2.4 JTD Lancia Kappa - prevelika potrosnja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • NikolaTodorovic
    CBC Član
    • 18.08.2013
    • 47
    • Aleksinac
    • Lancia Kappa 2.0t

2.4 JTD Lancia Kappa - prevelika potrosnja

Pozdrav svima!
    Imam problem koji cu pokusati detaljno da opisem kako bi mi mogli pomoci jer auto ne mogu da zakacim na dijagnostiku dok ne nadjem originalnu FIAT dijagnostiku (Iz Aleksinca sam pa su servisi lose opremljeni)

Potrosnja dizela po gradu mi je 13 litara sto je malo previse.Ne znam da li ja imam "tesku nogu" ali kod mene auto retko kad predje preko 2.500 obrtaja..Uglavnom ga presaltam na 2.000 posto ima dosta snage i odlicno povlaci..
    E sad ako se nekom ovo desilo neka mi kaze kako je to resio : Kad upalim auto, prvih par sekundi ako mu dam gas da podjem, nece da primi gas..Ugusi se i pocne da drnda na 500 obrtaja dok ga ja sam ne ugasim..Ovako nema sanse da primi gas ako opadne..Nekad se desi da se sam povadi i digne obrtaje na 1200 pa padne na normalan ler..Znaci kad god da upalim gas papucica ne reaguje i tek samo odjednom primi gas posle par sekundi..Sta to moze da bude?
    Auto povlaci odlicno i dobro vuce..Jedino sto sam primetio je da se na 2500 do 3000 obrtaja kad ga nagazim malo zagusi tj izgubi snagu i tako se dere nekih 300 obrtaja i odjednom dobije snagu..
    Zamenio sam crevo interkulera koje je bilo napuklo..Auto ne dimi, samo kad mu nabijem gas izbaci mali oblak i to je sve.

Ovde u Aleksincu niko ne zna da mi kaze sta je i svi su na fazon "teraj tako nije mu nista" i to me strasno nervira posto znam da nije dobro..
    Vratimo se na potrosnju..13 litara po gradu na otvorenom 8
  • BJL
    CBC Senator
    • 20.05.2013
    • 275
    • backa palanka
    • golf 3 1.8

Koliko je pre trosio po gradu ili je auto od skoro kod tebe. A dijagnostika mu treba definitivno

Comment

• expendable
      CBC Senator XXL
      • 04.11.2009
      • 3662
      • Bor

Svakako.
      I nemoj se rukovoditi pričama "teraj tako, ništa mu nije!" (jok, nije ... 13 lit. pa malom gradu ... pa nije FAP). Uostalom košta te bar 2-3 lit. na 100 km (sa sve "teškom nogom, ali uz sve navedeno) što ti dođe c.c.a. 30€ na 1000km. Rešavaj (šta god to bilo) što pre, jer ti pare (najverovatnije) "cure" niz auspuh.
      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• NikolaTodorovic
        CBC Član
        • 18.08.2013
        • 47
        • Aleksinac
        • Lancia Kappa 2.0t

Sto se potrosnje tice bilo je zbog loseg goriva..Auto je radio dok skroz nije ostao bez goriva i onda sam mu nasuo iz kante u koju sam prethodno sipao za 500 dinara..Vozio se i vozio, verovali ili ne dobrih 40km i auto se jos nije ugasio!Potom sam sipao za jos 1000 dinara, otisao do Krusevca i vratio se sto racunam kao otvoren put i tu presao 95 km ukupno..Sad na satu imam 160km i jos ide a sipano je za 1500 dinara sto je ODLICNA potrosnja..
        Sto se goriva tice, dva puta sam sipao na SBS pumpi u Aleksincu koja je jedina radila nocu posle 22h (u 22h cekam zenu sa posla i onda odem tamo pa sipam gorivo)
        Dva puta sam tamo sipao za 1000 dinara i vozio se bednih 100km i auto se ugasio..Dok nisam sipao na Lukoil onda se sve promenilo Evo vec dva dana ja srecan i zadovoljan sto se potrosnje tice..7 litara na 100km gradske je za 2.4 fantasticno (Racunam onih 40 i kusur km cistog grada za 500 dinara)
        Jedino mi ostao problem neprimanja gasa..Jel imao neko problem sa tim? Jednostavno nece da primi gas 3-4 sekunde nakon paljenja.

