na 120.000 km, mali na 20.000 km, ako se ne varam). Naravno, govorim o novim vozilima. Za polovna bih i ja verovatno skratio veliki servis na svakih 60.000 km zbog upitnog kvaliteta zamenskih delova.

Edit: evo vam isečak iz servisne knjižice Zastave 10, obratite pažnju na podatak kada se menja zupčasti remen (120.000 km) i "zvezdicu" odnosno ono što piše dole: ili na 3 godine za zahtevnu gradsku upotrebu, odnosno max. 5 godina / 120.000 km, šta pre dođe) :

Evo isto iz iz servisne knige Punta Classic - kao što sam već naveo, skraćeno dodatno na 90.000 km:

Ja sam trenutno na oko 62.500 pređenih km (auto star malo više od 3.5 godine) i veliki servis ću raditi na propisanih 90.000 km.
                          Last edited by Saša; 29.11.2014, 15:17.

Comment

Working...
                          X