Imamo identican problem ajd javi sta si uradio, btw ja stavio nove svecice i isto poz
Jackie Stewart jednom je pitao Davida Purleya (legendarno hrabrog vozača koji je, smatra se, preživio najveću G-silu u povijesti čovječanstva) gdje točno koči prije određenog S zavoja. Purley ga je začuđeno pogledao:
- Kako to misliš, kočim?
Od goriva nije jer je on u pumpi il tako nesto nisam bas skapirao al reko baja da se ne menja
u pumpi goriva sigurno nije filter (ono sto se podrazumeva pod tim nazivom) smesten jer nema fizicki mesta.
ne znam koji baja je sta rekao, uzmi fabricko uputstvo za upotrebu/ odrzavanje i procitaj detalje o odrzavanju sistema goriva i redovnom servisu na koliko km se OBAVEZNO MENJA filter goriva.
ne postoji sistem ubrizgavanja koji moze da funkcionise bez filtera goriva neko duze vreme, i svaki auto sa ubrizgavanjem ima filter goriva. (obicno je ispod haube negde ili ispod poda vozila i obicno je velicine jedne termos boce od litra zapremine, ili slicno veliki okrugli metalni cilindar nesto veci od filtera ulja).
na kilometrazi obicno 80.000 do 100.000km je predvidjeni interval zamene filtera goriva....
po simtpomima tvoj je tesko zapusen, nema dovoljni protok goriva, nema pri radnom pritisku sistema dovoljno goriva koje propuste brizgaljke i stoga motor radi sa vrlo siromasnom smesom sto se vidi i po detonacijama i po umanjenom efektu.
detonacije mogu vrlo brzo i trajno da ostete motor....hitno potrazi pomoc strucnog servisera (baja, ovaj onaj moze napraviti vise stete pogresnim odrzavanjem vozila) za taj tip vozila da pregleda filter (stanje, ima, nema, tip) i ceo sistem ubrizgavanja po potrebi.
nailazi toplije vreme a problem samodetonacija ce se uvecati sa porastom temperature...
BRICK je potupno u pravu i 100% imas filter za gorivo i on se MENJA,kod PUNTA se nalazi u jednom kucistu u blatobranu desnog tocka. A najbolje bi bilo da nazovesh jedan servis cisto informativno da pitas za cenu filtera i dali ima za tvoj auto(a ima) i da im kazes simptome cak ce ti i rado pomoci!
Oni su ovlasceni serviseri FIATA u SU zove se ANUSH tel 024-558280! Raspitaj se nece da boli
Filter goriva si trebao da promenis tada kad si bio u servisu, pogotovo sto si skoro kupio auto i verovatno ne znas kad je zadnji put menjano... mislim zamenjeno ulje, svecice, svi filteri osim ovoga za gorivo koji kao ne treba
Mozes to i sam, verovatno se nalazi ispod kola pored rezervoara (neka neko potvrdi)
Svecice si menjao, ne bi trebalo da nove zezaju... u svakom slucaju kupi kljuc i prekontrolisi.
Meni lici na manjak goriva kad pocne fina regulacija preko lambde... znaci dizne napolje i na ciscenje + filter za gorivo obavezno. Kad si vec tamo proveris i pritisak u railu... Taj Valvoline aditiv i slicni je super kao preventiva (npr. 1x godisnje), nesto vise od toga- tesko!
Na manjim fijatima slicno zezaju bobine, ne znam koliko ih ti imas i gde su, i to se da proveriti...
Zaprljan usis
Ja licno to nista ne bi dir´o jos neko vreme (osim filtera za gorivo), a pogotovo menjao delove nasumice... to malo kad upali a skupo kosta. Vozi tako jos par dana, simptomi ce postati ocigledniji ili ces primetiti neku pravilnost...
Od 99 godista pa na dalje bravo/brava sa motorom 1.6 16v ne ugradjuje se vise filter za gorivo na mestu gde je do tad bio (ispod plastike kod zadnjeg desnog tocka) nego se nalazi u pumpi za gorivo koja se nalazi u rezervoaru.
Znaci preostaje ti jedino da izvadis komplet pumpu i vidis u kakvom je stanju.
Note: On later 1.6 litre models, and all 1.2 litre
models, an in-line fuel filter is not fitted (even
though the plastic cover panel still appears
under the car). On these models, the only
filters are fitted to the base of the fuel
pumplsender unit, inside the fuel tank - these
are not routinely replaced.
na kilometrazi obicno 80.000 do 100.000km je predvidjeni interval zamene filtera goriva....
Da nije ovo malo mnogo? Pogotovo u Srbiji?
Sto se tice problema sa Bravom mislim da bi svakako trebao da se zameni ili makar ocisti filter goriva ma gde bio, kao i step motor.
To bi mogao da ti bude prvi korak, ako ne pomogne, onda ciscenje dizni i dijagnostika, ako ne ni to onda kod mehanicara pa lagano...
On these models, the only filters are fitted to the base of the fuel
pumplsender unit, inside the fuel tank - these are not routinely replaced.
Pusti za sad svecice i raspitaj se kako da izvadis pumpu (ko ima manual da pogleda?!) ocisti sito i samu pumpu... Sledece su dizne.
Raspitaj se da li je moguce zameniti to tvoje dovodno crevo od tanka do raila sa onim starog tipa gde ima mesto za filter goriva. Ako je izvodljivo ne bi bilo lose to odraditi, a ni preterano skupo.
Jackie Stewart jednom je pitao Davida Purleya (legendarno hrabrog vozača koji je, smatra se, preživio najveću G-silu u povijesti čovječanstva) gdje točno koči prije određenog S zavoja. Purley ga je začuđeno pogledao:
- Kako to misliš, kočim?
koji su to debili? Sto stavise filter u samu pumpu, i tako svaki put moras da skidas rezervoar.... ma lopovija, pretpostavljam da je to samo zbog toga da bi ovlasceni servisi uzimali sto vise para...
koji su to debili?Sto stavise filter u samu pumpu, i tako svaki put moras da skidas rezervoar....
Ozbiljno razmisljam ako ne bude preskupo da se degradiram na staru (izdvojenu) verziju
btw. el zna neko brzog&kolko tolko dobrog majstora(pretpostavljam da ne treba neznam kolko mozga&iskustva da se promeni pumpa), posto se kod Gorana zakazuje u ponedeljak za tekucu nedelju, a to mu dodje 10+ dana od sad.
ako mene pitas mislim da nije mnogo s obzirom da postoje iskustva koja ukazuju da filter goriva moze da ostane u funkciji i po 200-250.000km i jos uvek ima rezervu, odnosno nije zapusen.
iskustva su iza SAD, koji imaju gorivo koje je slicno nasem po tipu.
e sad, ako se naleti negde na prljav rezervoar na pumpi ili da nije sacekano onih pola sata nakon istakanja cisterne da se benzin odtalozi moguce je i da samo 10km voznje sa takvim gorivom zapusi filter i napuni ga muljem.
nekog fiksnog pravila nema, dosta zavisi i od kapaciteta samog filtera pa oni veci mogu duze da ostanu bez zamene a oni manji moraju cesce.
pod onima vecim podrazumevam one velicine litarske koka kole po dimenzijama.
sam kvalitet u smislu broj oktana, kolicine sumpora, kolicine olove i slicno ne utice bitno na filtrabilnost i interval zamene, koliko mehanicke necistoce unete prilikom tocenja i lokalne necistoce nastale truljenjem samog rezervoara (metalni).
Comment