Comment

• comi 1342
          Moderator
          • 28.09.2005
          • 1126
          • NS
          • Giulietta ,PUG 106,

Bez obzira na nemaštinu, nepojmljivo mi je voziti komon rejl dizel auto dok se ne potroši gorivo(i to više puta). Svaka priča o ispravnosti takvog auta posle takvog maltretiranja sistema za ubrizgavanje nema svrhu. Pokušaj da imaš više goriva u rezervoaru...
          "Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
          "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

• NikolaTodorovic
            CBC Član
            • 18.08.2013
            • 47
            • Aleksinac
            • Lancia Kappa 2.0t

Nisam ni znao da ne sme da ostaje bez goriva..Nestalo mi je jednom zbog nepaznje i drugi put namerno.Najbolji nacin za ispitivanje je "do cepa" pa dopuniti nakon 100km...U sustini problem mi je takodje pravio neispravan plovak za gorivo koji je zamenjen i sad sve lepo radi sto se merenja tice..A sada cim se upali rezerva dospem goriva jer sam u medjuvremenu pre vaseg odgovora cuo i receno mi je da nikako ne sme da ostaje bez goriva cesto..Tako da je to primljeno k znanju i to je to.

Comment

• expendable
              CBC Senator XXL
              • 04.11.2009
              • 3662
              • Bor

"Najbolji nacin za ispitivanje je "do cepa" pa dopuniti nakon 100km..."
              Još bolji je dopuniti nakon 1000 km
              Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• NikolaTodorovic
                CBC Član
                • 18.08.2013
                • 47
                • Aleksinac
                • Lancia Kappa 2.0t

Pa on 1000 mora da predje sa tim gorivom ali opet, najvise se vozim po gradu pa gledam da izmerim tu gradsku potrosnju..Za sada je 7-8 litara

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

Sa kojim "tim" (gorivom)?
                  Ako potrošnju merite na 100km (doduše tako su radili i kvazinaučno orijentisani u emisiji Galileo) pravite grešku od (najmanje) ±10%.
                  Ako to zadovoljava onda o.k.
                  1000km je minimum za iole ozbiljnije merenje goriva ("do čepa") inače je neozbiljno.
                  Sipate (jednostavno) na istoj pumpi i to je to (šta vam pa znači jednokratno sipanje, i u smislu potrošnje i ispravnosti motora).
                  Ako sumnjate da na istoj pumpi nemaju isti kvalitet u toku par nedelja (po isporukama) onda bar možete meriti na cca. 500km (sa dizel motorom itekako) i jednim punim rezervoarom.
                  Naravno, ako je razlika 30% (ili više) razlika će se uočiti i na manje. Ali čisto da imate u vidu kada se rukovodite potrošnjom goriva. I, naravno, verovati da indikator na tabli može da izmeri sa manje od 10% greške (na manje km ili bar 5% na više) je naivno (uglavnom pokazuju cca. 5 do 10% manju potrošnju).
                  No, manje je bitno, bitno da ste utvrdili glavni razlog povećane potrošnje (loše gorivo!?).
                  Nauk i vama i drugima!

Comment

• NikolaTodorovic
                    CBC Član
                    • 18.08.2013
                    • 47
                    • Aleksinac
                    • Lancia Kappa 2.0t

Originally posted by expendable View Post
                    Sa kojim "tim" (gorivom)?
                    Sa gorivom SBS pumpe koju sam naveo na kojoj sam sipao 15 litara i iznenadio se kad je to sve nestalo nakon 120km
                    Uglavnom i od prilike, potrosnja mi je 8 litara po gradu normalne voznje a 10 kad ga gazim i to je "neka" racunica..Tacno se nikad ne moze izmeriti jer ima MNOGO faktora od kojih zavisi potrosnja a to su npr. pneumatici i pritisak u istim, tezina u kolima, upaljena klima, ispravnost remena i lezajeva itd itd..Dakle, ne postoji auto koji je star 15 godina i na kome se sve to moze utvrditi tako precizno.Ja sam zadovoljan ako mi auto trosi najvise 10 litara jer mogu sebi da priustim to.Da ne bih, ne bi kupovao 2.4 vec neki manji
                    Istinita prica je da imam lose navike i da dozvoljavam da mi auto cesto bude na rezervi..Nisam los sa finansijama vec su to lose navike koje moram da menjam..

Comment

• expendable
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2009
                      • 3662
                      • Bor

Jašta!
                      Navika se teško odričemo ALI je jednostavno, dopunjavajte kad je rezervoar na "pola" kao da je na nuli!
                      Drugo i nije navika (sipanje na sumnjivoj pumpi) već je posledica prethodnog (niste imali gde drugo da sipate).
                      Odaberite pumpu koja vam uliva poverenje ili gde niste imali ovakav problem (što novija i prometnija od nekog od vodećih distributera goriva ... mada i tu ima izuzetaka ... i nema (više) ovakvih problema).

