vec jedno duze vreme mi se cuje variator.popizdecu od njega e sad imam soluciju kod mastora garantuje mi za reparaciju postojeceg da se vise nece cuti.sta raditi reparirati postojeci ili kupiti nov???i jos koji je posao doci do njega jer mora mnogo da se rastura motor???
variator
Collapse
X
-
varijator je velik kao polovina konzerve .33 i usrafljen je na usisnu bregastu. na njega se srafi kaisnik. znaci skida se ukrasni poklopac, skida se poklopac ventila, skida se usisna bregasta, sve se sredjuje ili se stavlja nov, vraca se sve natrag i zupchi.
sredjivanje starog tipa varijatora (ako samo to radis) je 100e, na primer kod Ricambija u Zemunu. ako imas nov tip, resenje je da nadjes stari tip koje ce ti tamo remontovati. novi tip se inace ne kvari, a ako pocne da zeza, zapusili su se uljni kanali koji napajaju varijator. njih procistiti i ocistiti sam varijator i resen problem. ima i onaj solenoid odozgo koji mnogi brkaju sa varijatorom, on kontrolise sam varijator ali sam solenoid se retko kvari i lako menja.
inace nov tip varijatora da kupis resices problem (ako ti nisu zapuseni uljni kanali) a on kosta oko 19.600din(Ricambi). koliko kosta zamena, ne znam. kad ti rasturaju vrh motora (kaisevi spaneri...) dodatno se plati 50e da ti srede i varijatior.
pricalo se toliko o tome ovde ali koliko znam trajnog resenja nema. moj savet ti je (mozda pomogne, ako imas nov tip) kad budes menjao ulje, sipaj prethodno Wynns engine flush koji ce ti oprati motor iznutra, meni se utisao totalno varijator kad sam to uradio. medjutim, ipak sam ga sredio do kraja kad sam vec radio kaiseve spanere itd...
probaj, nije skupo.
Inace, imaju FORU da ga skope iznutra na bolji nacin nego sto su ga fabricki pravili, to je trik da ga srede da se vise ne kvari. fabrika u medjuvremenu iskonstruisala nov tip (koji se inace ne kvari) pa je stari otisao u legendu...
**poseban oprez (pitaj majstora direktno) da li ce ti zakljucati varijator u polozaj da se nikad vise ne cuje ili ce ti ga srediti da bude fukncionalan (da radi svoj posao) i vise se ne cuje. prvi nacin je mnogo jednostavniji a isto ti para uzmu plus razlika u voznji i potrosnji je skoro neprimetna!!!.
-
-
(procitaj uputstvo na konzervi)
***sipas u postojece ulje, zatvoris poklopac ulja. motor radi u mestu u leru, bez voznje i bez naprezanja, 15 minuta. ugasis motor. odvijes cep na karteru, prospes buckuris, zamenis filter za ulje, zatvoris cep, sipas novo ulje i eto. nije nista komplikovano... mene je zbunilo sto je pisalo "na leru, pri 2000rpm" pa sam i to ispostovao. ne znam da li moze i pri 800-900 koliki je stvarno ler skoro na svim kolima, nisam eksperimentisao....
Comment
-
-
e, sad me zezas. a?
hoces da napunis filter koji hvata u sebe bar pola litre tog mulja taloga i ulja koje vise nije ulje nego neki buckuris? da mu se otvori bajpas unutar njega jer se od ove procedure totalno zapusio? i da ga ostavis takvog sledecih koliko hiljada km kao da smrt nije nista???
filter kosta koliko? 300din? daaajjj bre menjaj to, pri svakom menjanju ulja. pusti me prica "na svako drugo menjanje" itd.
(wynss mislim da je oko 400din, btw)
P.S. ti ne gledas F1 za VN Kanade? (B92, prebaci...).
Comment
-
-
Originally posted by dekidekivarijator je velik kao polovina konzerve .33 i usrafljen je na usisnu bregastu. na njega se srafi kaisnik. znaci skida se ukrasni poklopac, skida se poklopac ventila, skida se usisna bregasta, sve se sredjuje ili se stavlja nov, vraca se sve natrag i zupchi.
sredjivanje starog tipa varijatora (ako samo to radis) je 100e, na primer kod Ricambija u Zemunu. ako imas nov tip, resenje je da nadjes stari tip koje ce ti tamo remontovati. novi tip se inace ne kvari, a ako pocne da zeza, zapusili su se uljni kanali koji napajaju varijator. njih procistiti i ocistiti sam varijator i resen problem. ima i onaj solenoid odozgo koji mnogi brkaju sa varijatorom, on kontrolise sam varijator ali sam solenoid se retko kvari i lako menja.
