"bos" pumpa je pumpa visokog pritiska ali je je napravi bos (bosch) koji, inace, pravi i jos mnogo toga, ali nije tema..
Pod pojmom "BOSCH pumpa" se podrazumeva redna pumpa koja je uobicajena na prastarim dieselima i to je majstorski izraz.
Dakle, to je linijska pumpa koja kroz vod visokog pritiska brizga gorivo u svaki cilindar pojedinacno.
Moderni dieseli su to prevazisli poodavno.
Postojao je i (na zalost) jos postoji PD sistem (pumpe-duse ili pumpa-dizna) sistem gde svaki cilindar ima svoju "pumpu", zapravo brizgaljku koja je ujedno i pumpa, ali je to mnooogo skup sistem i koristi ga jos samo VAG (ali je poznato da su oni zaostali po tehnickom pitanju NHF ), a najnoviji i jedini aktuelan je CR (commom rail ) sistem gde jedna rotaciona pumpa brizga gorivo kroz vodove visokog pritiska u svaki cilindar.
Dovoljno?
koristi ga jos samo VAG (ali je poznato da su oni zaostali po tehnickom pitanju
Sad kad te nadje onaj lik sto vozi neki dizel Golf 4motion od 150KS najebo si,ima i ovaj deo foruma da pocne da smara...
Originally posted by Sheta_Junior
Tata izadje iz kola, pogleda pored puta jarak, katakombe, ali vidi da ce da prodje. Digne BX-a na najvisi stepen i polako ga spusti pored puta, prodje kroz jarak, digne ga na put, stane na put, spusti citrica, i nastavi put, a svi ljudi iz kolone aplaudiraju!
Pa u klasicnoim dizel sistemu, pumpa moze biti i rotaciona i linijska. Pumpa naravno daje pritisak i mehanicki odredjuje kada ce pustiti gorivo na kom cilindru na brizgaljku.
Kod comonraila pumpa stalno upumpava gorivo i rail je pod pritiskom a dizne otvara elektronika.
Drugim recima pumpa postoji i kod jednog i kod drugog sistema s tim sto je u prvom ono sto mi zovemo bos pumpa a u drugom slicnija onoj benziskoj u rezervoaru...
Zanimalo me je zato sto ovde jedan lik koji se "bas razume u kola" tvrdi da komon rail nema bos pumpu sto je meni nenormalno, jer ako se nevaram kod komon raila mnogo su veci pritisci nego kod starih sistema!!!
U svakom slucaju hvala stadnardno ste na visini zadatka!!!!!
Comment