P.S.
                      Iako se sve ređe dešavaju ovakve stvari, imam nekoliko pouzdanih slučajeva (iz prve ruke i pouzdanih svedoka) da je potrošnja benzina ili nafte (čak više slučajeva benzina, a naročito TNG-a) gde je potrošnja skočila za (teško je reći precizno) 20-tak % (neka bude i 10% zbog zaokruživanja na više pod uticajem faktora da se primetili da su vas opljačkali) kada je gorivo sipano na pojedinim pumpama (u većini slučajeva manji distributeri goriva, mada je bilo i onih iz TOP 5 doduše zanemarljiv broj slučajeva).

Od inspekcije NE očekujte nekakvu (nikakvu) pomoć (to je institucija za gašenje jer bar za gorivo ničemu i ne služi*, osim kao "rame za plakanje") nego "glasajte" za one bolje (makar manje zlo), sipanjem kod takvih (a ne onih lošijih). To je najviše što za sebe možete uraditi.

* osim državi (naravno) u vezi makriranja goriva (što je relativno dobar potez ali pomalo kontroverzan jer nijedna bogata (razvijena) zemlja NE koristi takav sistem koji svakako nije savršen ... ipak, bolje i tako nego bez njega (u zemlji gde korupcija, na žalost, nikad (a možda ni tad) neće biti iskorenjena.
                      Last edited by expendable; 19.09.2015, 11:07.

Comment

• b_samardzic
                        CBC Senator XXL
                        • 02.04.2005
                        • 1557
                        • Smederevo

Toliki auto trosi 8 po gradu i to Aleksinac, ima li negde da mozes u trecu da ga presaltas?
                        Last edited by b_samardzic; 19.09.2015, 12:42.

Comment

• NikolaTodorovic
                          CBC Član
                          • 18.08.2013
                          • 47
                          • Aleksinac
                          • Lancia Kappa 2.0t

Originally posted by expendable View Post
                          Jašta!
                          Navika se teško odričemo ALI je jednostavno, dopunjavajte kad je rezervoar na "pola" kao da je na nuli!
                          Drugo i nije navika (sipanje na sumnjivoj pumpi) već je posledica prethodnog (niste imali gde drugo da sipate).
                          Odaberite pumpu koja vam uliva poverenje ili gde niste imali ovakav problem (što novija i prometnija od nekog od vodećih distributera goriva ... mada i tu ima izuzetaka ... i nema (više) ovakvih problema).

P.S.
                          Iako se sve ređe dešavaju ovakve stvari, imam nekoliko pouzdanih slučajeva (iz prve ruke i pouzdanih svedoka) da je potrošnja benzina ili nafte (čak više slučajeva benzina, a naročito TNG-a) gde je potrošnja skočila za (teško je reći precizno) 20-tak % (neka bude i 10% zbog zaokruživanja na više pod uticajem faktora da se primetili da su vas opljačkali) kada je gorivo sipano na pojedinim pumpama (u većini slučajeva manji distributeri goriva, mada je bilo i onih iz TOP 5 doduše zanemarljiv broj slučajeva).

Od inspekcije NE očekujte nekakvu (nikakvu) pomoć (to je institucija za gašenje jer bar za gorivo ničemu i ne služi*, osim kao "rame za plakanje") nego "glasajte" za one bolje (makar manje zlo), sipanjem kod takvih (a ne onih lošijih). To je najviše što za sebe možete uraditi.

* osim državi (naravno) u vezi makriranja goriva (što je relativno dobar potez ali pomalo kontroverzan jer nijedna bogata (razvijena) zemlja NE koristi takav sistem koji svakako nije savršen ... ipak, bolje i tako nego bez njega (u zemlji gde korupcija, na žalost, nikad (a možda ni tad) neće biti iskorenjena.
                          Slazem se sa tobom u potpunosti..Jednostavno, tankanje kod onih gde imate najvise poverenja i to je to.

Comment

• NikolaTodorovic
                            CBC Član
                            • 18.08.2013
                            • 47
                            • Aleksinac
                            • Lancia Kappa 2.0t

Originally posted by b_samardzic View Post
                            Toliki auto trosi 8 po gradu i to Aleksinac, ima li negde da mozes u trecu da ga presaltas?
                            Verovao ili ne, sa 500 dinara presao 45km..Sada za 1000 dinara imas 7 litara pa dodaj tih 10% to mu dodje 8 litara

Comment

Working...
                            X