Nažalost i zamenjena posuda je počela da popušta pre par dana pa sam na kraju odlučio da kupim novu:
[ATTACH=CONFIG]3005[/ATTACH]
Evo 18 meseci kasnije i nova posuda je pukla. Pritom primećujem da na povratnom crevu konstantno pomalo pusta. Ovako laički rekao bih da je povećan pritisak u sistemu. Menjao sam i čep, misleći da je neispravan isti međutim očigledno da nije tako. Da li je u pitanju dihtung glave koji je negde malo oštećen pa nabija pritisak ili može i nešto drugo da bude? Antifriz je čist, nema ulja ni prljavštine a i ulje je normalno, nema majoneza
Sistem mora imati odredjeni pritisak da bi radio (hladio) pravilno. Da li je veći lako se utvrdi sa čepom koji ima manometar ili neki dri način sa manometrom.
Boce su očigledno neka kineska njesra jer i drugi imaju te probleme, mnogo češće nego što bi trebalo.
Pucanje dihtunga glave nema zaustavljanja, nema mala rupica pa ostane takva, ide se do kraja
Ja sam imao problem sa povećanim pritiskom u rashladnom sistemu.
Menjao i čep. Bilo je bolje ali ne sasvim. Tražio sam gde pušta tečnost ali bez uspeha. Fiat Stilo 1.6 je u pitanju.
Dok jednog dana nije počeo da gubi tečnost u većoj količini.
Tako sam i našao.
Otrulila cev koja vodi na pumpu a nalazi se ispod izduva pa se nije videlo.
Sve vreme je po malo "flisovala" i ulazio vazduh u sistem pa je zato i nabijao pritisak dok nisam "provaloo" gde je problem.
Eto, možda nekom pomogne.
Palo mi je i to na pamet. Videcu sta mogu da uradim u narednim danima.
Momak koji radi na auto otpadu mi kaze da na vruc motor vrlo malo popustim cep, dok se ne cuje ono pssss. To sam i uradio pa cu da pratim sta ce da se desava.
Trenutno ga rešiš pritiska, opet će u toku vožnje da stvori. Da ne zavrneš čep do kraja, bojim se da ga pritisak ne odvije i izbaci u toku vožnje.
Nisi sipao klasičnu česmovaču ?
Pritisak u sistemu služi da tečnost dopre do svih mesta u glavi motora koje su nepristupačne. Nemanje pristiska ostavlja ta mesta bez tečnosti pa dolazi do "mikro" kuvanja i opet naraste pritisak uz štetu.
Odvrnuti čep je loš savet. Na čepu ne piše 1.2 bara da je to maksimalni pritisak nego da tada propušta u posudu, do 1.2 bara je normalan pritisak.
Kao kad te boli ruka a ti opališ čekićem po nozi pa onda boli noga a ruka se zaboravi ali i dalje boli...
Nisam sipao česmovaču, sipao sam destilovanu i to oko litar. Moraću da istankujem antifriz pa da ga pojačam kad rešim ovo. Zavrnuću čep po propisu pa kako bude. Čekam majstora da dođe sa odmora ovih dana pa ćemo videti šta on kaže.
Zavrnuo sam čep kako treba i evo već par dana pratim situaciju i nisam primetio da curka na povratnom crevu kao što je ranije bio slučaj. Možda stvarno čep nije bio dobar (mada ne verujem da sam ja te sreće ), videćemo uskoro
Od kako sam namontirao prethodnu posudu, na mestu gde je povratno crevo ukačeno na posudu pojavili su se tragovi antifriza u vidu crvene skrame. Vidi se pomalo na slici, ovo što je zaokruženo.
Obrišem i pratim dalje, kad ono posle nekog vremena opet. Jednom mesečno sam morao da dolijem oko decilitar, možda i manje antifriza.
Te stege su loše ako se otvore par puta i kad crevo omatori. Ako nema unutar plastičnog izvoda mesingana cevčica plastika se stisne (deformiše i to sve gore kako više stežeš šelnu...
Česta pojava je da se unutrašnji sloj gume od creva raspe, postane porozan a onda se platno ponaša kao fitilj od uljne lampe.. bez obzira koliko stegneš uvek kroz konac prodje malo tečnosti. To se često dogadja posle instalacije gasa kad presečeš "zdravo" crevo...
Ovo što se vidi na slici ne zavredjuje taj deci mesečno, to su kapi u pitanju, možda je negde drugde problem...
U svakom slučaju ako nema pritiska u sistemu negde pušta.
Comment