inace nov tip varijatora da kupis resices problem (ako ti nisu zapuseni uljni kanali) a on kosta oko 19.600din(Ricambi). koliko kosta zamena, ne znam. kad ti rasturaju vrh motora (kaisevi spaneri...) dodatno se plati 50e da ti srede i varijatior.
pricalo se toliko o tome ovde ali koliko znam trajnog resenja nema. moj savet ti je (mozda pomogne, ako imas nov tip) kad budes menjao ulje, sipaj prethodno Wynns engine flush koji ce ti oprati motor iznutra, meni se utisao totalno varijator kad sam to uradio. medjutim, ipak sam ga sredio do kraja kad sam vec radio kaiseve spanere itd...
probaj, nije skupo.
Inace, imaju FORU da ga skope iznutra na bolji nacin nego sto su ga fabricki pravili, to je trik da ga srede da se vise ne kvari. fabrika u medjuvremenu iskonstruisala nov tip (koji se inace ne kvari) pa je stari otisao u legendu...
**poseban oprez (pitaj majstora direktno) da li ce ti zakljucati varijator u polozaj da se nikad vise ne cuje ili ce ti ga srediti da bude fukncionalan (da radi svoj posao) i vise se ne cuje. prvi nacin je mnogo jednostavniji a isto ti para uzmu plus razlika u voznji i potrosnji je skoro neprimetna!!!sto brze to bolje
Comment
-
-
probao da gleda Milosh, probao ja al ne daju, kazu poslovna tajna. imaju unutrasnje delove drugacije konstruisane, kazu u fabrici su napravili previd u projektovanju a oni samo to ispravili. daju (usmenu doduse) garanciju da se problem nece vise vratiti. Imandic je radio kod njih pa ga posle 4k zezalo al ne znam krajnji epilog...
dakle, ili Ricambi ili nov tip ako nadjes (kazu da nov tip nikome nije riknuo, hoce da zeza iskljucivo od bas bas loseg ulja koje sipas u motor pa se zapuse kanali, al to nije onda samo problem s varijatorom...)
mom (nov tip) su ocistili produvali kanale i proradio je ko nov!!!
ako te i dalje zeza, nadji stari tip, odnesi im i ugradice ti sa onim njihovim delovima i resen problem....
Comment
-
-
Vidis , vec duze vreme se kanim da procistim kanale za ulje u glavi motora. A od svega samo sipam motor kliner "wurt" (izvini na ovakvom engl.) kada menjam ulje. Moracu, da proteram nesto cvrsto kroz te kanale, da isteram to djubre ako ga ima.. Inace kod mene je bio stari tip pa sam ga ja zamenio novim koji je vrlo brzo prolupao, ali ne na isti nacin kao stari. Naime, novi cuka tek kada se aktivira, a stari je cukao odmah nakon starta motora. I novi nije bas toliko bucan, moras malo da budes izverziran da bi ga cuo.sto brze to bolje
Comment
-
-
Ljudi vi ste mene nacisto zbunili...
S obziro da i ja imam taj problem sa "dizel zvukom nakon paljenja" , znaci trebao bi da sredim taj variator, ali ste me zbinili, jel bolje da kupim taj novi model ili da popravljam postojeci stari model variatora..?
izgleda da ni jedna ni druga varijanta ne vrede...ispade kao neka zakrpa problema na odredjeno vreme... A 100 , 200eura nije mala para za tako neko malo vreme... no dobro, otici cu kod Vlade Petkovica da mi on kaze sta mi je ciniti...
ili je najbolje da nista ne diram, prema predhodnim pricama bar cu sacuvati pareAlfa 146 16V 1.6ts 1999god
Comment
-
-
vidi, jednom sam uradio reparaciju i vrlo brzo je prozujao, imandic je dosao iz kg da bi uradio u ricambiju varijator po preporukama i na kraju ga je zavario! (ne bih da nekog hvalim ili kritikujem ali mislim da ti niko nece uraditi varijator na duze staze) nema svrhe trositi vreme i novac bilo gde... presao sam 40 hiljada sa takvim varijatorom, ne moze imati posledice po motor, znaci cutis ke**as i brzine menjas... ili ona "ja tu nista ne bi dir'o"!
Comment
-
Comment